Agjencia Zhurnal.mk.

Mitreska: Në Maqedoni e Veriut duhet një qasje gjithëpërfshirëse për financimin e tranzicionit të gjelbër

Shkup, 8 dhejtor – Në Konferencën e Dytë Rajonale të Liderëve të Mjedisit dhe Biznesit, e mbajtur në Serbi, zëvendësguvernatorja e Bankës Popullore, Ana Mitreska, ka shprehur nevojën për investime të konsiderueshme në tranzicionin e gjelbër dhe ka theksuar rëndësinë e një qasje gjithëpërfshirëse.

Mitreska përmendi se për të arritur synimet e tranzicionit të gjelbër, është e nevojshme një angazhim i fortë nga qeveritë, sektori privat dhe mbështetje e fortë nga institucionet ndërkombëtare. Ajo po ashtu theksoi nevojën për një përfshirje shumë më të madhe të sektorit privat në investimet e gjelbra, sidomos në vendet në zhvillim, ku analizat e FMN-së sugjerojnë një rritje të tyre nga 40% në 90% deri në vitin 2030.

Mitreska prezantoi një analizë të situatës në vendin tonë, duke theksuar se pesha e kredisë së gjelbër në totalin e kredive të sistemit bankar ka dyfishuar në katër vitet e fundit. Ajo nënvizoi potencialin e sektorit të korporatave për të mbështetur tranzicionin e gjelbër dhe tha se ka më shumë hapësirë për rritje në këtë drejtim.

Mitreska theksoi se ndërsa përpjekjet e qeverive për të reduktuar emetimet e karbonit janë thelbësore, hapësira fiskale është e kufizuar, dhe për këtë arsye, është e nevojshme që sistemet financiare të angazhohen më shumë në mobilizimin e fondeve për trajtimin e ndryshimeve klimatike dhe tranzicionin e gjelbër.

Në përfundim, zëvendësguvernatorja Mitreska theksoi rëndësinë e organizatave ndërkombëtare që financojnë dhe inkurajojnë financimin e projekteve të gjelbra në vendet në zhvillim dhe prezantoi Planin e Rritjes për Ballkanin Perëndimor, ku përcaktoi një kriter për grantet nga Bashkimi Evropian, duke përfshirë ndër të tjera projektet që trajtojnë ndryshimet klimatike. Konferenca u përqendrua në politikat e qëndrueshme, me theks te ekologjia dhe energjia, duke sjellë bashkë përfaqësues të rëndësishëm nga politika, sektori privat, dhe organizatat ndërkombëtare për një debat të pasur mbi sfidat dhe mundësitë në këtë fushë.

Related posts

Takimi i presidentit Pendarovski me rektoren e UKIM-it, Angellova

Xh M

Kovaçevski konsideron se ligji i ri nuk do të ndihmojë për vazhdimin e afatit të pasaportave

D V

VLEN: Bujar Osmani është i vetmi që ia hapi qiellin Rusisë dhe e solli Sergej Llavrovin në Shkup

D V

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy