Agjencia Zhurnal.mk.

Komiteti i Helsinkit: Këmbëngulim për një hetim objektiv dhe përgjegjësi për tragjedinë

Shkup, 10 shtator – Komiteti i Helsinkit për të Drejtat e Njeriut shpreh ngushëllimet e tij më të thella për familjet e viktimave dhe këmbëngul në mbulimin objektiv dhe në kohë të tragjedisë së madhe në spitalin modular të Tetovës.Komiteti, siç deklaruan, kërkon dhe pret nga institucionet kompetente që të kryejnë një hetim të plotë, i cili do të përcaktojë shkaqet e zjarrit që mori 14 jetë njerëzish, si dhe të marrë masa për të përcaktuar përgjegjësinë e individëve dhe institucioneve, veçanërisht në kushtet e masave parandaluese për mbrojtjen dhe respektimin e protokolleve të shëndetit dhe sigurisë në spitalin në Tetovë.

 

Kjo humbje e madhe me të drejtë rrit mosbesimin e qytetarëve në institucionet e sistemit dhe kjo është arsyeja pse është thelbësore që hetimi të kryhet në mënyrë profesionale dhe transparente. Vetëm në këtë mënyrë autoritetet mund të minimizojnë hapësirën për spekulime publike dhe dëmin pasues, të cilat mund të rrezikojnë shumë përballjen me pasojat e pandemisë, tha Komiteti.

Komiteti vuri në dukje se duke pasur parasysh që 19 spitale modulare u ndërtuan vitin e kaluar, dhe duke pasur parasysh informacionin se një hetim special është hapur për këtë prokurim publik, prokuroria duhet sa më parë të dalë me informacion që do të sqarojë dilemat rreth siguria e këtyre objekteve . Ata vunë në dukje se pajisjet shtesë për shtrimin në spital të pacientëve kanë një rëndësi të madhe për funksionimin e sistemit shëndetësor gjatë një pandemie, por ato duhet të lihen në punë vetëm nëse plotësojnë standardet e sigurisë.

Komiteti i Helsinkit mirëpret vendimin për përfshirjen e ekspertëve të huaj në hetim, i cili do të kontribuojë në besueshmërinë e vetë hetimit dhe rezultateve të tij.

Komiteti vazhdon të monitorojë punën dhe veprimet e institucioneve kompetente të shtetit, nga të cilat ne kërkojmë nivelin më të lartë të profesionalizmit dhe paanësisë në zbardhjen e kësaj tragjedie.

Related posts

Borisllavova: Bullgaria mbështetë të ardhmen evropiane të Maqedonisë së Veriut dhe Shqipërisë

Z.H

Sllaveski paralajmëron kallëzim penal kundër Arsovskës

Redaksia

Tregtia me njerëz: ”Predatorët” gjithnjë e më shumë shfrytëzojnë internetin

Z.H

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More