Agjencia Zhurnal.mk.

Në 10 ditë para fillimit të regjistrimit, opozita kërkon të kryhet në mënyrë elektronike

Shkup, 26 gusht – Aktivitetet përgatitore për Regjistrimin e Popullsisë dhe banesave kanë përfunduar plotësisht dhe Enti Shtetëror i Statistikave njofton se është plotësisht i përgatitur për të nisur operacionin më të madh dhe më domethënës statistikor, i cili pas gati 20 vitesh është planifikuar të kryhet në vend nga 5 deri më 30 shtator të këtij viti.

 

Ndërsa drejtori i ESHS-së, Apostol Simovski, dje siguroi se protokolet e miratuara shëndetësore do të respektohen plotësisht dhe se shëndeti i asnjë individi në vend nuk do të rrezikohet, por për VMRO-DPMNE-në opozitare duke pasur parasysh numrin në rritje të të sapo infektuarve, zgjidhja më e mirë është regjistrimi elektronik.

Simovski e refuzoi kategorikisht këtë propozim dhe theksoi se tani ai as nuk mund, as nuk ka ndërmend të mendojë për ndryshimin e metodologjisë, e cila, siç tha ai, u miratua me ligj, u botua në Gazetën Zyrtare dhe u miratua nga Eurostat.

“Ne kemi protokolle të qarta dhe të sakta për covid që duhet dhe do të respektohen. Është detyrimi ynë, por ne gjithashtu garantojmë që protokollet do të respektohen në maksimum. Ne do të mbajmë përgjegjësi nëse kjo nuk ndodh,” tha Simovski, duke theksuar se ky është një aktivitet dhe obligim i detyrueshëm i të gjithëve.

Pothuajse tetë mijë persona aplikuan për regjistrues, dhe siç informoi Simovski, numri i saktë i regjistruesve që ndoshta do të mungonin, do të dihet pas testimit të kandidatëve.

Simovski tha se ishte i kënaqur me numrin e raportuar dhe se ai priste që të ketë mjaftueshëm regjistrues në terren, dhe mundësia që të angazhohen administratorë të shtetit për regjistrim, ai theksoi se ata do të përdoren vetëm nëse nuk kanë staf të mjaftueshëm dhe sipas nevojave.

Nënkryetari i VMRO-DPMNE-së, Aleksandar Nikoloski, nga ana tjetër, tha dje se në kushtet kur kemi një numër dërrmues të të infektuarve dhe të vdekurve nga virusi korona, është mirë të bëjmë një regjistrim elektronik.

“Mënyra më e mirë për të kryer të gjithë këtë procedurë është bërja e një regjistrimi elektronik, të cilin VMRO-DPMNE e kërkon gjatë gjithë kohës. Një regjistrim elektronik, pa vizita fizike tek qytetarët në shtëpi, do të parandalojë përhapjen e infeksionit dhe ne do të jemi në gjendje të përcaktojmë saktësisht sa njerëz ka në Maqedoni, në mënyrë që të mos ketë manipulime që qeveria tani dëshiron të bëjë. Kështu që, zgjidhja është një regjistrim elektronik për të mbrojtur shëndetin e qytetarëve dhe asnjë manipulim,” tha Nikolovski.

Për shkak të marrëveshjes politike për shkak të pandemisë covid-19, regjistrimi i popullsisë, i cili fillimisht ishte planifikuar për në prill të këtij viti, u shty për në shtator.

Kuvendi me 95 vota “për” dhe 12 “kundër” më 2 prill të këtij viti miratoi me procedurë përmbledhëse Projektligjin për Ndryshimin e Ligjit për Regjistrimin e Popullsisë, Familjeve dhe Banesave në Republikën e Maqedonisë Veriore, 2021, me të cilin regjistrimi dhe zyrtarisht u shty për 5 deri më 30 shtator.

Shtyrja e regjistrimit, së bashku me futjen e gjurmës së gishtit dhe shtyrjen e zgjedhjeve lokale për tetorin e këtij viti, ishin pjesë e marrëveshjes në takimin mes liderëve të dy partive më të mëdha në vend, kryeministrit Zoran Zaev nga LSDM dhe Hristijan Mickoski nga VMRO-DPMNE.//Zhurnal.mk

Related posts

Rrotullohet një kamion në bulevardin “Boris Trajkovski”

D V

Mickovski: Duhet të fitojmë edhe në raundin e dytë, pastaj do flasim për qeveri të re!

I Z

Ahmeti: E dënoj në formën më të rreptë të mundur sulmin ç’njerëzor në Gllogjan

D V

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More