Agjencia Zhurnal.mk.

Jonuz: VMRO edhe sikur të vijë në pushtet nuk do mund të ndryshojë ambientin me kërkesat bullgare

Shkup, 20 Shtator – Nëse VMRO-DPMNE vjen në pushtet në zgjedhjet e mundshme të parakohshme, nuk do të mund të ndryshojë rrënjësisht mjedisin në të cilin kërkohen zgjidhje dhe kompromise me Bullgarinë, thotë në një bisedë për “Lokal” analisti politik Agim Jonuz.

 

VMRO-DPMNE është “për” bullgarët në Kushtetutë, por “kundër” kushteve dhe nëse Mickoski ka filluar të dorëzohet, analisti me vendosmëri thotë se partia ka një fushë ideale në skenën politike për ta mbajtur rrymën, situata në lëvizje me bullgarët për qëllime politike ditore.

– Askush nuk është kundër! Nuk është fare në diskutim nëse mund dhe duhet të përfshihen në Kushtetutë, edhe pse në përqindje bien nën “të tjerët”. Por në të njëjtën kohë, askush nuk ka (si bullgarët) një përpjekje kaq intensive për të pohuar veten si diçka që mund të përdoret në të ardhmen si “kalë troja” për shumë elementë që lidhen me hartën demografike, e kështu edhe duke instaluar mekanizma veprimi që mund të jenë në dëm të stabilitetit të identitetit, integritetit të trashëgimisë kulturore-historike të popullit maqedonas. Bullgaria nuk do të tërhiqet kurrë nga çështjet e historiografisë, e cila do ta bëjë këtë problem “të përjetshëm”. Për këtë pyetje, Mickoski ka plotësisht të drejtë, mendon ai.

Sipas tij, partia e Mickoskit nuk është as faktor i “vendimit”, e as ajo që ai ofron, siç thotë ai, si zgjidhje që shkon në favor të rrymave progresive “në rrugën drejt Komunitetit Europian”.

– Unë personalisht mendoj se edhe nëse partia vjen në pushtet në zgjedhje të mundshme të parakohshme, ajo nuk do të mund të ndryshojë rrënjësisht mjedisin në të cilin kërkohen zgjidhje dhe kompromise. Askush nuk e pyet partinë e Mickoskit nëse gjërat do të jenë kështu apo ashtu. Aq më tepër që i gjithë procesi është nën vëzhgimin e bashkësisë ndërkombëtare, e cila nuk do të lejojë që partia e Mickoskit të bëjë asnjë rekurs në negociata. Pra, jo vetëm që do të duhet të dorëzohet, por do të ketë edhe detyrimin të përfundojë punën me bullgarët nëse vjen në pushtet. Është e pashmangshme. Pyetja është se si do t’i bëjë VMRO-ja të gjitha këto pa pasur shqetësime tektonike në anëtarësinë e brendshme, sepse një pjesë e mirë brenda janë “maqedonas”. Njerëz të tillë do të duhet të gëlltisin një çështje serioze. Dhe, tashmë është servirur në tavolinë, nënvizon ai.

Për sa i përket faktit nëse “krahu pro-europian” në parti dalëngadalë po i shpreh qëndrimet e veta në lidhje me ndryshimet në Kushtetutë, ai mendon se VMRO-ja do të duhet të pësojë ndryshime brenda partisë në një të ardhme shumë të afërt.

– Politika e “ngurtësisë” është diçka që do t’i kushtojë shtrenjtë partisë nëse bëhet pengesë serioze në proceset eurointegruese duke praktikuar me çdo kusht një politikë të modelit populist. Shumë brenda partisë janë të vetëdijshëm se duhet të ketë kompromis dhe duhet t’i përmbahen parimeve të politikës që Maqedonia e udhëheq drejt Europës. Sinqerisht mendoj se një pjesë e mirë e anëtarësisë së VMRO-së do të duhet të tërhiqet nga skena politike në një të ardhme të afërt, sqaron Jonuz.

Related posts

Protestë për shkak të hapjes së kazinos para një kopshti në Tetovë

Z.H

Nesër regjim i posaçëm i komunikacionit në Shkup

Redaksia

UNICEF bën thirrje për solidaritet kombëtar që shkollat ​​të mbeten të sigurta dhe të hapura

D V

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More