Agjencia Zhurnal.mk.

Kroacia bëhet pjesë e Eurozonës

Kroacisë tani i është dhënë drita jeshile për të filluar përgatitjen për të prerë monedha euro para hyrjes së saj në monedhën e vetme, ‘trupat e mëdha’ të Eurozonës në Bruksel i kanë thënë kombit ballkanik se afati ambicioz që qeveria ka vendosur vetë nuk do të thotë se mund të arrihet.

 

Nënkryetari i Komisionit Evropian Valdis Dombrovskis, i cili është gjithashtu përgjegjës për punën në thellimin e Bashkimit Ekonomik dhe Monetar dhe forcimin e rolit ndërkombëtar të Euros ishte i qartë për vendin ballkanik që duhet të përmbushë të gjitha kriteret.

“Unë përgëzoj autoritetet kroate për vullnetin e tyre të fortë politik për të futur euron qysh në vitin 2023. Dhe se pavarësisht pengesave dhe dështimeve të mëdha që vendi ka pësuar, Komisioni Evropian do të mbështesë Kroacinë në përpjekjen e saj për të përmbushur këtë afat kohor. Por do të jetë e mundur të arrihet vetëm nëse Kroacia plotëson të gjitha kriteret e konvergjencës”.

Përmbushja e objektivave të rrepta

Kontrolli i inflacionit, dëshmimi i financave publike të qëndrueshme, lidhja e monedhës ekzistuese me Euron për dy vjet, dhe përmbushja e objektivave të rreptë për normat e interesit afatgjata.

Ekonomia e Kroacisë është vetëm e 22 -ta më e madhe nga 27 vendet anëtare të BE -së, 55 herë më e vogël se Gjermania.

Por Daniel Gros, Drejtor Emeritus në Qendrën për Studime të Politikave Evropiane, një qendër studimi me seli në Bruksel thotë se kjo është më shumë një lëvizje politike sesa një veprim ekonomik:

“Ekonomikisht nuk do të thotë asgjë, sepse Kroacia është vetëm një shtesë shumë e vogël në ekonominë e zonës euro. Politikisht është më e rëndësishme sepse tregon se euro mbetet tërheqëse. Vendet duan të bashkohen kur të munden edhe pse kushtet tani janë më kufizuese , më të rënda sesa ishin më parë “.

Sektori mbizotërues ekonomik i Kroacisë është turizmi dhe hyrja në Eurozonë është jashtëzakonisht e dobishme për vende të tilla. Një studim i kohëve të fundit nga Banka Kombëtare Kroate sugjeron që mbështetja për t’u bashkuar me Euron në mesin e popullsisë është rritur nga 41% në 45% në vitin e fundit. Për t’u bashkuar me Euron, vendet duhet të plotësojnë katër kritere.

Related posts

“New York Times” zbulon manovrat e fshehta amerikane në Ukrainë

Xh M

“Ndërprerja e energjisë për shkak të krizës mund të dëmtojë antenat”, Europa përgatitet për një dimër pa telefona

Xh M

Blinkeni i bëri thirrje Londrës të negociojë “me vullnet të mirë” me BE-në

Xh M

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More