Agjencia Zhurnal.mk.

Në Prokurorinë Publike kanë arritur disa raportime për parregullsi të mundshme zgjedhore në zonën e Shkupit

Shkup, 17 tetor  – Komisioni për monitorimin e parregullsive të mundshme në lidhje me kryerjen e krimeve nga Kapitulli i Gjashtëmbëdhjetë – Krimet kundër zgjedhjeve dhe votimit sipas Kodit Penal dhe krimeve të tjera që do të kryheshin gjatë organizimit dhe zhvillimit të zgjedhjeve lokale, tha se po monitoron vazhdimisht zhvillimet në lidhje me procesin zgjedhor dhe se paraditen e sotme ka marrë disa raportime për parregullsi të mundshme zgjedhore të bëra në zonën e Prokurorisë Publike Themelore në Shkup.

 

Prokurori publik në detyrë kujdestarie nga Prokuroria e Shkupit është i pranishëm në selinë e SPB Shkup ku së bashku me Shtabin në kuadër të aksionit operacional Zgjedhjet 2021 në kuadër të SPB Shkup monitorohen të gjitha ngjarjet që lidhen me parregullsitë në zgjedhjet lokale.

Në njoftimin zyrtar thuhet se është marrë një raportim se deri më tani persona të panjohur me dy automjete motorike të pasagjerëve po kryejnë ryshfet zgjedhor në Topanë dhe Shuto Orizarë. SPB Shkup u udhëzua të merrte masa për të kontrolluar pretendimet e dhëna në raportim, për të kontrolluar personat të cilëve iu ofrua ryshfet dhe për të përcaktuar një autor të mundshëm të krimit “ryshfet gjatë zgjedhjeve dhe votimit” sipas nenit 162 të Kodit Penal.

Rreth orës 09:35, afër hyrjes së vv 2842 dhe 2842/1 në shkollës “Koço Racin” në rrugën “Borka Taleski”, në nëntë automjete nga ana e jashme e dritareve është ngjitur numri i  një kandidati për kryetar bashkie. Janë marrë masa për të përcaktuar identitetin e autorit të mundshëm të kundërvajtjes sipas nenit 190 paragrafi 3 të Kodit Zgjedhor.

Më 17 tetor 2021, në orën 9:04 paradite, u mor një njoftim nga Shtabi Operacional, i paraqitur nga Ambasada Amerikane, duke informuar se një person nga një parti politike, më 16 tetor 2021, iu drejtua atyre dhe ndau informacione se 83 persona të cilët janë dënuar në mënyrë të përsëritur për vepra penale dhe janë në arrati, kanë marrë armë zjarri për të penguar procesin zgjedhor, si dhe se një person tjetër – një autor i njohur i veprave penale posedon armë dhe se ditën e zgjedhjeve ai do të kryejë krimet me të cilat do të rrezikojnë jetën e personave – anëtarë të një partie politike. Pas marrjes së njoftimit përmes MVR SPB Shkup, u verifikuan këto konfirmime dhe po merren masa operative për të kontrolluar personat dhe për të biseduar me aplikuesin, në mënyrë që të përcaktohen bazat e mundshme për dyshimin e një krimi të kryer, për të cilin ndjekja penale ndërmerret sipas detyrës zyrtare.

Në ditët e mëparshme, Komisioni veproi sipas informacionit në lidhje me krimet e mundshme të kryera në lidhje me organizimin dhe zhvillimin e zgjedhjeve lokale. Përgjegjësitë u janë dhënë prokurorive publike themelore për veprime urgjente, përkatësisht për krijimin e lëndëve dhe marrjen e të gjitha veprimeve për të vërtetuar faktet relevante nga të cilat varet zbatimi i duhur i Kodit Penal.

Në zonën e Prokurorisë së Lartë Publike Shkup, janë formuar lëndë që lidhen me procesin zgjedhor në Prokuroritë e Shkupit dhe të Kumanovës.

Prokuroria Themelore Publike në Shkup hapi një lëndë apo rast penale lidhur me të shtënat me armë në tubimin e një partie politike. Prokuroria i dha udhëzime Ministrisë së Brendshme për identifikimin e autorëve.

Pas njoftimeve të mediave për shpërthimin e një bombe në oborrin e një shtëpie familjare të një kandidati për anëtar të Këshillit Komunal më 3 tetor 2021, si dhe një njoftimi të paraqitur nga Ministria e Brendshme, Prokuroria e Shkupit hapi një çështje për zhvatje me anë të zhvatjes nga autorë të panjohur. Kandidatit nga lista e këshilltarëve iu dërguan mesazhe, përfshirë një mesazh me kërcënim për bombë.

Prokuroria u njoftua se më 15 tetor 2021, rreth orës 19 pasdite në zonën e SP Draçevë, në vendin e quajtur Axhevo, personat u panë duke dhënë para në këmbim të votimit në zgjedhjet e ardhshme lokale, pra kryerjen e krimit “ryshfet gjatë zgjedhjeve dhe votimit”. Katër persona u arrestuan nga punonjësit e policisë. Është njoftuar prokurori publik dhe pas marrjes së urdhrave të gjykatës, janë kryer kontrolle në shtëpitë e personave. Për më tepër, prokuroria u njoftua nga SPB Shkup se pas veprimeve të kryera është përcaktuar se mjetet e gjetura tek personat janë nga Kontrata për blerjen dhe shitjen e një automjeti.

Prokurori publik në detyrë nga Prokuroria Themelore Publike Shkup, më 16 tetor 2021, u njoftua nga Stacioni Policor i Haraçinës se u zhduk vula e këshillit zgjedhor kur  anëtarët shkuan për të kryer votimin e një personi në shtëpinë e tij. Për këtë u njoftua edhe Komisioni Shtetëror i Zgjedhjeve  dhe u sigurua një vulë e re. Ngjarja është e dokumentuar, po ndërmerren veprime për zbardhjen e saj.

Prokuroria e Kumanovës hapi një rast dhe po vepron për një ngjarje që ndodhi në fshatrat Vojnoviq, Romanovc dhe Çerkez të Kumanovës, ku një person është dakorduar të blinte vota.

Në zonën e Prokurorisë së Lartë Publike në Manastir, po ndërmerren veprime për të vërtetuar faktet në disa raste që lidhen me procesin e organizimit dhe zhvillimit të zgjedhjeve lokale.

Komisioni informoi opinionin për rastin në lidhje me kërcënimet e bëra përmes rrjetit social të Fejsbukut, ndaj kandidatit për kryetar komune nga Prilepi. Prokuroria nisi një procedurë për autorin e krimit të “rrezikimit të sigurisë” sipas nenit 144 paragrafi 4 të Kodit Penal. Në mënyrë që procedura penale të zhvillohet pa probleme, prokurori publik paraqiti një propozim në gjykatën kompetente për të përcaktuar një masë paraburgimi ndaj të dyshuarit. Gjyqtari i procedurës paraprake në Gjykatën Themelore në Prilep pranoi propozimin e prokurorisë dhe i dyshuari u mbajt në paraburgim për 8 ditë.

Komisioni ka marrë dy raportime përmes e-mail adresës për veprimet në komunën e Strugës, lidhur me asfaltimin e një rruge ditën e heshtjes zgjedhore. Prokuroria e Strugës mori masa për zbardhjen e ngjarjes. Pas udhëzimit të Prokurorit Publik, policët nga SPB Strugë shkuan në vendin e ngjarjes, dhe pas inspektimeve, u konstatua se nuk po ndërmerren aktivitete ndërtimore për asfaltimin e rrugës dhe nuk ka prezencë të punëtorëve të angazhuar.

Në zonën e Prokurorisë së Lartë Publike Gostivar, Prokuroria e Tetovës po heton pretendimet të një raportimi kundër një drejtori të një organi shtetëror i cili agjitoi me punonjësit për të votuar për një kandidat për kryetar komune. Kjo prokurori po kontrollon gjithashtu informacionin në lidhje me një ryshfet me pllaka bekatoni të bërë nga një kandidat për kryetar bashkie.

Në zonën e Prokurorisë së Lartë Publike të Shtipit, në Prokurorinë Themelore Publike Koçan, ndërmerren veprime lidhur me lëndën e ngritur pas marrjes së kallëzimit penal më 16.10.2021, kundër dy personave për veprën penale “shkelje e lirisë së përcaktimit zgjedhor “. Sipas pretendimeve në raport, në periudhën nga 8 deri më 15 tetor 2021, në dy raste dy persona kërcënuan disa qytetarë nga Koçani se do të pushohen nga puna dhe do të privohen nga të drejtat e tjera nëse dalin në votim dhe votojnë për partinë simpatizantët e të cilëve ata janë.

Prokuroria Themelore Publike në Dellçevë u informua me telefon se më 16 tetor 2021, në tregun e qytetit në Dellçevë, një kandidat për kryetar bashkie i dha një personi 3,000 denarë dhe një broshurë nga një parti politike. Paratë janë konfiskuar ndërsa broshura nuk është gjetur. Prokuroria dha udhëzime për veprime të mëtejshme.

Prokuroria Themelore Publike, pas një njoftimi telefonik nga SPB Strumicë, lëshoi ​​udhëzime për verifikim lidhur me një ngjarje në fshatin Novo Sellë ku një person po agjitonte dhe bindte njerëzit e moshuar dhe të sëmurë për cilët duhet të votonin.

​Në adresën elektronike të prokurorisë, është marrë një raport për veprimet e ndërmarra nga media, të cilat dyshohet se kanë kryer parregullsi në lidhje me procesin zgjedhor, pra shkelje të heshtjes zgjedhore. Akuzat janë duke u hetuar.

Komisioni për Monitorimin e parregullsive të mundshme zgjedhore përmes detyrave të përcaktuara të prokurorëve publikë në prokuroritë themelore publike vazhdon të monitorojë zhvillimin e zgjedhjeve lokale.

Related posts

BERZH: Koha e duhur për investim në hekurudhën e Ballkanit Perëndimor

D V

Ganiu: Falënderoj pa masë mediat që gjetën kohë dhe hapësirë për të informuar për fushatën time

D V

Zjarri përfshin një banesë në Aerodrom, humb jetën e moshuara

Redaksia

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More