Agjencia Zhurnal.mk.

Ish-diplomati malazez: Reagimi nga Uashingtoni për atë që ndodhi në veri, nuk ishte befasi

Performanca e Departamentit të Shtetit dhe diplomacisë amerikane në rajonin tonë dhe në kontekstin e marrëdhënieve të Republikës e Serbisë dhe të Republikës së Kosovës, ajo që ndodhi disa ditë më parë për sa i përket reagimit zyrtar nga Uashingtoni nuk është një befasi, por në fakt është produkt i qëndrimit aktual amerikan, thotë ambasadori Miodrag Vllahoviq, kryetar i Komitetit Malazez të Helsinkit dhe ish-shef i diplomacisë malazeze.

“Në këtë kuptim, reagimi i parë i Sekretarit të Shtetit Anthony Blinken ishte më pak i pritshëm. Unë jam i sigurt se ju kujtohet se në reagimin e tij të parë ai kishte një konotacion – që ndoshta ishte përgatitur nga dikush nga Departamenti për Evropë dhe Euroazi – i cili në mënyrë drastike injoroi atë që në të vërtetë ndodhi në Kosovë në ato ditë. Për të pasur të nesërmen një korrigjim të caktuar në aspektin e të kuptuarit dhe të pranimit se ka pasur fenomene dhe zhvillime në situatën për të cilën po flisni”.

Ky nuk është një reagim spontan i qytetarëve të pafajshëm apo njerëzve të cilëve u kërcënohen të drejtat, thekson Vlahoviq, “por një aksion i koordinuar në të cilin marrin pjesë (ka video) persona të regjistruar si anëtarë të grupeve të ndryshme kriminale dhe që kanë lidhje me regjimin në Beograd”.

Nga ana tjetër, thekson ai, “më duket se reagimi i autoriteteve të Kosovës dhe zotit Kurti është diçka ku ka një mbizotërim të qartë të toneve pozitive”.

Ai thekson se Vuçiq e mirëpret krijimin e një problemi në Kosovë për të cilin “miqtë tanë amerikanë reaguan në përputhje me atë që, për fat të keq, është sjellja e tyre në muajt dhe vitet e fundit ndaj situatës në Serbi, jo vetëm në kontekstin e marrëdhënieve Serbi-Kosovë, por natyrisht, të lidhura edhe me situatën në të gjithë zonën e Ballkanit Perëndimor”.

“Moska zyrtare, Putini dhe elita e tij dhe shërbimet e tyre – si atje ashtu edhe këtu – po shohin me kënaqësi çdo lloj mundësie që konflikti të përshkallëzohet në Ballkan. Putinit i duhet një front i dytë në Evropë, dhe Vuçiqit i duhet një luftë e pafund për “mbajtjen” e Kosovës”.

Bashkëbiseduesi ynë pyet se si është e mundur që disa nga parimet aktuale të politikës amerikane në Ballkanin Perëndimor të mbështeten nga Ministria e Punëve të Jashtme ruse.

“Kemi për shembull një iniciativë të ashtuquajtur ‘Ballkani i hapur’, i cili mbështetet nga regjimi në Beograd dhe të gjitha strukturat, shërbimet, mediat, OJQ-të, përfshirë ‘OJQ-në’, Kishën e Serbisë dhe strukturat politike më antiperëndimore, si të thuash, të Bosnje-Hercegovinës. , në pjesën e quajtur Republika Srpska, të cilat gjithashtu janë të pasionuara pas të ashtuquajturit “Ballkani i hapur”.

Në Mal të Zi, shton ai, keni nacional-shovinistë të prefiksit dhe përmbajtjes së Serbisë së Madhe, të cilët janë entuziastë për këtë ide.

“Në fund të asaj liste të çuditshme të partive dhe politikanëve që janë gjithashtu të orientuar kundër NATO-s, ju keni të shprehur qartë kënaqësinë, d.m.th. Mbështetja për Ballkanin e Hapur si projeksion – nga Ministria e Punëve të Jashtme në Moskë!”.

Diplomati malazez i referohet edhe situatës jashtëzakonisht komplekse në Mal të Zi, duke thënë se Mali i Zi është nën dominimin e një mesatareje, mediokritetit, grupeve politike, figurave politike dhe projeksioneve që nuk kanë njohuri elementare, finesë dhe vizion.

I pyetur se cilët janë të preferuarit e Vuçiqit në Mal të Zi, bashkëbiseduesi ynë tregon se Vuçiq ka shumë të preferuar.

“Ashtu si në shah – ai ka një rresht pengjesh dhe, në një situatë, një peng është i rëndësishëm për të, dhe në një situatë tjetër ai do të zgjedhë një peng tjetër, në të tretën ai do të sakrifikojë njërin krah në mënyrë që tjetri të mund të përparojë dhe promovohet si më i afërti i tij. Dhe kështu me radhë”.

Vllahoviq mbështet protestat aktuale kundër dhunës në Beograd dhe, siç thotë ai, në të njëjtën kohë një lloj impulsi, nxitjeje dhe refleksi demokratik e qytetar në shtetin e Serbisë.

“Unë i përkas atij botëkuptimi politik që do të doja të shihte një qeveri demokratike, e cila respekton vetë Serbinë dhe fqinjët e saj serbë, e cila e trajton Malin e Zi si një vend të barabartë, mik, e cila nuk merret me Malin e Zi si një territor, që fatkeqësisht ka qenë rasti i viteve të fundit në formë mjaft të dukshme”. Pra: një Serbi demokratike, normale, evropiane është në interesin më të mirë të qytetarëve të saj dhe të gjithë rajonit të cilit ne i përkasim.

Intervista e plotë

The Geopost: Departamenti I Shtetit sanksionon Kosovën për “irritimin” e protestuesve serbë duke instaluar kryetarë të zgjedhur ligjërisht shqiptarë. Kosova kërcënohet edhe me vendosjen e një protektorati të mundshëm – “në Rastin më të keq Palestinë, në Rastin më të mirë Qipro”, sipas ambasadorit amerikan në Prishtinë. Nga ana tjetër, demonstruesit serbë, përfshirë ata me të kaluar kriminale të dëshmuar, plagosën 30 ushtarë të KFOR-it dhe nuk u qortuan. U befasuat nga përgjigja e SHBA?

VLLAHOVIQ: Së pari, më vjen mirë që kam mundësinë të flas për TheGeopost për gjëra që janë komplekse. Reagimet zyrtare amerikane, për fat të keq, nuk janë befasi, ato përfaqësojnë vazhdimësinë e asaj që është ‘Pax Americana’ në rajonin tonë në dhjetë vitet e fundit.

Ka një rastësi të çuditshme, një vazhdimësi që nuk pritej dy-tre vjet më parë, një vazhdimësi e asaj që ishte politika e mishëruar nga Donald Trump dhe Richard Grenell. Administrata e re, demokratike e Bidenit me përfaqësues që të gjithë i njohim mirë – z. Escobar dhe z. Cholet në Uashington dhe z. Hill në Beograd – pak a shumë vazhdon në të njëjtën rrugë, të cilën as ishte e pritshme dhe se shumë, duke përfshirë edhe mua, nuk e mendonim se mund të ndodhte.

Ecuria e Departamentit të Shtetit dhe diplomacisë amerikane në zonën tonë dhe në kontekstin e marrëdhënieve të Republikën e Serbisë dhe Republikës së Kosovës, ajo që ndodhi para disa ditësh në kuptimin e reagimit zyrtar nga Uashingtoni nuk është befasi, por në fakt është produkt i pozicionit aktual amerikan. Në këtë kuptim, reagimi i parë i Sekretarit të Shtetit Anthony Blinken ishte më pak i pritshëm. Unë jam i sigurt se ju kujtohet se në reagimin e tij të parë ai kishte një konotacion – që ndoshta ishte përgatitur nga dikush nga Departamenti për Evropë dhe Euroazi – i cili në mënyrë drastike injoroi atë që në të vërtetë ndodhi në Kosovë në ato ditë. Për të pasur të nesërmen një korrigjim të caktuar në aspektin e të kuptuarit dhe të pranimit se ka pasur fenomene dhe zhvillime në situatën për të cilën folët.

Prandaj, nuk është një reagim spontan i qytetarëve të pafajshëm apo njerëzve të cilëve u kërcënohen të drejtat, por një aksion i koordinuar në të cilin marrin pjesë persona të regjistruar si anëtarë të grupeve të ndryshme kriminale (ka video), të cilët kanë lidhje me regjimin në Beograd. Natyrisht, ka një shpjegim absolutisht të pashmangshëm dhe logjik se ky lloj i përshkallëzimit të shënjestruar, pra të shkaktuar qëllimisht, në veri të Kosovës është keqpërdorur, d.m.th. është vënë në funksion të problemeve aktuale me të cilat përballet presidenti serb Vuçiq në Beograd dhe në Serbi.

Prandaj, ai ka një situatë jashtëzakonisht problematike dhe komplekse, për të cilën, natyrisht, përgjegjësit dominues, nëse jo ekskluzivisht, janë ai dhe zyrat e tij, media, kisha dhe rrethet e tij politike e të tjera, faktorët e brendshëm të pushtetit të tij. Pra, Vuçiq është i mirëpritur të krijojë një problem në Kosovë, për të cilin miqtë tanë amerikanë reaguan sipas asaj që, për fat të keq, është sjellja e tyre në muajt dhe vitet e fundit ndaj situatës në Serbi, jo vetëm në kontekstin e marrëdhënieve serbo-kosovare, por gjithashtu, natyrisht, lidhur me situatën në të gjithë zonën e Ballkanit Perëndimor.

The Geopost: A ka bërë gjënë e duhur kryeministri i Kosovës Albin Kurti?

VLLAHOVIQ: Sa i përket kësaj pyetjeje, është e vështirë të përgjigjem në mënyrë njëdimensionale. Më duket se z. Kurti në shpjegimet e tij, të cilat në shumë adresa si në rajon, ashtu edhe jashtë tij, marrin një rezonancë pozitive dhe që flet për të, për besimin dhe veprimtarinë e tij politike me tone shumë më pozitive apo për një interpretim shumë më serioz të asaj që ai bën – se sa ishte rasti gjysmë viti apo një viti më parë.

Pra, mendoj se nga shpjegimi i kryeministrit të Kosovës, z. Kurti, shihet se ka një sekuencë logjike të gjërave, një arsye pas reagimit të pushtetit sovran në territorin sovran – pavarësisht se realiteti i Kosovës është kompleks në shumë çështje, jo vetëm në aspektin e krijimit të Republikës së Kosovës si shtet i pavarur, por edhe në raportet aktuale dhe pozitën e pakicës kombëtare serbe dhe marrëdhëniet e saj me Beogradin zyrtar.

Më duket se në këtë shkëmbim të njoftimeve publike dhe komunikimeve dhe mesazheve ka një presion amerikan, i cili, sinqerisht duhet të them, si ish-ambasadori i parë i shtetit të ri të pavarur të Malit të Zi në Uashington dhe si ministër i Punëve të Jashtme, kishte një marrëdhënie vërtet korrekte me SHBA-në dhe bashkëpunim shumë miqësor dhe kuptimplotë në periudhën kur Mali i Zi kishte prioritet vendimin e tij për të rivendosur pavarësinë e Malit të Zi – për mua, një qëndrim, sjellje dhe performancë e tillë amerikane është diçka që kryesisht ka konotacione negative. Nga ana tjetër, më duket se reagimi i autoriteteve të Kosovës dhe zotit Kurti është diçka ku ka një mbizotërim të qartë të argumentet e justifikuara.

The Geopost: Sa i sjell dobi kjo politikë perëndimore ndaj Serbisë interesave strategjike ruse në rajon?

VLLAHOVIĆ: Përgjigja “më elegante” do të ishte që ju të shkoni dhe të pyesni miqtë tanë të nderuar dhe të respektuar amerikanë – si i shohin ata pasojat e politikës së tyre ndaj Ballkanit Perëndimor dhe a mund të japin një shpjegim të besueshëm, të vlefshëm dhe logjikisht të zbatueshëm? Si ka mundësi që disa nga parimet aktuale të politikës së tyre në Ballkanin Perëndimor të mbështeten nga Ministria e Punëve të Jashtme ruse? Kemi për shembull një iniciativë të ashtuquajtur “Ballkani i Hapur”, i cili mbështetet nga regjimi në Beograd dhe të gjitha strukturat, shërbimet, mediat, OJQ-të, përfshirë Kishën “OJQ” të Serbisë dhe strukturat politike më antiperëndimore, si të thuash, politike të Bosnje-Hercegovinës, në pjesën e quajtur Republika Srpska, të cilat janë gjithashtu , të apasionuara pas të ashtuquajturit Ballkan i hapur. Në Mal të Zi keni nacional-shovinistë të prefiksit dhe përmbajtjes së Serbisë së Madhe që janë entuziastë për këtë ide. Në fund të asaj liste të çuditshme të partive dhe politikanëve që janë gjithashtu të orientuar kundër NATO-s – ju keni të shprehur qartë kënaqësinë, d.m.th. Mbështetjen për Ballkanin e Hapur si projeksion – nga Ministria e Punëve të Jashtme në Moskë!

Le t’i kthehemi pyetjes suaj themelore – është krejt e logjikshme që Aleksandar Vuçiq, në rrethanat e dhëna, është në një telash të madh në të cilin u gjend papritur, por ndoshta edhe në mënyrë të parashikueshme, kështu që shkon pas të keqes së vjetër, “argumentit më të keq” – dhe kjo është marrëdhënia me Kosovën. Për të përdorur atë që është bërë shprehje bisedore – “mos dhënia e Kosovës” si një aktivitet politik që nuk ka as fillim, as fund, as kufij dhe përcaktime të veta dhe që mund të keqpërdoret – siç e shohim – në çdo situatë, duke përfshirë edhe këtë situatë mjaft të lëkundshme dhe të paqëndrueshme në Beograd dhe Serbi. Moska zyrtare, Putini dhe drejtuesit e tij dhe shërbimet e tyre – si atje ashtu edhe këtu – shikojnë me kënaqësi çdo mundësi që konflikti të përshkallëzohet në Ballkan. Putinit i duhet një front i dytë në Evropë dhe Vuçiqit i duhet një luftë e pafund për ta “ mbajtur” Kosovën.

Sigurisht, në rrethanat moderne – me atë luftë absolutisht kriminale dhe tragjike në territorin e Ukrainës – regjimi rus ka nevojë për një krizë në zona të tjera që janë evropiane ose nën-evropiane, si këtu, në “periferitë” e Evropës. Pra, ka një koincidencë të pashmangshme interesash në rrugën Beograd-Moskë. Ajo që është befasuese në nivelin, ndonjëherë, befasues – është fakti se taktikat aktuale dhe përpjekjet aktuale diplomatike, ato që zotërinjtë Escobar, Cholet dhe Hill thonë dhe bëjnë përputhen me interesat që – edhe pa u futur në ujërat e teorive të konspiracionit dhe skenarëve të fshehur – mjaft logjikisht, thjesht dhe në mënyrë të njëanshme korrespondon me atë që sot është interesi i Beogradit aktual dhe i Moskës së Putinit.

