Agjencia Zhurnal.mk.

Konsumimi i proteinës së hirrës mund të shkaktojë ‘ulje të ndjeshme’ të niveleve të kolesterolit

Të kesh kolesterol të lartë do të thotë që ke një sasi të madhe të një substance yndyrore të quajtur kolesterol në gjak.

 

Nëse nuk trajtohet, mund të çojë në bllokime në arterie, duke rezultuar në probleme serioze si sulme në zemër dhe goditje në tru. Megjithatë, ka mënyra për të parandaluar ose zvogëluar rrezikun e kësaj ndodh.

Kolesteroli i lartë shkaktohet nga një sërë faktorësh, duke përfshirë ngrënien e shumë ushqimeve me yndyrë, mungesën e ushtrimeve fizike, të qenit mbipeshë ose obez, duhanin dhe alkoolin.

Megjithatë, mund të funksionojë edhe në familje. Ndërsa dieta afatgjatë dhe ndryshime të tjera të stilit të jetesës rekomandohen për të zvogëluar rrezikun ose nivele më të ulëta, ka gjëra shtesë që mund të konsumoni për t’ju ndihmuar.

Një studim sugjeron se pluhuri i proteinës së hirrës mund të ketë një ndikim pozitiv në nivelet e kolesterolit.

Një meta-analizë e provave klinike ekzistuese, e cila u botua në revistën Lipids in Health and Disease në vitin 2020, zbuloi se jo vetëm uli kolesterolin e përgjithshëm, por edhe kolesterolin “e keq” (lipoproteina me densitet të ulët). Ai gjithashtu rriti kolesterolin “të mirë” ose lipoproteinën me densitet të lartë.

Gazeta thotë: “Në një studim në të cilin pacientët me sindromë metabolike (një kombinim i diabetit, presionit të lartë të gjakut dhe obezitetit) po merrnin kos të pasuruar me proteinë hirrë gjatë 10 javëve, ai uli ndjeshëm nivelet e triglicerideve dhe rezistencën ndaj insulinës dhe u rrit ndjeshëm. -Nivelet e kolesterolit të lipoproteinës me densitet”.

“Plotësimi i proteinave të hirrës gjatë 12 javëve në subjektet mbipeshë dhe obezë u shoqërua me një ulje të konsiderueshme të kolesterolit total dhe kolesterolit lipoprotein me densitet të ulët dhe një përmirësim në përqendrimet e insulinës në agjërim dhe vlerësimin e modelit të homeostazës së rezultateve të rezistencës ndaj insulinës”.

Lipoproteina me densitet të lartë punon për të reduktuar nivelet e kolesterolit duke e thithur atë dhe duke e çuar përsëri në mëlçi. Më pas mëlçia e largon atë nga trupi.

Në të kundërt, lipoproteina me densitet të ulët është ajo që mund të grumbullohet në muret e enëve tuaja të gjakut dhe me kalimin e kohës kjo shkakton ngushtimin e pjesëve të brendshme të enëve.

Related posts

Kalkulatori i gjumit: Caktojeni kohën kur duhet të zgjoheni dhe kalkulatori tregon kur duhet të flini për t’u zgjuar me plot energji

D V

Dhembja e supeve mund të jetë shenjë që në trup po zhvillohet tumor i rrezikshëm!

Xh M

Vitamina e cila lidhet me një rrezik 63 për qind më të lartë të një kanceri ‘të zakonshëm’

D V

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More