Agjencia Zhurnal.mk.

Mjekët këshillojnë: Po nëse infektoheni me coronavirus dhe vaksinoheni?

Vaksina antiCOVID mbron nga simptomat e rënda të sëmundjes, por është ende e mundur të infektohesh

 

Mjekët kanë theksuar disa gjëra që duhet të dini. Para së gjithash, ata vërejnë, është e rëndësishme të vaksinoheni, por prapë vishni një maskë dhe mbani distancën tuaj.

Mjeku nga Kansas, Beth Oller, gjëja e parë që ajo dëshiron që ju të dini është se shumë pak nga ata që janë vaksinuar janë aktualisht të infektuar, rreth 0.01 për qind.

“Mund të duket se numri është shumë më i madh, por nuk është, por një numër mjaft i madh i njerëzve janë vaksinuar,” thotë William Schaffner, një specialist i sëmundjeve infektive nga Universiteti Vanderbilt në Nashville.

Edhe pse vaksinat na mbrojnë nga infeksioni, ato nuk mbrojnë 100 për qind. Provat klinike në përgjithësi përfshijnë njerëz të shëndetshëm të cilët jo domosdo paraqesin një pamje “realiste”.

“Ata përjashtojnë njerëzit që nuk kanë imunitet të shëndetshëm ose që marrin ilaçe imunosupresive,” shpjegon mjeku Wesley Long.

Pavarësisht nëse jeni vaksinuar apo jo, të njëjtat gjëra që ju kërcënuan në fillim të pandemisë po ju kërcënojnë tani – kontakte të ngushta dhe mos mbajtje maske.

Shumë prej atyre që janë vaksinuar dhe më pas janë infektuar do të kenë simptoma të lehta. Rreziku i problemeve më serioze është më i lartë nëse keni një sistem imunitar të dobësuar, nëse jeni mbi 65 vjeç dhe keni gjendje të tilla si presioni i lartë i gjakut ose diabeti, ose nëse jeni obezë.

Sipas Shoqatës Mjekësore Amerikane, rreth një e treta e pacientëve me infeksione të përparuara nuk kanë fare simptoma. Mjeku Oller thotë se vetëm 0.004 për qind e atyre të vaksinuar dhe të infektuar përfunduan në spital, dhe një përqindje edhe më e vogël vdiq.

Vaksinat janë shumë të mira në parandalimin e shtrimit në spital dhe sëmundjeve të rënda dhe vdekjes, thotë Long.

“Njerëzit e moshuar dhe ata që janë më të prekshëm për shkak të imuno-kompetencës së tyre kanë infeksione serioze,” thotë Schaffner.

Related posts

Pse patjetër duhet të përdorni vitaminë C dhe cila është forma e duhur?

D V

Cila është natyra juaj dhe konstitucioni i trupit sipas Ayurvedas? Ja çfarë duhet të dini për doshat

D V

Efektet anësore të qarkullimit të dobët të gjakut

D V

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More