Agjencia Zhurnal.mk.

Kjo është transparenca e partive politike në RMV sipas IRI-it

Shkup, 14 dhjetor – IRI sot ka publikuar analizat e Indeksit të transparencës së partive politike në Maqedoninë e Veriut. Sipas analizës në përgjithësi partitë politike kanë shënuar rritje të transparencës në vitin 2023, krahasuar me vitin 2021.

Nga analiza e Indeksit rezulton se gjysma e partive (duke llogaritur ato që kanë arritur një transparencë aktive shumë të mirë dhe të mirë) kanë vendosur standarde minimale që i mundësojnë qytetarit, gazetarit apo vetë anëtarëve të partisë të gjejnë informacionin e nevojshëm.

Në raportin e IRI-it thuhet se sipas rezultateve të marra nga Indeksi i transparencës së partive politike (2023), mund të konkludohet se ka një përmirësim të dukshëm të transparencës aktive të partive politike, krahasuar me Indeksin e transparencës (2021), edhe pse asnjë parti ende nuk ka arritur “transparencë aktive të shkëlqyer” ose midis 97 dhe maksimumit prej 120 pikëve.

Shkalla e “transparencës aktive shumë të mirë” u arrit për herë të parë nga 3 parti politike (LSDM, E Majta dhe Aleanca për Shqiptarët) duke fituar ndërmjet 73 dhe 96 pikë.

Përfundimet e tjera nga rezultatet e marra janë si më poshtë:

Vetëm tri parti kanë fituar mbi 60% të totalit të pikëve (LSDM, E Majta dhe Aleanca për Shqiptarët). Gjashtë parti (tre herë më shumë se matja e mëparshme në vitin 2021) kanë fituar mbi 45% të totalit të pikëve (OBRM-PDUKM, PD, BDI, PDM, PDSH dhe Alternativa);

Palët tregojnë rezultatet më të dobëta në fushën e informacionit bazë dhe në fushën e komunikimit, të dyja me të njëjtën mesatare arritjeje, 36% e treguesve. Kjo do të thotë se palët publikojnë në mënyrë të pamjaftueshme informacionin bazë lidhur me: a) organet e partisë; b) statutin e partisë, programin dhe platformën e partisë; c) komisionet e partisë dhe organet e tjera të partisë; si dhe d) të mos publikojë të dhëna biografike për kryetarin dhe nënkryetarët e partisë dhe anëtarët e organit kolektiv ekzekutiv.

Gjithashtu, mungojnë mekanizmat për komunikim me anëtarët dhe qytetarët, gjegjësisht mungojnë informacionet lidhur me programet zgjedhore, informacionet e publikuara nuk disponohen në disa gjuhë; mekanizmi i kërkimit të faqes në internet mungon; madjenuk kanë mundësi përmes faqeve të internetit të paraqesin mendim apo ide nga qytetarët; dhe nuk ekziston mundësia e dorëzimit elektronik të formularit për anëtarësim në parti.

Për sa i përket transparencës financiare, rezultatet janë në një nivel më të lartë se më parë, ku nga 18 parti në total, 8 kanë më shumë se gjysmën e 48 pikëve që mbart kjo kategori. Nota mesatare në transparencën financiare është 44% ose 21 nga 48 pikë.

Related posts

Ambasadorja ukrainase në Shkup: Agresioni rus në Ukrainë, sulm ndaj gjithë botës demokratike

Xh M

Mjekët kërkojnë rritje pagash e pacientët shërbime

Xh M

Dallimet në paga, rritet numri i punëtorëve me pagë minimale, Sektori IT kryeson me pagë më të lartë

Xh M

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy