Agjencia Zhurnal.mk.

Me cilin antivirus sigurohen institucionet në vend?

Shkup, 9 prill – Institucionet shtetërore, spitalet, gjykatat dhe ndërmarrjet tjera, përdorin antivirusin kompjuterik për sigurinë e kompjuterëve të kompanisë Kaspersky, e cila është në “listën e zezë” në SHBA dhe BE. Në Maqedoni, shumica e institucioneve shtetërore punësojnë kompani të jashtme për t’u kujdesur për faqet e tyre të internetit. Nuk ka asnjë organ apo institucion në shtet që të jetë përgjegjës për kontrollin e programeve antivirus që përdoren në institucionet shtetërore, ndaj i takon çdo institucioni të vendosë vetë përmes prokurimit publik. Nga kontrolli i Byrosë së Prokurimeve Publike , ku renditen prokurimet e të gjitha institucioneve, rezultoi se të fundit që kanë nënshkruar kontratën për prokurimin e Kaspersky (Kaspersky Endpoint Security for Business – Select) janë institucioni publik në fushën e shëndetësisë për nevojat e klinikave universitare, departamentit dhe qendrës urgjente – Shkup, kompleksi më i madh i klinikave shtetërore në Maqedoni.

Sistemi antivirus Kaspersky përdoret edhe nga Ministria e Arsimit, sipas kontratës për prokurim publik të lidhur në vitin 2021. Kjo ministri ishte shënjestër e sulmeve kibernetike vitin e kaluar. Të dhënat nga e Byrosë së Prokurimeve Publike, treguan se në vitin 2021 Ministria e Punëve të Brendshme ka lidhur kontratë për blerjen e Kaspersky Total Security për 5 pajisje për tre vjet, dhe ka edhe të dhëna nga viti 2019 për blerje. ndër të tjera, të softuerit antivirus Kaspersky (Kaspersky total Security).

Ministria e Financave, sipas Byrosë së Prokurimit Publik, ka lidhur kontratë për prokurimin e mbrojtjes antivirus në gusht të vitit të kaluar, sipas së cilës softueri antivirus duhet të instalohet në të gjithë klientët dhe serverët. Kontrata thotë se në atë moment softueri antivirus Kaspersky Endpoint Security for Business është i instaluar në infrastrukturën e Ministrisë dhe mbajtësi i prokurimit duhet të çinstalojë softuerin aktual dhe të instalojë një të ri. Regjistri qendror në raportin e punës për vitin 2020 thekson se në pjesën e modernizimit të infrastrukturës ekzistuese dhe përmirësimit, ndër të tjera, është zbatuar rinovimi i mbrojtjes së centralizuar antivirus të Kaspersky. Gjykata Penale, në raportin e punës për vitin 2021, thekson se antivirusi Kaspersky nuk përdoret për shkak të mosfunksionalitetit, gjegjësisht mospërputhjes me teknologjinë kompjuterike në pronësi të gjykatës. Antivirusi nuk mund të funksionojë siç duhet për shkak të konfigurimit minimal të kompjuterëve dhe çon në ngadalësimin dhe bllokimin e tyre. Kjo është arsyeja pse përdoren aplikacione shtesë ndihmëse të cilat janë falas dhe nuk kërkojnë licencë për të funksionuar në kompjuterët në dispozicion të Gjykatës.

Të dhënat e Byrosë tregojnë gjithashtu se Ministria e Mjedisit është ndër institucionet që përdorin antivirusin “Kaspersky”. Jo të gjitha kontratat janë publikuar në Byronë e Prokurimit Publik dhe në shumicën e atyre që janë publikuar nuk ka specifikim se çfarë sistemi antivirus kanë blerë institucionet, sepse për blerjet nën 5000 euro nuk janë të detyruara të bëjnë. ofrojnë një raport të detajuar. Ministria e Mbrojtjes, nga ana tjetër, bleu softuer kompjuterik në nëntor 2022, por deklaron se për shkak se jemi vend anëtar i NATO-s dhe për të respektuar dispozitat e Aleancës, duhet të blejmë produkte që janë pjesë e NATO-s. katalogu dhe ato të vjetruara zëvendësohen. Ushtria dhe Ministria përdorin programin antivirus amerikan “MCafee”. Megjithatë, sistemi antivirus Kaspersky përdoret edhe në institucionet shtetërore në disa vende të rajonit, si Bosnja dhe Hercegovina dhe Serbia. (REL)

Related posts

Tre avion për shuarjen e zjarreve por vetëm një pilot, ja me çka disponon gjithë vendi

Xh M

Në Poroj të Tetovës u varros trajneri i njohur i futbollit, Dashmir Beari

Xh M

Musa Xhaferi: Zona 5, do të jetë lokomotiva e fitores së Frontit Europian

Xh M

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy