Agjencia Zhurnal.mk.

Lidhja infrastrukturore rrugore me Bullgarinë në paralajmërim dhe realizim

Shkup, 15 janar – Shkupi dhe Sofja nuk kanë lidhje hekurudhore, ajrore apo autostrade. Nga ana jonë janë shpallur ose janë në zhvillim e sipër disa projekte që duhet të ofrojnë një lidhje më të mirë mes njerëzve dhe biznesit dhe një rritje të vëllimit të tregtisë.

 

Në draft programin e Qeverisë theksohet se në gjysmën e parë të vitit do të ndërtohet aksi i parë dhe i dytë i pjesës lindore të Korridorit 8 (Kumanovë – Bellakovcë) dhe (Bellakovcë – Kriva Pallankë) nga hekurudha në Bullgari. Kjo është një nga projektet kyçe të infrastrukturës për t’u lidhur me Bullgarinë fqinje, kryeministri i ri i së cilës Kirill Petkov njoftoi së fundmi se do të formohen grupe pune me vendin tonë, ndër të tjera për infrastrukturën dhe për ekonominë.

“Në pranverë pritet të vazhdojnë punimet në hekurudhën drejt Bullgarisë, si dhe të shpallet tender për aksin e tretë. Aktivitetet janë në koordinim me Hekurudhat bullgare dhe dinamika monitorohet plotësisht nga pala bullgare për finalizimin e projektit në vitin 2027”, thotë për MIA-n Hari Llokvenec, drejtor i Infrastrukturës së hekurudhave.

Në fazën përfundimtare është zhvillimi i ofertave për dy akset e para nga ana jonë Kumanovë-Bellakovcë dhe Bellakovcë-Kriva Pallankë

“Për momentin jemi në fazën përfundimtare të vlerësimit të ofertave për dy seksionet e para Kumanovë-Bellakovcë-Kriva Pallankë. Çmimet e ofruara janë në nivelin 200 milionë euro. Në to ne përdorim një grant prej 68 milionë eurosh nga WBIF- Kuadri i Investimeve të Ballkanit Perëndimor, ndërsa pjesa tjetër financohet nga BERZH. Afati i paraparë për realizimin e seksionit të parë është 24, ndërsa për të dytin 36 muaj. Ndërtimi pritet të fillojë këtë pranverë, thotë Lokvenec.

Faza e tretë Kriva Pallankë – kufiri me Bullgarinë, 24 kilometra i gjatë, është pjesa më e vështirë. Ka 25 tunele dhe 51 ura në 24 kilometra, që do të thotë se do të ketë një tunel dhe dy ura për kilometër. Vlera e projektimit të vitit 2016 është 405 milionë euro, që sipas Llokvenecit, për shkak të inflacionit global mund të jetë më e lartë.

“Për këtë aks ne përdorim grantin IPA 2 prej 60.75 milionë euro. Është e rëndësishme të theksohet se në shkurt të vitit të kaluar kemi aplikuar në WBIF për një grant investimi prej 153 milionë euro për këtë seksion, për të cilin presim një përgjigje pozitive këtë muaj. Pjesa tjetër e parave do të financohet nga BEI dhe BERZH në gjysmë, duke e bërë BEI institucionin kryesor financiar. Përgatitja e dokumentacionit të tenderit është në fazën përfundimtare dhe presim që tenderi të shpallet këtë pranverë, ndërsa ndërtimi të fillojë në fillim të vitit 2023. Koha e realizimit është katër vjet”, thekson Llokvenec.

Të gjitha këto aktivitete, shtoi ai, janë të koordinuara dhe të planifikuara me drejtorin e Hekurudhave bullgare Papukçiski dhe ndjekin plotësisht dinamikën e palës bullgare për finalizimin e projektit të përgjithshëm gjatë vitit 2027.

Zëvendësimi i lidhjes së autostradës Shkup-Sofje, sipas gjendjes aktuale, është autostrada në ndërtim e sipër dhe zgjerimi dhe rinovimi i akseve ekzistuese.

Drejtori i Ndërmarrjes publike për rrugë shtetërore Ejup Rrustemi, i pyetur nga MIA se kur do të kemi një lidhje më të mirë rrugore me këtë shtet fqinj, tha se për shkak të rëndësisë ekonomike dhe politike të Korridorit 8 dhe lidhjes rrugore me Bullgarinë dhe me rajonin më gjerë, po bëhen investime në modernizimin dhe përfundimin e korridorit panevropian dhe rrugëve të përfsjora me të.

