Agjencia Zhurnal.mk.

Krahu robotik i krijuar me printer 3D mund të luajë Nintendo

Robotët do të bëhen më të vegjël, të mençur, më të butë, më fleksibël dhe më të shkathët në të ardhmen, dhe një shembull në “robotikën e butë” filloi në Universitetin e Maryland.

 

Është një krah robotik i bërë me një printer 3D, i cili mund të kalojë nivelin e parë në lojën Super Mario Bros në konsolën Nintendo në më pak se 90 sekonda.

Një ekip i udhëhequr nga Profesor Ryan Sochol projektoi qarqe të integruar të lëngjeve që mund të kontrollohen duke përdorur një presion të vetëm të kontrollit të ujit. Për shembull, presioni i ulët u përdor për të lëvizur gishtin e parë. Kërkohej presion i moderuar për të lëvizur të dytin, dhe presion i lartë në rastin e gishtit të tretë. Shkencëtarët kanë qenë në gjendje të programojnë një krah robotik dhe ta “mësojnë” atë kur një personazh në lojë duhet të ecë dhe kur të kërcejë. Këto veprime kryhen duke rregulluar nivelin e presionit, raporton dailystar.

Testimi i saktësisë së dizajnit u bë duke përdorur konsolën Nintendo dhe lojën Super Mario Bros. dhe meqenëse loja nuk lë shumë hapësirë për gabime, sfida ishte e madhe.

Prodhimi i robotëve “të butë” është i ngadaltë dhe i komplikuar, por një ekip shkencëtarësh përdori një printer 3D 3D PolyJet që lejon shtypjen duke përdorur një larmi materialesh. Në këtë mënyrë, përbërësit e ndryshëm u shtypën dhe u mblodhën brenda një dite.

Dora e robotit kontrollohej nga softueri i programuar ndërsa luante lojën, i cili siguronte presion të ndryshëm në mënyrë që gishtat të mund të shtypnin butonat në kontrollues, dhe dora “kaloi” nivelin në më pak se 90 sekonda.

Qëllimi i shkencëtarëve është të përdorin përvojën e fituar dhe të krijojnë mjete protezë dhe pajisje për rehabilitim. Ata ndanë modelin publikisht dhe inkurajuan të tjerët ta modifikojnë atë dhe të punojnë në projektet e tyre. 

Related posts

Instagram nuk po punon përsëri, përdoruesit në të gjithë botën po raportojnë probleme

D V

Tim Cook i shiti pesë milionë aksione të Apple për 750 milionë dollarë

D V

Australianët goditen nga një ‘virus’ që mbërrin me mesazhe me tekst në celularin tuaj

D V

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More