E përsëris, ka një pikëpyetje të madhe se pse Shtetet e Bashkuara po e bëjnë këtë, dmth. administratën e saj aktuale dhe pse, për shembull, sekretari i Shtetit Blinken, pas muajsh e muajsh mosmarrëveshjeje me Ballkanin Perëndimor, papritur, në dy komunikime publike drastike, njëdimensionale, iu drejtua “urbi et orbi”, në lidhje me përkeqësimin e situatave dhe momenteve të mundshme të krizës dhe përshkallëzimit në veri të Republikës së Kosovës. Kjo ishte e papritur – që nga ajo adresë u publikuan mesazhe të tilla të ashpra, të cilat më vonë u interpretuan dhe u përpunuan nga ambasadori Hill në Beograd dhe ambasadori Hovenier në Prishtinë.

The Geoopst: Në Mal të Zi, në komunën e Zetës, ka një iniciativë për “tërheqjen e njohjes” së Kosovës, të cilën e ka iniciuar njëri prej folësve në mitingun e fundit të Vuçiqit në Beograd, Milan Knezheviq. A ka mundësi reale tani, kur nuk është në pushtet Gjukanoviqi i “urryer”, që Mali i Zi të përjashtohet nga koordinatat e Gjukanoviqit?

VLLAHOVIQ: Sa herë që flitet për Kosovën, më pëlqen të theksoj (që, natyrisht, nuk është relevante as diplomatike, as politike, por është personale): kam lindur në Gjakovë, kështu që kam një lloj afiniteti ndaj atij vendi dhe popullit të tij. Më vjen mirë që është kështu, dhe kur flas për situatën e cila, kam gjithmonë atë lloj kënaqësie të flas për gjëra që unë, ndryshe nga shumë të tjerë që mbrojnë dhe “luftojnë” kaq fuqishëm, ashpër dhe me zjarr – e di se çfarë duket se si jetojnë dhe si kanë jetuar njerëzit atje, të gjithë kosovarët.

Kam një rreth të gjerë miqsh në Kosovë gjatë gjithë këtyre viteve dhe me këtë rast dua të theksoj se kam marrë pjesë në mënyrë aktive dhe më vjen mirë që është kështu – pa marrë parasysh se një pjesë e Malit të Zi është shumë e zemëruar me mua dhe gjeneratën e politikanëve malazezë të asaj kohe, të udhëhequr nga presidenti Gjukanoviq – që e kemi njohur pavarësinë e Kosovës. Unë kam marrë pjesë në këtë, duke përfshirë edhe vetë idenë që duhet ta bëjmë së bashku me miqtë tanë maqedonas, në mënyrë që të jetë një njohje e njëkohshme nga Shkupi dhe nga Podgorica.

Le të kthehemi te pyetja juaj: nuk mendoj se është serioze, e ashtuquajtura “tërheqje e njohjes” së Kosovës në Mal të Zi, ndër të tjera, do të nënkuptonte humbje të plotë të Perëndimit, d.m.th. politikat euroatlantike në vendin tonë.

Në vetë Malin e Zi, ekziston një mirëkuptim i heshtur, edhe tek ata që mund të jenë intimisht, emocionalisht, në situata të ndryshme psikologjike dhe motivuese, mundësisht të pakënaqur, të pakënaqur dhe jo të lumtur që Kosova është e pavarur, se kjo nuk është dhe nuk do të jetë e mundur. Nuk jam i sigurt se janë reale parashikimet se Mali i Zi do të ndalojë së njohuri Kosovën.

Natyrisht, për shkak të marketingut politik dhe dëshirës serioze që ekziston në një segment të politikës malazeze që Mali i Zi të heqë dorë nga orientimi euroatlantik, të problematizojë apo komprometojë anëtarësimin e tij në NATO, kjo dëshirë bie në sy, tashmë në Zetën “ekstraterritoriale”.

Këtyre synimeve – që po zhvillohen, dhe kjo nuk është e pavlerë dhe beninje – duhen trajtuar me shumë vëmendje, seriozitet dhe vendosmëri. Ajo që keni në komunën e Zetës duket si disa faza fillestare të të ashtuquajturit “log i revolucionit” në zonat e Republikës së Kroacisë dhe në fillim të luftës tragjike e kriminale në viset e ish-Jugosllavisë.

