Agjencia Zhurnal.mk.

Kovaçevski: Kuvendi ka kapacitet të marrë një vendim me të cilin do ta vazhdojë rrugën evropiane të vendit

Shkup, 14 nëntor – Ndryshimet kushtetuese janë pikërisht për vazhdimin e rrugës evropiane të shtetit. Tani varet vetëm nga ne. Tani varet nga ata 120 deputetë në Parlament. Dhe nëse më pyesni nëse ka mjaft deputetë në Parlament, janë 120 deputetë në Parlament, jo 80, jo 90, jo 100, jo 110. Janë 120 deputetë në Parlament, të cilët të gjithë kanë përgjegjësi jo ndaj meje, jo para Qeverisë, ata kanë përgjegjësi para fëmijëve të tyre, para fëmijëve të miqve, para të afërmve të tyre të marrin një vendim, me të cilin do t’u sigurojnë një të ardhme, që do të thotë anëtarësim në BE.

 

Këtë e deklaroi kryeministri Dimitar Kovaçevski në konferencën e përbashkët për media me homologun e tij shqiptar Edi Rama, duke iu përgjigjur pyetjes së një gazetari se a ka mjaft deputetë për ndryshime kushtetuese, duke pasur parasysh pretendimet e VMRO-DPMNE-së se nuk ka shumicë.

“Ajo rrugë nuk do të jetë e lehtë, ashtu siç nuk do të jetë e lehtë për Maqedoninë, nuk do të jetë e lehtë as për Shqipërinë. Është një rrugë e negociatave, e reformave, e ndryshimit të shoqërisë për të mirë. Por në fund të asaj rruge, në fund të çdo rruge të vështirë, ka një shpërblim të madh – dhe ai është anëtarësimi i plotë në BE. Çmimi i madh është që qytetarët tanë, brezat e ardhshëm, të jetojnë në BE. Çmimi i madh është të kemi maqedonas krenarë dhe të gjithë qytetarët e këtij vendi me kokën lart, me gjuhë maqedonase, me identitet maqedonas të jenë anëtarë dhe banorë të BE-së”, tha Kovaçevski.

Ai vlerësoi se Kuvendi ka kapacitet për të marrë një vendim që do të vazhdojë rrugën evropiane të vendit dhe nuk do të jetë, thotë ai, arsye që ne të kthehemi dy ose tre hapa pas në një kohë pasigurie, në një kohë të izolimit dhe në një kohë kur nuk e dimë se çfarë na pret në çdo të nesërme.

“E di që deputetët tanë do të marrin një vendim që do t’u sigurojë qytetarëve dhe institucioneve një vizion të qartë se ky vend po shkon drejt anëtarësimit të plotë në BE – aty ku takon”, u përgjigj ai.

Kovaçevski përsëriti se nuk ka qenë e lehtë të merren vendimet që vendi ka marrë në pesë vitet e fundit dhe se nuk ka asnjë qytetar në vend që nuk do të thotë se qëllimi është që Maqedonia e Veriut të jetë anëtare e plotë e BE-së dhe jo vetëm për hir të anëtarësimit në vetvete, por për një standard më të mirë jetese, sundim të ligjit, infrastrukturë më të mirë, shërbime më të mira për qytetarët…

“Dhe kur e merrni atë vendim para jush, ju gjithashtu keni një zgjidhje – nëse qytetarët tuaj, kjo dhe brezat e ardhshëm, do ta kuptojnë atë të drejtë dhe atë dëshirë për përparim ekonomik, drejtësi sociale, demokraci supreme në një shtet anëtar të BE-së, megjithatë ose do ta bëjnë në një shtet anëtar të BE-së dhe atë këtu në vendin e tyre. Zgjedhjen e bëra që brezat tanë të ardhshëm ta bëjnë në vendin e tyre, në Maqedoninë e Veriut, shtet anëtar i BE-së”, tha Kovaçevski.

Ai përkujtoi se kur Qeveria e mori atë vendim të vështirë, e kishin të qartë qëllimin, që ishte fillimi i negociatave, mbajtja e një konference ndërqeveritare, fillimi i skriningut, ruajtja e gjuhës maqedonase.

“Këtë e vërtetuam me nënshkrimin e marrëveshjes me FRONTEKS-in, në gjuhën e pastër maqedonase pa asnjë shtesë, mbiemër, shpjegim dhe fusnotë. Identiteti maqedonas i mbrojtur dhe i ngritur në nivelin e të gjitha identiteteve të shteteve anëtare të BE-së. Kultura me të gjitha tiparet e saj. Dhe ne e arritëm atë. Çështjet historike janë punë e komisionit historik, jo e politikanëve – dhe u konfirmua se çështjet historike janë punë e komisionit historik. Dhe këtë e kishim para vetes dhe ia arritëm”, kujtoi ai.

Kovaçevski vlerësoi se rreziku real për vazhdimin e rrugës evropiane të vendit tonë vjen nga një parti politike, e cila në programin e saj kundërshton BE-në, anëtarësimin në NATO, integrimin e vendit tonë në procesin e Berlinit, Ballkanin e Hapur.

“Ajo parti politike është e Majta dhe kryetari i saj Apasiev. Dhe rrezik edhe më i madh është që ajo parti ta marrë peng kryetarin e VMRO-DPMNE-së dhe VMRO-DPMNE-në sepse është i dobët pa qëndrim, pa vizion. Dhe një person pa qëndrim, pa vizion dhe pa vendosmëri mund të merret lehtësisht peng. Dhe kjo është ajo që po ndodh me opozitën maqedonase tani. Besoj se një piroman i tillë politik nuk duhet të lejohet të ndërpresë rrugën evropiane të vendit”, vlerësoi Kovaçevski.

Related posts

Rritet numri i udhëtarëve në transport

Z.H

Filloristët pa maska në shkollë, ngelet thirrja për vaksinim kundër Covid

Z.H

Von der Lajen nesër në Shkup, zbardhet agjenda

Xh M

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More