Agjencia Zhurnal.mk.

“Le Monde Diplomatique” më 1989: Reagimi i Kadaresë ndaj Drashkoviqit, për origjinën e shqiptarëve

“Le Monde Diplomatique” në tetor të vitit 1989 ka botuar reagimin e shkrimtarit të madh shqiptar, Ismail Kadare, ndaj shkrimtarit dhe politikanit serb Vuk Drashkoviq. Debati ndërlidhej me origjinën e shqiptarëve. Reagimi i Kadaresë është si më poshtë:

 

Origjina e shqiptarëve

Unë thjesht dua të ndalem në këtë fragment të z. Vuk Drashkoviq se ‘asnjë shkencëtar serioz në botë nuk e mbështet pohimin e nxjerrë nga Tirana dhe Prishtina (kryeqyteti i Kosovës) pa asnjë provë mbështetëse, sipas së cilës ilirët janë paraardhësit e shqiptarëve’.

Me sa duket se z. Vuk Drashkoviq duke besuar se njohja e botës fillon dhe mbaron në këtë vepër, injoron ose mbyll sytë për të mos parë, se shqiptarët, nën emrin e shqiptarëve, dhe një nga qytetet e tyre, Albanopolis, përmenden që në shekullin e dytë në shkrimet e Ptolemeut.

Aq më pak është i vetëdijshëm se autoritetet më të mëdha shkencore të botës kanë folur për autoktoninë dhe origjinën ilire të shqiptarëve. Unë do të citoja ndër të tjerët gjermanët Gottfried Leibniz (1705), Johann Thunmann (1774), Ritter von Xilander (1835), Franz Bopp (1850), Jakob Fallmerayer (1857), J. von Hahn (1870), Paul Kretschner (1896), Norbert Jokl (shek. XX), Maximilian Lambertz (shek. XX) etj., për të vazhduar me anglezët William Leak dhe Stewart Mann, danezin Holger Pedersen, italianin Angelo Masci, austriakët G. Mayer, H. Olberg dhe R. Solta, francezin A. Ducellier dhe shumë të tjerë, për të arritur te kroatët Milan Sufflay (Shuflaj) dhe Radoslav Katiçiq dhe Aleksandër Stipçeviq.

Por, z. Drashkoviq pretendon (mendon) se ka zbuluar në Enciklopedinë Sovjetike një studiues azerbajxhanas, R. B. Gueiouchev, i cili mbështetet në një tezë të vjetër, në asnjë mënyrë shkencore, por letrare dhe fantazuese, e hedhur poshtë prej kohësh, sipas së cilës, meqenëse ekziston në Kaukaz një vend i quajtur AIbania, thuhet se shqiptarët janë prej andej”. /Darsiani

Related posts

Kosova në Bullgari, Deçani në Greqi dhe Shkupi në Turqi, tre vendbanimet me emër të njëjtë me origjinalët në trojet shqiptare

D V

Çështja shqiptare në prizmin e diplomacisë dhe të opinionit publik britanik

D V

Panairi i Librit në Shkup i hapur deri më 14 shtator

D V

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More