Agjencia Zhurnal.mk.

Kacarska: Pa impulsin nga negociatat dobësohet entuziazmi për reformat e agjendës së BE-së

Shkup, 1 dhjetor – Pa impulsin që duhet të japin negociatat, e kemi shumë të vështirë të mobilizohemi brenda për të përmirësuar situatat. Ne duhet të ndërtojmë strategjinë tonë se cilat janë prioritetet kombëtare në aspektin e anëtarësimit në BE, sepse ky proces, edhe nëse i fillojmë negociatat, do të zgjasë shumë. Prioritetet duhet të jenë përforcimi i kapaciteteve të administratës dhe komunikimi ndërsektorial, vlerëson drejtoresha e Institutit për Politika Evropiane – EPI, Simonida Kacarska.

 

“Përveç se shohim një lodhje në zgjerimin ne tradicionalisht jemi të mirë në pajtueshmëri, kemi një portofol 20-vjeçar të Marrëveshjes së Stabilizim Asociimit (MSA). Është e qartë se pa një impuls që duhet të japin negociatat, është shumë e vështirë për të mobilizohemi brenda për të përmirësuar situatën. Ne rekomandojmë shumë më tepër përdorimin e MSA-së, si instrument që ende përfaqëson kornizën ligjore në mes të Republikës së Maqedonisë së Veriut por edhe në rajon për sa i përket marrëdhënieve me BE-në. Në nivel formal, marrëdhëniet tona përcaktohen përmes asaj marrëveshjeje dhe ne duhet t’i referohemi asaj se si mund t’i shfrytëzojmë më mirë mundësitë që ofron ky proces. Nga ana tjetër, ne rekomandojmë një planifikim afatgjatë në të cilin nuk do të varemi nga çdo qershor dhe dhjetor. Ne duhet ta ndërtojmë strategjinë tonë në aspektin se cilat janë prioritetet kombëtare në planin afatshkurtër, afatmesëm sepse ky proces dhe nëse fillojmë negociatat do të zgjasë shumë, tha Kacarska në kuadër të konferencës së sotme me temë: “Ndër raportet, progresit dhe pajtueshmërisë – si deri në një proces thelbësisht cilësor të miratimit të acquis të BE-së “organizuar nga EPI.

Sa i përket qëndrimit tonë ndaj kapitujve në lidhje me përmbushjen e kritereve politike, Kacarska vëren se këto kritere, të cilat tani janë mbledhur në kapitulin Themele dhe të cilave u janë shtuar fusha të reja si funksionimi i institucioneve demokratike dhe reforma në administratën publike, nuk është e qartë se si do të vlerësohet nga KE, veçanërisht në lidhje me të parën dhe prandaj është e nevojshme, thotë ai, të krijojmë agjendën tonë.

“Komisioni ka nxjerrë këtë vit një sërë treguesish që mund të përdorë, por është gjithashtu e qartë se KE ka tendencë të përdorë këta tregues të tretë, por ende nuk e dimë se në çfarë konteksti. Kjo është arsyeja pse është shumë e rëndësishme të krijojmë axhendën tonë. Ne padyshim që qëndrojmë mirë në gjyqësor. Ne filluam shumë herët. Disa nga diskutimet në Serbi për ndryshimet kushtetuese i bëmë në vitin 2005. Duhet të kuptojmë se jemi një vend që e kemi nisur që në fillim dhe nuk është për t’u habitur që kemi një notë të mirë në kapitujt 24 dhe 23. Megjithatë, është jashtëzakonisht e rëndësishme që ne të vendosim prioritetet tona atje. Është e qartë që Komisioni rekomandon fillimin e negociatave për fazën në të cilën jemi, do të kishim një fillim të mbarë, por duhet të ndikojmë në veten tonë, në të gjithë shoqërinë, të gjithë palët e interesuara që të mund t’i lëvizim gjërat përtej asaj faze që në fillimin e negociatave”, thotë Kacarska.

Related posts

Janë përcaktuar marrëveshjet të cilat do të nënshkruhen në mbledhjen e përbashkët me Qeverinë e Kosovës të enjten

D V

Xhaxhai i binjakëve: Vëllai më tha se kur do të arrije në Shkup do të më kontaktoje, por ja që nuk arriti të më shkruan

I Z

Përfundoi debati në ditën e dytë për ribalancin e Buxhetit

D V

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More