Veç kësaj, ju keni sot, derisa po flasim, kryetarin e komunës së Plevlës, komunës më veriore malazeze, që po bën deklarata – absolutisht të pasakta dhe të paligjshme. Është pjesë e fjalorit, pjesë e besimit dhe ideologjisë politike dhe e performancës shumëvjeçare të atyre partive në Mal të Zi dhe strukturave politike që janë të hapura ndaj projektit të Serbisë së Madhe, që janë nacional-shoviniste dhe që nuk pranojnë asgjë as për arsyet, motivet dhe përmbajtjen e luftërave tragjike në territoret e ish-Jugosllavisë, të cilat ata nuk i njohin, as gjenocidi në Srebrenicë, të cilin, natyrisht nuk i njohin as veçoritë dhe karakteristikat themelore të identitetit dhe integritetit kombëtar, shtetëror dhe kulturor malazez. Ata i përkasin atij segmenti të politikës në Mal të Zi që e përsërit qartë dhe hapur. Problemi malazez është se ju keni një segment tjetër në politikën tonë, ku ka parti, politikanë, struktura politike, që nuk e thonë hapur, drejtpërdrejt dhe publikisht dhe nuk bien në sy, por ia lënë këtij grupi të parë, përfshirë këtu. Z. Knezheviq i lartpërmendur, për të cilin me sa kuptoj unë, shumë njerëz në Beograd u habitën se kush ishte ky njeri dhe për çfarë po fliste në të vërtetë. Mënyra më e keqe në jetë dhe në politikë për t’i kuptuar gjërat është kur pasojat, të jem i sinqertë, të rrahin në kokë, dhe vetëm atëherë kupton se ndoshta disa figura dhe grupe politike dhe idetë politike – në rastin konkret, që vijnë nga Mali i Zi – nuk janë aq të lavdishme, nuk janë aq të famshme dhe pro-serbe, siç ju është dukur më parë.

Unë them, një grup është në atë anë me atë politikë të hapur, nacional-shoviniste serbe të madhe, dhe grupi tjetër është gjithashtu i drejtuar në atë drejtim, por me modulime më të vogla, më të qeta dhe të përmbajtura të së njëjtës histori.

Ky është një problem malazez: se këtu, për fat të keq, vitet e fundit është krijuar një rrëfim se ky grup tjetër – që trashëgon të njëjtat vlera dhe të njëjtat ide, pra – shpallet civil – gjë që është absolutisht e pasaktë – se vendoset në qendër politike, se projektohet si një strukturë politike që pas zgjedhjeve duhet ta çojë Malin e Zi gjoja drejt Bashkimit Evropian, e cila është e gjitha mjaft e dyshimtë, joreale dhe po aq jokredibile, në një nivel shumë të ngjashëm, siç është jokredibil i ashtuquajturi Ballkani i Hapur, i cili, po e përsëris, nuk është një projeksion bindës politik dhe rajonal.

The Geopost: A është kjo “qendër politike” “qytetare” e preferuara e Vuçiqit në zgjedhjet e ardhshme parlamentare në Mal të Zi, apo është Knezheviq dhe rrethi rreth tij që u mblodhën në mitingun e Vuçiqit në Beograd?

VLLAHOVIQ: Është më pak e rëndësishme se cili prej politikanëve malazezë është gati të shkojë në Beograd dhe të mbështesë Vuçiqin në atë kundër-miting – që ishte një fiasko i plotë në kontekstin, performancën, shifrat dhe mënyrën se si erdhën të pranishmit, përfshirë këtu mesazhet, madje edhe nga të ftuar të përzgjedhur. Zoti Dodik ishte nga jashtë, por edhe Ministri i Punëve të Jashtme të Hungarisë, z.Siatro, që është një fakt i trishtueshëm, pavarësisht se nuk është për t’u habitur, duke pasur parasysh se çfarë po bën zoti Orban dhe diplomacia e tij, përfshirë këtu degën e asaj diplomacie të quajtur Oliver Varhelji në vetë Komisionin Evropian. E përsëris, dikush është gati të shkojë në Beograd dhe të jetë i famshëm apo i turpëruar atje. Në atë pjesë të segmentit politik, ideologjik, kulturor, intelektual që i përkas, Kjo do të thotë është turp për të gjithë ne në Mal të Zi, pa marrë parasysh se nuk kam asnjë lidhje me z. Knezheviq dhe idetë e tij.

Vuçiq, nga ana tjetër, ka shumë të preferuar, si në shah – ai ka një rresht piunësh dhe, në një situatë, një piun është i rëndësishëm për të, dhe në një situatë tjetër ai do të zgjedhë një piun tjetër, në një të tretë, ai do të sakrifikojë njërin krah për ta angazhuar dhe promovuar një tjetër si më të afërtin të tij. Dhe kështu me radhë.

Të jem jashtëzakonisht plastik, me falni që duhet të shprehem ad hominem: Nuk mendoj se ndikimi i z. Vuçiq te zotërinjtë Mandiq dhe Knezheviq është më i madh se ndikimi i zotit Vuçiq te z. Abazoviq. Unë mendoj se Abazoviq është ndikuar shumë më drejtpërdrejt dhe në një nivel politik të përditshëm – dhe mund të ndikojë, ka ndikuar dhe do ta ushtrojë atë autoritet dhe pushtet mbi të për sa kohë që Abazoviq është në ndonjë mandat teknik dhe në largim, mandati i cili, siç e shohim, zgjat me muaj – por nga ana tjetër dhe aleatët e tij, “udhëheqësit e popullit serb në Mal të Zi”, të cilët sillen si një diasporë e diçkaje ku Serbia është në qendër, dhe Aleksandar Vuçiq është “president i të gjithë serbëve”.

The Geopost: Sa ndikim ka Beogradi te presidenti i ri i Malit të Zi, Jakov Millatoviq dhe partia Evropa Tani?

VLLAHOVIQ: Evropa tani është një lëvizje që nuk është as një parti e përcaktuar. Kanë disa persona që dalin në media, në hapësirën politike. Me falni, programi i tyre ekonomik për Evropën tani – është një version modern malazez i zonjës Dafina dhe Jezdimir Vasiljević – është jashtëzakonisht jokredibil.=

Pra, ju keni një projeksion krejtësisht jorealist, një mantra ekonomike mjaft drastike të lirë dhe populiste në përmbajtje dhe kuptim që promovon zoti Spajiq.

Si janë marrëdhëniet e tyre me Beogradin? Është e qartë se zoti Millatoviq, presidenti i ri i Malit të Zi, nëse doni edhe presidenti i rastësishëm i Malit të Zi, është shumë më afër presidentit Vuçiq dhe projeksionit “Ballkani i Hapur” sesa z. Spajiq, i cili, në ngutjen e tij populiste, megjithatë lë përshtypjen e një njeriu më pragmatik, i cili ndoshta do të ishte kombëtarisht, ideologjikisht, kulturalisht ajo që i përshtatet në momentin e caktuar, dhe ai është kryesisht i interesuar në “interpretimin e tij të biznesit”.

Natyrisht, nuk do të harrojmë se një nga “interpretimet e biznesit” të tij është se ka marrë një kredi shtetërore prej 750 milionë euro pa asnjë dokument, dhe pa vendim të Kuvendit, me një vendim post festum, në një procedurë krejtësisht jotransparente. Ai është një politikan që e mohoi veten dhe ia mohoi vetes mundësinë për të qenë kandidat për president, jo z. Milatoviq, duke thënë … të pavërteta për shtetësinë e tij.

Në thelb: për një kohë të gjatë, nacionalizmi serbomadh në Mal të Zi nuk ka luajtur me një parti, një njeri, me një projeksion politik. Ata e diversifikuan ndikimin e tyre në Mal të Zi, jo vetëm në fushën politike, por edhe në atë mediatike, duke e shtrirë edhe në Universitet. Mos harroni se kreu i Universitetit në Mal të Zi është një person i cili është një burrë i vetëpërcaktuar serbo-rus, por me një ndikim dominues rus, i cili është pronar i një portali të dyshimtë IN4S, i cili është i regjistruar në shtetin e Delaëare në SHBA, dhe kompania, e cila është pronare formale e atij portali, në Havanë të Kubës! Pra, ju keni një operacion special pikërisht aty para hundës sonë gjatë gjithë këtyre viteve dhe keni, pra, e përsëris, një rrjet të shpërndarë, një arkipelag bartës të interesave ruse dhe serbe në Mal të Zi, si në sferën partiake ashtu edhe në atë politike, dhe në fushën e arsimit, medias dhe, natyrisht, inteligjencës.

The Geopost: Deri në çfarë mase është sot Mali i Zi një shtet sovran dhe sa është pjesë e botës serbo-ruse?

VLLAHOVIQ: I gjithë Ballkani Perëndimor është nën sulm dhe nuk do të thosha se jemi sovran në këtë apo atë përqindje. Pavarësia dhe sovraniteti malazez është nën presion të fortë. Identiteti malazez si i tillë dhe pavarësia e tij kulturore dhe historike dhe çdo veçanti tjetër është vënë në pikëpyetje – për të vënë në pikëpyetje pavarësinë dhe sovranitetin tonë. Është e gjitha një paketë. Ajo që është e rëndësishme të thuhet këtu, natyrisht, nuk është diçka e re, por nuk është keq të përsërisim: kundërshtarët e Malit të Zi, ata që nuk e duan faktin që Mali i Zi rivendosi pavarësinë e tij dhe që janë akoma më pak të dashur për faktin që Mali i Zi është anëtar i NATO-s, jemi të vetëdijshëm, ne po flasim në këtë kontekst, në këtë moment dhe në një të ardhme të parashikueshme, atë që mund të parashikojmë, se qëllimi dhe synimi i tyre qendror nuk është të shfuqizojnë zyrtarisht pavarësinë e Malit të Zi, por për ta zbrazur atë, si të tillë, që Mali i Zi të jetë formal- ligjërisht shtet i pavarur, zyrtarisht sovran, të ketë shenjat e veta, flamujt, himnin e tij dhe në të njëjtën kohë të jetë satelit i Serbisë – kushdo qoftë në pushtet në Serbi.

Pra, nuk ka lidhje me Vuçiqin si i tillë, ashtu siç nuk ka lidhje me zotin Koshtunica, as me të ndjerin Millosheviq, por ka lidhje me Serbinë si të tillë. Ka këtë sindromë në atë pjesë të politikës në Mal të Zi që e quan veten pro-serbe apo serbe, nuk është akuzë, as etiketë që ne i vendosim, kështu e përkufizojnë veten, është projeksion për ta – të jetë me Serbinë. Ky është fillimi dhe fundi i kësaj politike.