“Kemi disa projekte të rëndësishme të filluara në atë pjesë të vendit, siç është rehabilitimi i autostradës Kumanovë – Stracin, e cila është jetike jo vetëm për rajonin, por për mbarë vendin. Projekti është i ndarë në dy pjesë. Faza e parë është nga Kumanova deri në fshatin Vojnik, në një gjatësi prej 15.2 km, me vlerë 4.7 milionë euro të siguruara nga fondet IPA 2. Rehabilitimi i kësaj faze përfundon në qershor të vitit të ardhshëm. Faza e dytë është nga fshati Vojnik në Stracin, 16.6 km e gjatë, me vlerë 7.2 milionë euro, para të siguruara përmes Ndërmarrjes Publike për Rrugët Shtetërore. Kjo pjesë tashmë është në fazën finale dhe presim që së shpejti të përfundojë rehabilitimi”, theksoi Rustemi në intervistën për e Vitit të Ri për MIA-n.

Vitin e kaluar është rehabilituar dhe rikonstruktuar rruga 21 km nga Rankovca në Kriva Pallankë dhe me rehabilitimet e tjera, riparimet dhe ndërtimet e filluara në këtë rajon, dëshirojmë të marrim një Korridor të plotë 8, i cili do të jetë i sigurt dhe i sigurt për pjesëmarrësit në trafik.

“Po punohet në autostradën e re të shpejtë Stracin – Dllaboçicë – Kriva Pallankë, e cila financohet nga Banka Botërore, presim që deri në fund të vitit 2022 ky segment të përfundojë dhe të vihet në funksionim, ndërsa për pjesën Kriva Pallankë – Deve Bair financuar nga BERZH dhe VBIF, puna e ndërtimit pritet të përfundojë deri në mesin e vitit 2022. Po ashtu, është duke u përgatitur edhe projekt programi për projektimin e rrugës së re ekspres Romanovcë – Stracin, e cila është planifikuar të financohet nga IPA 3”, thotë Rustemi.

Sa i përket lidhjes direkte ajrore ndërmjet Shkupit dhe Sofjes, siç thonë nga Agjencia jonë e Aviacionit Civil, nuk ka asnjë pengesë ligjore apo rregullative për vendosjen e fluturimeve. Por, theksojnë ata, nisma duhet të vijë nga kompanitë ajrore bazuar në nevojat dhe kërkesat e tyre komerciale.

Sipas ministrit të Transportit të Bullgarisë, Nikollaj Sabev, po punohet për mundësitë e vendosjes së linjës ajrore Sofje-Shkup. Kryeministri i Bullgarisë, Kiril Petkov, siç deklaroi Sabev më 6 janar, kërkoi të shikojë se cilat janë mundësitë për vendosjen e fluturimit Sofje-Shkup, i cili do të jetë manifestim i vullnetit të mirë. Sabev tha se ai ishte ftuar nga kryeministri Petkov për ta shoqëruar gjatë vizitës së tij në vend dhe se ai do të negocionte me kolegët “në mënyrë që të mund të kemi një tranzicion të lehtë dhe të shpejtë”. Ministri bullgar i Transportit deklaroi se janë duke u zhvilluar negociata me kompani të veçanta ajrore që do të jenë të interesuara për të kryer fluturime nga Sofja në Shkup dhe anasjelltas.

Republika e Bullgarisë është partneri ynë i gjashtë tregtar në dhjetë muajt e parë të 2021. Në periudhën janar-tetor 2021, këmbimi i përgjithshëm tregtar me këtë shtet fqinj ka arritur në 709.1 milionë dollarë, me një rritje prej 30 përqindëve krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar. Eksportet kanë arritur në 328.64 milionë dollarë dhe u rritën me 30.5 për qind. Sasia e importeve është 380.46 milionë dollarë, gjithashtu me një rritje prej 29.5 përqindëve. Deficiti i realizuar është 51.8 milionë dollarë. Në vitin 2020, shkëmbimi tregtar arriti në 664.8 milionë dollarë, shtatë për qind më pak krahasuar me vitin 2019. Më pas, eksportet ranë me 12 për qind dhe importet me tre për qind.

Në vitin 2020, vendin e kanë vizituar 10.443 turistë nga Bullgaria, në vitin 2019 numri i tyre ishte 55.880, ndërsa në vitin 2018, e kanë vizituar 52.659 turisrë.

Related posts

Tragjedia në Tetovë, sot seancë e jashtëzakonshme e Qeverisë

Redaksia

Zvicra largon karantinën për të gjithë vizitorët e huaj

D V

EUObserver: Sërish është vënë në pikëpyetje regjimi i lirë i vizave me BE-në

D V

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More