Agjencia Zhurnal.mk.

Ndihmës së shpejtë i duhet ndihmë e shpejtë, punon me humbje dhe nuk ka kuadër të mjaftueshëm

Shkup, 21 dhjetor – Kontradiktore janë disa nga deklaratat e ministrit Venko Filipçe dhe Ministrisë së Shëndetësisë në ditët e fundit lidhur me ndryshimet në Ligjin për Kujdesin Shëndetësor, të cilat kanë të bëjnë me mundësinë e kryerjes së aktivitetit nga rrjeti i operatorëve privatë, aktivite të cilat deri më tani me ligj mund t’i kryejnë vetëm institucionet publike shëndetësore, thotë në një bisedë për Plusinfo Dr. Zlate Mehmedovic nga Shtëpia e Shëndetësisë – Shkup.

 

– Filipçe thotë se është refuzuar projekti për partneritet publiko-privat i Shërbimit Emergjent Mjekësor, për të cilin ka një studim fizibiliteti. Ndryshe nga kjo, Ministria e Shëndetësisë ka dalë me një deklaratë ku thuhet se “ndryshimi ligjor nuk i ekspozon qytetarët në kosto shtesë financiare, por përkundrazi, autoambulancat do të vihen në dispozicion të qytetarëve në objektet shëndetësore private”. Nëse shteti siguron mjete për mbulimin e shpenzimeve të NUM-së të operatorëve privatë, tashmë është një partneritet real i Fondit të Shëndetësisë Publike me operatorët privatë në procesin e ofrimit dhe blerjes së shërbimeve – tha dr. Mehmedovic, transmeton Zhurnal.

Sipas tij, deri më tani çmimi i atyre shërbimeve të dedikuara për kujdesin publik emergjent mjekësor nuk i ka mbuluar plotësisht shpenzimet e pagave të personelit të cilat arrijnë në rreth 180.000 denarë për ekip, dhe mjete shtesë qendrat shëndetësore duhet të sigurojnë për derivatet, mirëmbajtjen e automjeteve, riparime, kostot aktuale teknike, administrative dhe mjekësore. Është një shërbim që funksionon me humbje dhe pa korrigjim të çmimit të shërbimeve për ekip, kështu që Mehmedovic nuk sheh arsye për interesim tek subjektet private për të ofruar shërbime me një çmim kaq të përcaktuar.

Filipçe thotë se tani nuk është koha për partneritet publiko-privat dhe pajtohem që tani nuk është koha për partner privat në këtë segment të shëndetësisë, por do të shtoja se në një të ardhme të afërt një hap i tillë nuk duhet të konsiderohet. Qytetarët i mbijetuan dy viteve të vështira të kësaj pandemie, në të cilat ata ndanë një shumë të konsiderueshme parash për mjekim nga xhepat e tyre, lanë peng shumë shtëpi dhe apartamente me kredi, shpenzuan kursimet e tyre për ilaçe, diagnostikim spitalor dhe trajtim. Pikërisht për këto arsye mendoj se shteti nuk guxon të lejojë pagesën private të shërbimeve për kujdesin emergjent mjekësor dhe stomatologjik, si dhe trajtimin në shtëpi duke i miratuar këto ndryshime në ligjin për kujdesin shëndetësor – tha Dr Mehmedovic.

Siç thotë ai për Plusinfo, për momentin është e nevojshme të investohet në ekip me të cilin do të përmbushet numri i shërbimeve për NUM-në dhe i njëjti staf të stimulohet për të qëndruar në shërbim duke krijuar kushte cilësore të punës, por edhe përmes stimulimeve financiare.

Lajmi për ndryshimet në Ligjin për shëndetësi shkaktoi reagim të furishëm në opinionin maqedonas, ndërsa amendamentet aktualisht janë ndalur nga opozita me rreth 2000 amendamente. Përfaqësues të qeverisë dhe të mazhorancës qeverisëse mohuan privatizimin e autoambulancës, por vendosja e një kuadri ligjor do të rregullonte shërbimet e ofruara tashmë nga spitalet private. Ata shtojnë se ndryshimi ligjor nuk i ekspozon qytetarët në kosto shtesë financiare, por përkundrazi, autoambulancat e ndihmës së shpejtë do të vihen në dispozicion të qytetarëve, pra ambulanca e spitaleve private do të mund ta përdorë atë pa pagesë, transmeton Zhurnal.

Ministri i Shëndetësisë Filipçe deklaroi javën e kaluar se nuk do të ketë privatizim të autoambulancës.

– Ju keni ende shërbime urgjente mjekësore nga institucionet private. Bëhet fjalë për “Neuromedica”, “Acibadem Sistina”, “Zan Mitrev”, “Nikob” të cilat kryejnë transport. Ne duhet ta rregullojmë atë, por këtu nuk bëhet fjalë për ndonjë privatizim. Qytetarët nuk do të kenë shpenzime që nuk i kanë pasur më parë. “Tani po e vendosim në ligj atë që ka vite që po ndodh në terren”, tha ministri.

Pas mbledhjes së Komisionit për Shëndetësi në Kuvend, ai ka pasur një konsultim me grupet parlamentare të BDI-së, të Majtës dhe VMRO-DPMNE-së, ku ka shpjeguar ndryshimet. Të premten në Kuvend është arritur marrëveshje mes të gjitha palëve që të organizohet debat publik për të gjitha ndryshimet në Ligjin për Kujdesin Shëndetësor.

Sipas ndryshimeve të propozuara, krijohen mundësi brenda rrjetit të institucioneve shëndetësore, kujdesi urgjent mjekësor dhe dentar dhe trajtimi në shtëpi, si dhe marrja dhe transplantimi i pjesëve të trupit të njeriut për trajtim, që do të kryhen nga institucionet shëndetësore private, përveç institucionet publike shëndetësore, me qëllim të krijimit të një sistemi më efektiv të kujdesit urgjent mjekësor./Zhurnal.mk

Related posts

Rektori i UT-së e priti në takim profesorin amerikan Xhim Lofton

D V

Prokuroria e Bullgarisë: Të lënduarit janë në gjendje të rëndë psiqike, ende po hetohet nëse ka pasur shpërthim

D V

Pa ujë disa pjesë të Taftalixhes

D V

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More