Agjencia Zhurnal.mk.

Mision i OBSH-së për reformat ndaj emergjencave të shëndetit publik

Shkup, 25 tetor – Të sigurohen informacione të centralizuara në kohë reale mbi veprimin, monitorimin, raportimin e shpejtë, si dhe udhëzimet politike dhe strategjike për reagimin ndaj ngjarjeve dhe emergjencave të shëndetit publik ishte një nga prioritetet e identifikuara të misionit teknik që ekspertë të OBSH-së e realizuan në vend javën e kaluar nga 18 deri më 25 tetori.

 

Sipas tij, siç kumtuan nga zyra e OBSH -së në Shkup, qëllimi i këtij misioni ishte krijimi i planifikimit operativ për unifikimin e të gjithë ekspertizës epidemiologjike në vend nga Instituti i Shëndetit Publik dhe qendrat e shëndetit publik në një rrjet funksional të harmonizuar dhe duke ofruar zgjidhje sistemore për 10 qendrat e shëndetit publik dhe 21 njësitë rajonale në Maqedoninë e Veriut për një sistem paralajmërimi të hershëm për ngjarjet e shëndetit publik dhe ndërhyrjet.

Ekspertët e vizituan Institutin e Shëndetit Publik (ISHP) në kryeqytetin e vendit, Shkup, dhe dhjetë qendrat e shëndetit publik, i vlerësuan kapacitetet dhe nevojat e shërbimeve aktuale për situata emergjente shëndetësore publike dhe i përcaktuan burimet e nevojshme organizative, hapësinore, njerëzore dhe materiale.

Ministri i Shëndetësisë Venko Filipçe theksoi se duhet ta përmirësojmë dhe zgjerojmë atë që kemi, si dhe se duhet të përgatitemi për pandeminë e ardhshme dhe së bashku t’i rishikojmë dhe forcojmë kapacitetet dhe strukturat tona.

“Ka shumë mundësi për zgjerim të sistemit kombëtar për mbledhje të informacioneve për shëndetin publik, si për ballafaqim me pandeminë aktuale KOVID-19 ashtu edhe për emergjencat e ardhshme në vitet e ardhshme. Ky plan për konsolidimin e një rrjeti të vetëm kombëtar të qendrave për veprim në emergjencat e shëndetit publik është i pari që inicohet në vendet e Ballkanit Perëndimor”, tha Filipçe.

Përfaqësuesi i OBSH-së në vend, Xhihane Tavilah, vuri në dukje se pandemia kishte një ndikim të madh në të gjitha aspektet e shoqërisë në të gjitha vendet në mbarë botën – madje edhe ato me sistemet më të sofistikuara shëndetësore.

“Kjo zbuloi se gatishmëria është një nga aspektet më të rëndësishme për ballafaqim me të gjitha llojet e kërcënimeve shëndetësore dhe emergjencave. Duke e pasur këtë parasysh, ne kemi ndihmuar në bashkimin e ekspertëve dhe teknologjisë kombëtare dhe ndërkombëtare për të forcuar aftësinë e vendit për të zbuluar dhe për t’iu përgjigjur urgjencave të shëndetit publik”, tha Dr. Xhihane Tavilah.

Në të ardhmen, siç shtoi, OBSH dhe partnerët do të punojnë së bashku për të funksionalizuar plotësisht Rrjetin Kombëtar të Shëndetit Publik dhe për t’u përgatitur më mirë për kërcënimet dhe urgjencat e ardhshme të shëndetit publik.

Ky aktivitet u mundësua nga mbështetja financiare dhe teknike nga Projekti për përforcimin e rezistencës së sistemeve shëndetësore të Ballkanit Perëndimor i financuar nga Bashkimi Evropian, i financuar nga Bashkimi Evropian dhe Instituti Robert Koh.

Ekspertët e OBSH-së e realizuan misionin teknik në Maqedoninë e Veriut javën e kaluar (18-25 tetor 2021) si pjesë e bashkëpunimit të ngushtë të vazhdueshëm me autoritetet kombëtare shëndetësore, me qëllim forcimin e gatishmërisë dhe reagimit ndaj emergjencave të shëndetit publik, përfshirë kontrollin ndaj KOVID-19.

Ekspertët nga Zyra e OBSH-së në vend, Zyra Rajonale për Evropën, Qendra Ballkanike për situata emergjente e OBSH-së dhe Njësia për menaxhim me kriza e institutit Robert Koh në Berlin bashkëpunuan me epidemiologë dhe punonjës të shëndetit publik nga Maqedonia e Veriut për të mbështetur Ministrinë e Shëndetësisë në arritjen e funksionalitetit të plotë të Rrjetit Kombëtar të qendrave për veprim në emergjencat e shëndetit publik në të gjithë vendin.

Related posts

ESHS: Janë regjistruar gjithsej 711.418 persona, 221.268 amvisëri dhe 297.085 banesa

D V

Spasovski: Autobusi i “Besa Transit” ka qenë teknikisht i rregullt dhe me regjistrim valid deri më 13 tetor të vitit 2022

D V

KSHZ e ka zgjedhur kompaninë që do ta furnizojë sistemin për identifikim biometrik të votuesve

R Zh

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More