Ne duam të jemi me Serbinë, por si një fqinj i mirë, si dy vende të pavarura, si miq. Dhe miqësia do të thotë t’i thuash mikut tënd kur ai gabon. Pra: jo me çdo Serbi, as me asnjë Serbi – dhe kjo është paradigma e jona e marrëdhënieve malazezo-serbe.

Kjo është e përsëritur dhe e vërtetë sot në një formë në kohën moderne, mund të mos shihet si në disa kohë më të vjetra, por ju nuk keni një forcë politike përkatëse në Mal të Zi që mbron njëfarë antagonizmi me Serbinë. Çështja qendrore këtu – ishte dhe mbetet – është e njëjtë si në kohët e kaluara, tragjike dhe e shëmtuar, për të cilën nuk mësuam kurrë asgjë, siç është periudha nga viti 1918 deri në 1921, e më pas, deri në vitin 1929 dhe deri në vitin 1941. Nuk ka projeksion politik këtu, armiqësi antagoniste me Serbinë, këtu ka një projeksion politik që ne duam të jemi së bashku me Serbinë si dy vende të pavarura, të jemi pranë njëri-tjetrit dhe së bashku me të tjerët në rajon në një mënyrë që do të konfirmonte, promovonte dhe të përmirësojë pavarësinë e Serbisë si të tillë, pavarësinë dhe sovranitetin e saj, nga njëra anë, dhe Malit të Zi, gjithashtu, sovranitetin dhe pavarësinë tonë.

Cili është ndryshimi dhe pellgu ujëmbledhës në Malin e Zi sot, dje dhe pardje, ishte dhe mbetet pikërisht ajo që i shërben Mali i Zi në atë komunikim me Serbinë, cilat janë interesat malazeze, a janë autentikë, autonomë, a kanë arsyen e tyre dhe pa Serbinë. Ose ne ekzistojmë vetëm për shkak të Serbisë dhe vetëm me Serbinë dhe vetëm në përputhje me atë që dëshiron Serbia.

Ju kujtoj edhe sot se ky është thelbi i të gjitha ndarjeve në Mal të Zi. Nga kjo ndarje më vonë mund të nxirrni variacione mbi atë temë dhe dallime specifike brenda njërit dhe tjetrit bllok.

Pra, duke iu rikthyer njërës prej pyetjeve tuaja, kush është tani lojtari kryesor në interesat e regjimit të Aleksandër Vuçiqit në Mal të Zi: ka nivele të ndryshme, pjesëmarrës, piunë, përfaqësues të ndryshëm, të cilët kanë një emërues të përbashkët, që është se për ta Pavarësia dhe sovraniteti i Malit të Zi nuk është motivacion në në veprimtarinë politike, as nuk është qëllimi i angazhimit e tyre politike.

Këtij interpretimi të realitetit politik malazez dhe arsyetimit të historisë politike dhe të përgjithshme malazeze në atë anë gjithmonë do t’i përgjigjet se është ekzagjerim, se ata janë sovranistë – nacionalistë. Por ky është realiteti dhe e tashmja malazeze dhe në një të ardhme të parashikueshme do të mbetet një pikë uji i rëndësishëm dhe dallimi më i rëndësishëm në hapësirën politike malazeze. Dhe sot reflektohet në kuadrin e zgjedhjeve të ardhshme, fushatës parazgjedhore, ku mund të ndërtoni, si në performancë ashtu edhe në përmbajtje, sesi një strukturë apo personalitet politik lidhet me atë problem.

Pavarësisht nga e gjithë kjo – fushata e tanishme zgjedhore po dominohet nga të ashtuquajturat “temat ekonomike” dhe atë në një, do të thosha, një përgjigje të pamjaftueshme dhe efektive ndaj populizmit të papërpunuar të promovuar nga z. Spajiq, për disa paga çuditërisht të larta – pa shpjeguar se nga mund të vijnë fondet për atë lloj mirëqenieje në vitet e ardhshme në Mal të Zi.

The Geopost: Si i shihni ju në Mal të Zi protestat aktuale “kundër dhunës” në Beograd?

VLLAHOVIQ: Qeveria serbe duhet të zgjidhet dhe të zëvendësohet me qytetarë serbë. Sigurisht, kjo tingëllon e thjeshtë dhe e përgjithshme – por është e vërtetë.

Unë i përkas asaj pjese të Malit të Zi që mbështet protestat kundër dhunës si, në të njëjtën kohë, një lloj impulsi, nxitjeje dhe refleksi demokratik e qytetar në shtetin e Serbisë.

Unë i përkas atij botëkuptimi politik që do të donte të shihte një qeveri demokratike, e cila respekton si vetë Serbinë ashtu edhe fqinjët e saj serbë, e cila e trajton Malin e Zi si një vend të barabartë, mik, i cili nuk merret me Malin e Zi si një territor.

Pra: një Serbi demokratike, normale, evropiane është në interesin më të mirë të qytetarëve të saj dhe të gjithë rajonit të cilit ne i përkasim. Serbia nuk duhet të marrë më shumë se kaq dhe më mirë se kaq nga këtu në Mal të Zi – sepse Mali i Zi nuk mund t’i zgjidhë problemet e Serbisë. Më kujtohen ato ditë kur luftuam për pavarësi dhe ia dolëm në mënyrë demokratike dhe civilizuese, pa asnjë viktimë apo konflikt, që është një arritje e madhe e gjeneratës sonë politike, e cila ende nuk e dimë plotësisht se sa e rëndësishme dhe e mirë është.

Një nga arsyet e përpjekjes sonë për të rivendosur pavarësinë dhe sovranitetin shtetëror malazez ishte se ne nuk duam t’i zgjidhim problemet e Serbisë, se Mali i Zi nuk ekziston për t’u sakrifikuar, përdorur apo përfshirë në zgjidhjen e çështjeve serbe, duke përfshirë edhe atë që ne duke mbetur në bashkimin shtetëror me Serbinë, ne “kontribuojmë në demokratizimin e Serbisë”. Kjo është detyrë e vetë Serbisë dhe e qytetarëve të saj, e politikanëve të saj, të kulturës, mediave dhe të gjithë punëtorëve të tjerë.

Ajo që është interesante këtu është se asnjë nga këto parti apo figurë politike në Mal të Zi që i përket këtyre partive të ashtuquajtura të reja “qytetare”, “centriste” – në të cilat tani dominon lëvizja Evropa tani – mbështetje. Askush prej tyre nuk i mbështeti protestat! As nuk do të bëjnë.

Pikërisht për shkak të asaj që thashë më herët, është ai dallim, z. Mandiq, z. Knezheviq dhe disa të tjerë do ta përkrahin flaktë Vuçiqin sepse ai është president gjithë serbëve dhe shef i botës serbe së cilës ata i i përkasin, dhe këta të tjerët bëjnë të njëjtën gjë që mendojnë, por e dinë se është e papëlqyeshme në Perëndim, dhe në të njëjtën kohë është e papëlqyeshme që zgjedhësit dhe votuesit e tyre të thonë diçka kundër Vuçiqit. Pra, ata janë në një lloj kurthi, prandaj të gjithë ne në Mal të Zi po vuajmë – për shkak të asaj lloj marrëdhënieje vasale, vetëdijes vasale dhe projeksionit vasal të promovuar, në mënyra të ndryshme, nga partia e ish-FD dhe Evropa Tani e z. Abazoviq dhe strukturat e tij, dhe z. Aleksa Beçiq nga demokratët.

Më kujtoi diçka: në Mal të Zi tani ekziston një organizatë partiake që quhet Unioni i Komunistëve të Malit të Zi dhe kanë përkrahur z. Beçiq dhe z. Abazoviq dhe koalicioni i tyre duke thënë se zoti Beçiq është në të vërtetë Che Guevara malazez?!

Është krejtësisht e çmendur, joserioze, Ernesto Ľe Guevara dhe z. Aleksa Beçiq. Isha i lirë, në një nga postimet në Twitter, duke menduar se me cilin komunist mund ta krahasoja Beçiqin, nga revolucionarët e përgjakshëm dhe viktimat e pafajshme, te aparatçikët, stalinistët, shërbëtorët, të konvertuarit dhe këlyshët e Kremlinit Sovjetik, kështu që kujtova se ndoshta krahasimi më i mirë për z. Beçiq do të ishte – Vasil Bilak.

E dini, në vitin 1968, kur sovjetikët pushtuan Republikën Çeke, Vasil Bilak ishte njëri nga të dy dhe i dyti në radhë, i cili pranoi diktatin sovjetik dhe i shërbeu BRSS për të mbajtur kontrollin mbi Çekosllovakinë e atëhershme.

Mali i Zi pra është në nivelin e Vasil Bilakut jo vetëm përmes “paraleleve” qesharake dhe trishtuese si kjo. Jemi nën dominimin e mediokritetit, grupimeve politike, figurave politike dhe projeksioneve që u mungojnë njohuritë dhe aftësitë elementare, që u mungon finesa dhe vizioni.

Ka mundësi që zoti Beçiq dhe shokët e tij të mos më inatosen që e krahasova me Vasil Bilakun, sepse me shumë mundësi nuk e kanë idenë se kush ishte ai njeri.

Dhe kjo, në fakt, është një nga dimensionet e rëndësishme të problemit dhe krizës së madhe në të cilën ndodhet sot Mali i Zi./The Geopost

Related posts

Franca “ngriu” asete inekzistente të shefit të Hamasit në Gaza, Yahya Sinwar

Xh M

Nepali i kërkon Rusisë të mos dërgojë luftëtarët e saj Gurka në konfliktin në Ukrainë

Xh M

Publikohet maskoti zyrtar i Galasë së Festës së Pranverës të CMG-së të Vitit të Dragoit

Xh M