Agjencia Zhurnal.mk.

Këshilli i Europës kërkon që vendi të ndjekë çështjet e korrupsionit dhe pastrimit të parave

Strasburg, 12 korrik – Këshilli i Evropës reagon edhe për skandalet në vend lidhur me pastrimin e parave dhe korrupsionin. Domethënë, organi për parandalimin e pastrimit të parave të Këshillit të Evropës, MONEYVAL, u bëri thirrje sot autoriteteve në Maqedoni që të forcojnë më tej masat për të luftuar pastrimin e parave, financimin e terrorizmit dhe financimin e përhapjes, veçanërisht në këtë zonë të hetimeve dhe ndjekjeve penale.

Me fjalë të tjera, nga aty kërkojnë që prokuroria dhe drejtësia të fillojnë punën në përballjen me këtë krim, ndërsa kërkojnë kontroll më të fortë të kazinove, ekonomisë informale, organizatave jofitimprurëse, institucioneve financiare dhe shumicës së bizneseve dhe profesioneve jofinanciare – si p.sh. si avokatë, noterë, kontabilistë, këshilltarë tatimorë dhe agjentë imobiliar.

Sipas MONEYVAL, pas forcimit të kornizës ligjore që nga vlerësimi i fundit i ndërsjellë, Maqedonia ka vendosur themelet për një sistem të shëndoshë për t’u marrë me pastrimin e parave dhe financimin e terrorizmit, por duhet të përmirësojë zbatimin e masave në disa fusha. Prandaj rekomandon që autoritetet të përmirësojnë të kuptuarit e tyre për rreziqet e paraqitura nga subjektet juridike, kazinotë dhe ekonomia informale dhe bën thirrje për një vlerësim më të thellë të pasojave të integritetit gjyqësor dhe prokurorial në përpjekjet për të trajtuar pastrimin e parave dhe financimin e terrorizmit.

Megjithëse janë arritur rezultate modeste në lidhje me hetimet dhe ndjekjet penale të pastrimit të parave, organet e zbatimit të ligjit dhe prokurorët duhet të kryejnë sistematikisht hetime financiare paralele dhe të synojnë raste më komplekse të pastrimit të parave që përfshijnë krimin e organizuar, veçanërisht trafikimin e drogës dhe njerëzve, si dhe evazionin fiskal dhe korrupsionin. sipas analizës së Strasburgut.

MONEYVAL gjithashtu u bën thirrje autoriteteve që të zbatojnë sistematikisht parimin “ndiq paratë” për të përmirësuar nivelet e konfiskimit.

Related posts

LSDM: Me ne rroga mesatare arriti në 40 mijë denarë, me VMRO ishte 22 mijë denarë

Xh M

Sanksionohen 167 shoferë në Shkup, 42 për tejkalim shpejtësie

Xh M

Moti sot

Xh M

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy