Agjencia Zhurnal.mk.

Kina udhëheq zhvillimin ekonomik global dhe kontrollin e pandemisë

Kina arriti një moment historik në vitin 2021 me rezultate të larta në tregtinë e jashtme, përparime teknologjike dhe qëndrueshmëri të zinxhirit industrial, citon “Xinhua” një zyrtar të lartë kinez.

 

“Kina ka marrë një pozicion udhëheqës si në zhvillimin ekonomik ashtu edhe në kontrollin e pandemisë në mbarë botën në vitin 2021”, -tha Han Wenxiu, zyrtar në Komitetin Qendror për Çështjet Financiare dhe Ekonomike, duke theksuar përparimin e vendit në koordinimin e kontrollit pandemik dhe ekonomik. zhvillimin.

Sipas parashikimeve të Bankës Botërore, rritja reale e produktit të brendshëm bruto (PBB) të Kinës do të arrijë në 8 për qind në vitin 2021 dhe pritet të rritet ende, i ndihmuar nga një qëndrim fiskal më mbështetës.

Ekonomia e dytë më e madhe në botë ka bërë një rikthim mbresëlënës nga rënia e shkaktuar nga pandemia. Norma e rritjes së treguesve kryesorë ekonomikë qëndroi brenda një intervali të arsyeshëm vitin e kaluar, pasi rritja e indeksit të çmimeve të konsumit dhe shkalla e anketuar e papunësisë urbane qëndruan në nivele relativisht të ulëta dhe u krijuan më shumë se 12 milionë vende të reja pune urbane.

Të dhënat e fundit nga Ministria e Tregtisë treguan se importet dhe eksportet totale të mallrave të Kinës pritet të arrijnë në 6 trilionë dollarë amerikanë në vitin 2021, me një rritje nga viti në vit që arrin në afërsisht 1.3 trilionë dollarë.

Masat e rrepta të kontrollit të pandemisë së Kinës kanë hedhur gjithashtu një bazë solide për mbrojtjen e jetës së njerëzve duke garantuar funksionimin normal të aktiviteteve ekonomike. Duke frenuar rreptësisht rastet e importuara dhe duke parandaluar çdo rilindje të rasteve lokale, Kina ka kontrolluar me sukses pandeminë, sipas Han.

Nëpërmjet përpjekjeve për të promovuar vaksinimin e përhapur, gati 2.89 miliardë doza vaksinash COVID-19 janë administruar në territorin kinez dhe mbi 1.21 miliardë njerëz janë vaksinuar plotësisht që nga e premtja, treguan të dhënat nga autoriteti shëndetësor i vendit.

Megjithatë, mes mjediseve të paqëndrueshme vendase dhe ndërkombëtare, ekonomia kineze po përballet ende me pasiguri të tilla si dobësimi i investimeve, rritja më e ngadaltë e konsumit, bllokimi i zinxhirit të furnizimit dhe mungesa e faktorëve kryesorë të prodhimit.

Han u kërkoi qeverive të prezantojnë në mënyrë aktive politika që janë të favorshme për stabilitetin ekonomik dhe të qëndrojnë të kujdesshëm ndaj politikave që kanë një efekt tkurrës.

Related posts

“Hiq viq”, nisma kundër asimilimit të shqiptarëve në Mal të Zi

D V

Po rritet numri i të infektuarve në Britani të Madhe

Redaksia

Barbel Bas zgjidhet presidente e re e Bundestagut

D V

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More