Agjencia Zhurnal.mk.

Kovid pandemia me pasoja negative në shëndetin mendor të të rinjve

Shkup, 2 mars – Kovid pandemia e theksoi rëndësinë e shëndetit mendor, veçanërisht te adoleshentët, si dhe distancimin social dhe informimin e pamjaftueshëm ndërmjet institucioneve si pengesë në zgjidhjen e problemit të shëndetit mendor tek të rinjtë. Kjo u nda në panel diskutimin e sotëm, në të cilin u prezantua dokumenti që përmban masa dhe qasje të propozuara për vendimmarrësit që ndikojnë në shëndetin mendor të të rinjve, bazuar në pikëpamjet e përbashkëta më parë nga të rinjtë, profesorët, mësuesit, prindërit dhe psikologët.

Përmbajtja e dokumentit synon të bashkojë institucionet publike dhe shoqërinë civile në zhvillimin e sistemeve dhe programeve të ndryshme që do t’i kushtohen mirëqenies mendore të të rinjve. Dokumenti është përgatitur nga psikologia Jasmina Mihajloska, në kuadër të projektit “Shëndeti mendor – Tani është koha” i implementuar nga Shoqata qytetare “Të rinjtë munden” në partneritet me Y-peer Maqedoni, si pjesë e programit Erasmus Plus të mbështetur nga Bashkimi Evropian.

Mihajlovska sqaroi se pandemia posaçërisht e theksoi rëndësinë e shëndetit mendor tek popullata e re.

“Sipas vlerësimeve të fundit, në vendin tonë rreth një e pesta e popullsisë janë të rinj. Pandemia theksoi më tej disa probleme që kanë të rinjtë për sa i përket mirëqenies së tyre mendore. Nga ana tjetër, ata u larguan nga shkolla dhe mësuesit humbën atë kontakt shumë të rëndësishëm me të rinjtë dhe humbën imazhet se si ndihen nxënësit në momente të caktuara. Kjo ndikon tek të rinjtë që të rrisin ankthin deri te çrregullimet e bioritmit, por edhe t’i dorëzohen suksesit shkollor, pastaj sjelljet agresive që janë mjaft të dukshme”, tha Mihajloska.

Ai vlerësoi se i një rëndësie të madhe është depërtimi më i thellë sistematik në ballafaqimin me këtë problematik.

-Во подготовката на овој документ беше значајно тоа што не постојат официјални статистики во земјата ниту за процент на млади кои користат психолошки услуги, дури ни здравствените установи немаат офцијални бројки колку млади користат психијатарски услуги, колку млади имаат некакви проблеми, постои еден мрак во однос на таа информираност, немаме слика за тоа каква е состојбата, потенцира Михајловска.

“Në përgatitjen e këtij dokumenti ishte e rëndësishme që nuk ka statistika zyrtare në vend apo përqindja e të rinjve që përdorin shërbime psikologjike, madje as institucionet shëndetësore nuk kanë shifra zyrtare se sa të rinj përdorin shërbimet psikiatrike, sa të rinj kanë disa probleme, ka një errësirë ​​në ato informacione, nuk kemi një pasqyrë se si është situata”, theksoi Mihajlovska.

Sipas saj, komunikimi mes institucioneve duhet të përmirësohet dhe rrethina të mësojë të njohë dukuritë negative tek adoleshentët.

“Rrethi duhet të dijë si ta njohë dhe pasi ta njohë të dijë të reagojë. Prandaj, mendoj se trajnimi i mësimdhënësve, punonjësve socialë dhe mjekëve familjarë është shumë i rëndësishëm”, përfundoi Mihajloska.

Në panel u theksua se sipas analizave të caktuara, të rinjtë shpeshherë e shohin psikologun e shkollës si masë ndëshkuese, ndërsa është e vogëë përqindja e nxënësve që vullnetarisht vendosin të bisedojnë me një profesionist.

Në këtë ngjarje mori pjesë edhe drejtori i Agjencisë Kombëtare për programe arsimore evropiane dhe mobilitet, Marko Gjorgievski, i cili tha se ky projekt siguron përfshirje më të madhe të të rinjve dhe institucioneve.

-Ajo që të gjithë jemi të vetëdijshëm sot me këto maska ​​që mbajmë në këtë kohë pandemie mund ta ketë ngritur edhe më shumë këtë temë për të diskutuar. Dikush mund të flasë për të vërtetën por ka lënë pasoja të mëdha negative për disa njerëz, por për ata që ishin të vetëdijshëm në këtë periudhë lindi një pyetje se çfarë po bëjmë për gjendjen tonë dhe çfarë po bëjmë për të qenë të lumtur. Si njerëz kujdesemi shumë për shëndetin tonë, e sidomos në këtë periudhë”, thekson Gjorgievski.

Informon se në të ardhmen do të ketë një iniciativë më të madhe për evente apo seminare për të theksuar problematika e të tilla, ndërsa të rinjtë përmes ideve të kontribuojnë në zgjidhjen e tyre.

Related posts

MPJ: Asnjë shtetas i Maqedonisë nuk është i rrezikuar në Kazakistan

D V

Zgjedhjet në FFK, vjen reagimi nga MKRS: Bëjmë thirrje për proces të rregullt e të bazuar në norma statutare

Redaksia

Konferencë ministrore “Ngritja e perdes: Përballja me dezinformatat politike përmes transparencës së rritur institucionale”

Z.H

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More