Agjencia Zhurnal.mk.

Macron: G7 nuk është armiqësore me Kinën

Pozicioni i grupit të vendeve të G7 mund të ndryshojë nga ai i Kinës për çështje të tilla si puna e detyruar dhe të drejtat e njeriut, por nuk është armiqësor ndaj vendit aziatik të fuqishëm ekonomikisht, tha sot presidenti francez Emmanuel Macron.

 

“Kina është një rival ekonomik pasi që ne presim respektimin e plotë të rregullave (të tregtisë ndërkombëtare)”, tha Macron në një konferencë shtypi në fund të samitit të liderëve të G7 në Britaninë e Madhe, raporton Reuters.

Ndryshe, udhëheqësit e Grupit të Shtatë (G7) vendet e mëdha të industrializuara kanë rënë dakord të furnizojnë vaksinat e koronavirusit në vendet e varfra dhe t’i ndihmojnë ata për të trajtuar ndryshimin e klimës dhe kanë sfiduar Kinën për abuzimet e të drejtave të njeriut dhe praktikat e padrejta ekonomike.

Në komunikatën e tyre mbyllëse, udhëheqësit thanë se në lidhje me Kinën ata do të “konsultoheshin për qasjet kolektive për të sfiduar politikat dhe praktikat jo të tregut që dëmtojnë funksionimin e drejtë dhe transparent të ekonomisë globale”.

Në një referencë tjetër të dukshme për Kinën, ata shprehën shqetësimin në lidhje me përdorimin e punës së detyruar në zinxhirët globalë të furnizimit, “duke përfshirë punën e detyruar të sponsorizuar nga shteti të grupeve të cenueshme dhe të pakicave, duke përfshirë sektorët e bujqësisë, dhe veshjeve”.

Udhëheqësit i bënë thirrje Kinës që të respektojë të drejtat e njeriut dhe liritë themelore në Xinjiang, ku Pekini është akuzuar për abuzime serioze të të drejtave kundër pakicës ujgure dhe në Hong Kong.

Related posts

Kriza në Ukrainë pritet të shkaktojë recesion ekonomik në të gjithë Evropën Qendrore e Lindore

D V

Policia e Pakistanit e akuzon ish-kryeministrin për akt terrorist

Z.H

Bjellorusia starton stërvitjet ushtarake në Ukrainë, zyrtari zbulon datën

Xh M

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More