Agjencia Zhurnal.mk.

“Me ne – jo për ne” është motoja vjetore e Ditës Botërore të personave me Sindromën Daun

Shkup, 21 mars – Dita Botërore e Personave me Sindromën Daun, tradicionalisht festohet më 21 mars. Këtë vit nën moton “Me ne – jo për ne” kjo ditë fokusohet në qasjen e bazuar në të drejtat e njeriut ndaj aftësisë së kufizuar – e drejta për t’u trajtuar në mënyrë të drejtë, për të pasur të njëjtat mundësi dhe liri për të bërë zgjedhjet personale.

Fëmijët me sindromën Daun duhet të bëjnë kontrolle të rregullta tek pediatri ose mjeku i familjes, pasi këta individë kanë më shumë gjasa të zhvillojnë disa sëmundje sesa popullata e përgjithshme. Dërgoni ato në kontrolle të rregullta të dëgjimit, shikimit dhe shëndetit të përgjithshëm. Nxitini ata të jenë më aktiv fizikisht”, thuhet në kumtesën e sotme të Ministrisë së Shëndetësisë.

Këta persona rekomandohen të vizitojnë logoped– për ndihmë në të folur, fizioterapist – për ndihmë në ecje, nëse kanë tonus të zvogëluar të muskujve, optometrist dhe/ose specialist i dëgjimit – për ndihmë me shikimin dhe dëgjimin, si dhe të bisedohet me pediatrin ose mjekun tuaj familjar për të mësuar se si fëmija juaj mund t’i marrë këto shërbime.

Related posts

LSDM: Korridori 8 dhe 10D – Hapen 8.000 vende të reja pune

Redaksia

Në prag të ushtrimit “Përgjigje e shpejtë 23”, në Kavadar prezantohen pajisjet ushtarake

Xh M

Anketë e IPIS: 6,6% Ali Ahmeti, 2,2% Bilall Kasami, 1,8% Arben Taravari, 1,3% Afrim Gashi, 1,1% Zijadin Sela

Redaksia