Agjencia Zhurnal.mk.

Janë përmirësuar kushtet në burgun e Prilepit por ende ngelet i mbipopulluar

Shkup, 29 nëntor – Kushtet në burgjet e Maqedonisë së Veriut po përmirësohen, por nevojitet ende punë e përbashkët. Mbetet vlerësimi i Bashkimit Evropian se në disa raste ka veprim joadekuat. Kjo ishte potencuar në hapjen e sotme të pjesës për fëmijët-vizitorë të të dënuarve dhe biblioteka e rinovuar në Institucionin Ndëshkues-Përmirësues në Prilep.

Frek Janmaat, nga Delegacioni i Bashkimit Evropian në Shkup e theksoi vlerën të cilën BE-ja e jep në përmirësimin e kushteve të burgjeve.

“Reformat në sistemin e burgjeve dhe harmonizimi i tyre me standardet dhe praktikat evropiane janë një hap ambicioz. Kërkon punë kolektive dhe bashkëpunim, por edhe koordinim ndërmjet institucioneve. Edhe deri tani është thënë se kushtet në burgjet e shtetit janë shumë të vështira. Sipas vlerësimeve të Këshillit të Evropës në një rast mund të definohen edhe si veprim joadekuat. Me të vërtetë ëshrë profesionalizëm i rëndësishëm, kjo nuk është punë e lehtë”, tha Janmaat.

Shtoi se ka pasur përpjekje për përmirësim të situatës, por, kjo ende nuk është e dukshme.

Për Bashkimin Evropian, theksoi, e rëndësishme është përmirësimi i kushteve, sepse besojmë që e drejta e njeriut është të jetohet në kushte adekuate ku nuk cenohet dinjiteti njerëzor.

“Obligimi ynë është të sigurohemi se të dënuarve u është dhënë një shans i dytë. Kjo ësht e rëndësishme edhe për sigurinë e shoqërisë. Ruajtja e të drejtave të njeriut është e rëndësishme për anëtarësimin në BE. Ky është kusht për të cilin nuk negociohet”, tha Janmaat.

Udhëheqësja për punë operative e Zyrës programuese të Këshillit të Evropës në Shkup, Lejla Dervishagiq deklaroi se qëllimi është pjesa e fëmijëve dhe biblioteka janë për t’u ndihmuar të dënuarve në ruajtjen e lidhjeve të tyre familjare, si dhe të lehtësohet procesi i risocializimit pas vuajtjes së dënimit. Ajo e theksoi edhe vlerën e bashkëpunimit me autoritetet e burgjeve në vend, drejt ndërtimit të një shoqërie më të sigurt dhe më humane e cila i respekton dhe i mbron të drejtat e të burgosurve dhe të dënuarve, në pajtim me vlerat dhe standardet evropiane.

Drejtori i Drejtorisë për Zbatimin e Sanksioneve Marjan Spasovski theksoi se ka përparim të rëndësishëm , por duhet të kërkohen masa alternative sepse kapacitetet janë të mbushura me rreth 2.000 të dënuar në të gjitha institucionet. Paralajmëroi edhe investim kapital për vitin e ardhshëm.

Në Institucionin Ndëshkues-Përmirësues të Prilepit gjenden 119 të dënuar, më së shumti deri në 15 vjet dënim me burg dhe kryesisht janë dënuar për grabitje.

Related posts

Shoferët privatë ndjejnë keqardhje dhe kërkojnë falje për bllokadat por kërkojnë dhe mbështetje

Z.H

Mariçiq: Apelojmë sa më shpejtë për konferencë të parë ndërqeveritare

Z.H

Në Maqedoni sot 32 viktima dhe 682 raste të reja me coronavirus

D V

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More