Agjencia Zhurnal.mk.

Komisioni Evropian themelon zyrtarisht Fondin Evropian të Mbrojtjes

Komisioni Evropian ka themeluar zyrtarisht Fondin Evropian të Mbrojtjes, i cili do të ketë në dispozicion shtatë miliardë euro nga 2021 deri në 2027, i cili do të bashkëfinancojë projektet e bashkëpunimit midis kompanive ushtarake dhe kështu të forcojë pavarësinë evropiane.

 

“Për herë të parë, Bashkimi Evropian po investon një pjesë të buxhetit të tij në mbrojtje,” tha Komisioneri Evropian për Tregun e Brendshëm Thierry Breton, portofoli i të cilit përfshin gjithashtu mbrojtjen.

Fondi ka 7.95 miliardë euro në dispozicion për tetë vjet, dhe buxheti i BE, pra Kuadri Financiar Shumëvjeçar (MFF) për periudhën nga 2021 në 2027, është 1,074 miliardë euro për atë periudhë.

Pagesa në fond ishte objekt i negociatave të vështira, sepse disa vende refuzuan ta financojnë atë, raporton AFP.

Breton vlerësoi se “Fondi Evropian i Mbrojtjes është një kontribut jashtëzakonisht i rëndësishëm për pavarësinë më të madhe evropiane”, sepse BE duhet “gradualisht të bëhet një faktor sigurie për nivelin botëror”.

Ai synon të financojë, përveç vendeve anëtare, projekte të bashkëpunimit ushtarak si një bartës i inovacionit teknologjik dhe synon jo vetëm kompanitë e mëdha, por edhe ato të vogla dhe ato të zhvillimit.

Ai gjithashtu do të jetë në gjendje të përdoret për të financuar projekte që përfshijnë kompani jo-evropiane, por “në kushte të përcaktuara saktësisht, të dizajnuara për të garantuar ruajtjen e sigurisë dhe interesave evropiane”, tha komisioneri.

Me këtë rast, u shpall tenderi i parë publik për projekte me vlerë 1.2 miliardë euro.

Prej tyre, 700 milion euro shkojnë për projekte të mëdha si prodhimi i avionëve luftarakë të ardhshëm, anijeve të dixhitalizuara dhe mbrojtjes nga raketat, shtoi ai.

Njëqind milion euro janë caktuar për projekte që mbajnë “teknologji kritike”, të tilla si inteligjenca artificiale, 50 milion euro për hapësirën dhe 100 milion euro për teknologjitë kibernetike.

Komisioni gjithashtu do të financojë 26 projekte me 158 milion euro përmes Programit të tij Evropian të Zhvillimit Industrial të Mbrojtjes (EDIDP), i cili është paraardhësi i Fondit Evropian të Mbrojtjes.

Më në fund, vendosi të ndajë 100 milion euro për eurodronin e ardhshëm, i cili është duke u zhvilluar nga Gjermania, Franca, Italia dhe Spanja, dhe 37 milion euro për programin e sigurt të komunikimit – ESSOR.

Related posts

Koalicioni i udhëhequr nga sauditët nis armëpushimin në Jemen

D V

Gjykata Kushtetuese sllovene kundërshton vaksinimin e detyrueshëm për sektorin publik

D V

Mujahid: Talebanët nuk kanë pësuar viktima shkaku i shpërthimeve në Kabul

D V

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More