Agjencia Zhurnal.mk.

Komuniteti i biznesit kërkon mos të ketë pritje në kufi dhe vetëm një leje pune

Shkup, 29 korrik – “Zero minuta në kufi” është qëllimi ynë, u thanë sot biznesmenët liderëve politikë Zoran Zaev, Edi Rama dhe Aleksandar Vuçiq.

 

Në panelin ekonomik në kuadër të Forumit ekonomik rajonal, komuniteti i biznesit gjithashtu theksoi nevojën për vendosje të lejes së pune.

“Pa zero minuta ne nuk mund të jemi konkurrentë në BE. Nga ana tjetër, pothuajse 40 për qind e kompanive ankohen për probleme në gjetjen e fuqisë punëtore të kualifikuar në sistemin e tyre. Prandaj, jo vetëm që procedurat e lejes së punës duhet të thjeshtohen, por duhet të vendoset leje pune. Pra, ne po kërkojmë zero minuta në kufi dhe leje pune”, thanë afaristët.

Sipas tyre, duhet krijuar një perspektivë – të rinjtë të kërkojnë punë në vend, në rajon, në vend që të shkojnë jashtë vendit.

“Nga viti 2012 deri në vitin 2019, janë larguar nga vendet tona, kanë emigruar 350.000 njerë. Mendoj se mund të bëjmë më mirë se kaq. Nëse po flasim për perspektivën, duhet të flasim për dhënien e mundësisë për të punuar afër shtëpisë, pranë familjeve tona”, tha sektori i biznesit.

kryeministri Zaev, Me këtë rast, njoftoi disa nisma të propozuara nga komuniteti i biznesit, por për të cilat, siç theksoi ai, ekziston një vullnet i madh politik për t’u realizuar. Paralajmëroi hapjen e një korsie të veçantë për kamionët, ndërlidhje të Ministrive të Financave të të tre vendeve përmes një softueri të vetëm, bashkëpunimin të përforcuar dhe ndërlidhje të shërbimeve të MPB për të parandaluar korrupsionin dhe krimin e mundshëm në transport, import dhe eksport, si dhe lidhjen e të rinjve përmes qëndrimit të përbashkët në hotele në një nga qendrat turistike si Durrësi, Ohri, Kopaoniku, Zllatibori,.. Me këtë, shtoi kryeministri, do të inkurajohet edhe turizmi, domethënë do të zgjatet sezoni turistik, i cili do të kontribuojë në forcimi i tre ekonomive.

Zaev zbuloi gjithashtu se ekziston një ide për të ndërtuar një nga termocentralet më të mëdhenj fotovoltaikë në Ballkan.

“Shumë ide të tjera janë para nesh dhe ato kanë ardhur nga biznesi. Atë që do të nënshkruajmë sot do të jetë vetëm pika fillestare për përparimin e ekonomive. Kur lidershipi politik është sinqerisht i hapur për bashkëpunim, ne mund t’i zhvillojmë idetë e odave ekonomike”, tha kryeministri në panel.

Sipas tij, për t’i hequr qindra kamionët në Tabanoc, Preshevë, Qafë Thanë, duhet të bëjmë dy gjëra – ministrat tanë të financave të kenë softuer që do t’i lidhë sistemet e TVSH -së.

“Kjo është mënyra për të hequr pengesën e vetme për shkak të së cilës kamionët po presin sepse faturat, kontrollimi i dokumentacionit dhe taksimi janë të mundshme vetëm duke lidhur softuerin e TVSH -së. Shërbimet e MPB -së, nga ana tjetër, duhet të shkëmbejnë të gjitha të dhënat mbi luftën kundër korrupsionit dhe krimit. Të gjithë kamionët dhe mallrat kanë një procedurë doganore ku fillon transporti, ata nuk bëjnë asgjë të veçantë në kufij, kështu që ne duhet të heqim pritjen, dhe ideja është që të kemi “non-stop just go”. Për sa i përket turizmit, u konsiderua ideja e mbështetjes së hoteleve dhe restoranteve. Ne gjithashtu kemi një ide se si të organizojmë mijëra fëmijë nga shkollat ​​të cilët do të kalojnë kohë së bashku në hotele në Durrës, Zlatibor, Ohër, Dojran, Kopaonik. Lidhjet që do të bëhen do të mbeten deri në fund të jetës. Ne do ta bëjmë atë për të rritur sezonin turistik (para dhe pas). Mund të forcojë ekonominë, por edhe lidhjen mes njerëzve, tha Zaev.

Presidenti Vuçiq edhe një herë, si dhe më parë në fjalimin e tij hyrës, e theksoi çështjen e besimit. E ardhmja e përbashkët është e rëndësishme, tha Vuçiq, dhe rezultatet që do të arrihen përmes bashkëpunimit.

“Gjithmonë e nënvlerësojmë veten. Frustrimet e tilla që dikush po bën diçka më mirë se ne duhet të tejkalohen. Duhet të besojmë në forcat tona, të ndërtojmë besim reciprok, të bëhemi partnerë”, tha presidenti serb.

Kryeministri shqiptar Rama iu referua kushteve të punës, duke treguar se Maqedonia e Veriut dhe Serbia duhet të ndryshojnë legjislacionin.

“Serbia dhe Maqedonia e Veriut kanë një problem, duhet të ndryshojnë legjislacionin, atë që e kemi bërë më parë. Pse qytetarët e BE -së duhet të vijnë tek ne dhe menjëherë t’u pranohen kualifikimet e tyre, ndërsa njerëzit nga rajoni nuk e kanë këtë komoditet. Kjo është arsyeja pse ne e kemi ngritur legjislacionin tonë në të njëjtin nivel për qytetarët e rajonit dhe për ata nga BE-ja. Kushdo që vjen në rajonin tonë te ke, i ka të drejtat e njëjta si kushdo tjetër në BE”, tha Rama.

Related posts

Zaev, Vuçiq e Rama sot në Tiranë nënshkruajnë 6 marrëveshje nga nisma “Ballkani i hapur”

Z.H

Studentët shqiptarë në SHBA krijojnë fondacion për familjet e prekura nga aksidenti në Bullgari

D V

Flasin dëshmitarët okularë, kjo tragjedi nuk mbahet mend

Redaksia

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More