Agjencia Zhurnal.mk.

Investigimi/ Dosjet sekrete zbulojnë se si miliarderët amerikanë shmangin taksën mbi të ardhurat

Në vitin 2007, Jeff Bezos, në atë kohë një miliarder dhe tani njeriu më i pasur në botë, nuk pagoi asnjë qindarkë në taksat federale mbi të ardhurat e tij. Ai e arriti këtë gjë përsëri në vitin 2011. Në 2018, themeluesi i Tesla, Elon Musk, personi i dytë më i pasur në botë, gjithashtu nuk pagoi taksa federale mbi të ardhurat e tij.

 

Michael Bloomberg arriti të bënte të njëjtën gjë në vitet e fundit. Investitori miliarder Carl Icahn e bëri këtë gjë dy herë. George Soros nuk pagoi asnjë taksë federale mbi të ardhurat e tij për tre vjet me radhë.

ProPublica ka siguruar një numër të madh të dhënash nga Shërbimi i Brendshëm i të Ardhurave, IRS, për kthimet e taksave të mijëra njerëzve më të pasur të vendit, duke mbuluar më shumë se 15 vjet. Të dhënat ofrojnë një këndvështrim të pashembullt brenda jetës financiare të manjatëve të Amerikës, përfshirë Warren Buffett, Bill Gates, Rupert Murdoch dhe Mark Zuckerberg. Kjo tregon jo vetëm të ardhurat dhe taksat e tyre, por edhe investimet e tyre, tregtinë e aksioneve, fitimet nga lojërat e fatit dhe madje edhe rezultatet e auditeve.

Të marra së bashku, këto të dhëna shkatërrojnë mitin e sistemit amerikan të taksave: që të gjithë paguajnë pjesën që u takon dhe amerikanët më të pasur paguajnë më shumë. Të dhënat e IRS tregojnë se më të pasurit mundet të paguajnë taksa mbi të ardhurat që janë një pjesë shumë e vogël nga qindra milionat, në mos edhe miliardat, me të cilat rritet çdo vit pasuria e tyre.

Shumë amerikanë jetojnë të varur nga rroga e tyre, duke grumbulluar pak pasuri dhe duke i paguar qeverisë federale një përqindje të të ardhurave të tyre që rritet nëse ata fitojnë më shumë. Gjatë viteve të fundit, një familje mesatare amerikane fitoi rreth 70,000 dollarë në vit dhe pagoi 14% në taksa federale. Shkalla më e lartë e tatimit mbi të ardhurat, 37%, u fut këtë vit për çiftet me të ardhura mbi 628,300 dollarë.

Të dhënat konfidenciale të taksave të siguruara nga ProPublica tregojnë se njerëzit jashtëzakonisht të pasur e anashkalojnë në mënyrë efikase këtë sistem.

Miliarderët e Amerikës përfitojnë nga strategjitë e shmangies së taksave përtej mundësive të njerëzve të zakonshëm. Pasuria e tyre buron nga vlera në rritje e aseteve të tyre, si aksione dhe prona. Këto fitime nuk përkufizohen si të ardhura të tatueshme nga SHBA-ja, përveç rasteve kur miliarderët i shesin këto.

Për të kuptuar realitetin financiar të amerikanëve më të pasur, ProPublica realizoi një analizë që nuk është bërë kurrë më parë. Ne krahasuam sa taksa paguan 25 amerikanët më të pasur çdo vit krahasuar me sa Forbes vlerësoi se u rrit pasuria e tyre në të njëjtën periudhë kohore.

Ne do ta quajmë këtë normën e tyre të vërtetë të taksave.

Rezultatet janë të zymta. Sipas Forbes, këta 25 persona panë që vlera e tyre u rrit me një vlerë kolektive prej 401 miliardë dollarësh nga 2014 në 2018. Ata paguan një total prej 13.6 miliardë dollarësh në taksa federale mbi të ardhurat në ato pesë vite, sipas të dhënave të IRS. Kjo është një shumë marramendëse, por normal reale e taksave të paguara arrin në vetëm 3.4%.

Kjo është diçka krejtësisht ndryshe për amerikanët e shtresës së mesme, për shembull, në fillim të të 40-ave të cilët kanë grumbulluar një sasi tipike pasurie për moshën që kanë. Nga viti 2014 deri në 2018, familje të tilla panë që vlera e tyre neto u zgjerua me rreth mesatarisht 65,000 dollarë pas taksave, kryesisht për shkak të rritjes së vlerës së shtëpive të tyre. Por për shkak se pjesa më e madhe e fitimeve të tyre ishin paga, faturat e tyre tatimore ishin pothuajse po aq, gati 62,000 dollarë, gjatë asaj periudhe pesë-vjeçare.

Asnjë nga 25 njerëzit më të pasur nuk shmangu aq shumë taksa sa multimiliarderi Buffett. Kjo është ndoshta e habitshme, duke pasur parasysh qëndrimin e tij publik si mbrojtës i taksave më të larta për të pasurit. Sipas Forbes, pasuritë e tij u rritën 24.3 miliardë dollarë midis vitit 2014 dhe 2018. Gjatë atyre viteve, sipas të dhënave, Buffett raportoi se kishte paguar 23.7 milionë dollarë taksa.

Kjo na rezulton të jetë një normë e vërtetë tatimore prej 0,1%, ose më pak se 10 cent për çdo 100 dollarë që ai shtoi në pasurinë e tij.

Në muajt në vijim, ProPublica do të përdorë të dhënat IRS që kemi siguruar për të eksploruar në detaje se si njerëzit jashtëzakonisht të pasur shmangin taksat, shfrytëzojnë hendeqet dhe i shpëtojnë kontrollit nga auditorët federalë.

Ekspertët e kanë kuptuar prej kohësh se sa pak taksohen të pasurit në Shtetet e Bashkuara dhe shumë njerëz të tjerë kanë dyshuar prej kohësh të njëjtën gjë.

Por shumë pak specifika për individët dalin ndonjëherë në publik. Informacionet mbi taksat janë një nga sekretet të ruajtura me më shumë zell në qeverinë federale. ProPublica ka vendosur të zbulojë informacione individuale mbi taksat e disa prej amerikanëve më të pasur sepse vetëm duke parë specifikat publiku mund të kuptojë realitetet e sistemit të taksave të vendit.

Merrni si shembull vitin 2007 për Bezos, një nga vitet që ai pagoi zero taksa federale mbi të ardhurat. Aksionet e Amazon më shumë se u dyfishuan. Pasuria e Bezos kapërceu 3.8 miliardë dollarë, sipas Forbes, vlerësimet e pasurisë së të cilës citohen gjerësisht. Si përfundoi që një person me një pasuri të tillë të mos paguante asnjë taksë mbi të ardhurat?

Në atë vit, Bezos, i cili paraqiti taksat e tij së bashku me gruan e tij të atëhershme, MacKenzie Scott, raportoi një fitim të vogël (për të) prej 46 milionë dollarësh, kryesisht nga pagesa e interesit dhe dividendit për investimet e jashtme. Ai qe në gjendje të kompensonte çdo qindarkë të fituar me humbje nga investimet anësore dhe zbritje të ndryshme, si shpenzimet e interesit për borxhet dhe kategorinë e paqartë të “shpenzimeve të tjera”.

Në vitin 2011, një vit në të cilin pasuria e tij mbeti thuajse e qëndrueshme në 18 miliardë dollarë, Bezos dorëzoi një deklaratë tatimore duke raportuar se ai humbi para – të ardhurat e tij atë vit u kompensuan me humbjet nga investimet. Madje, sipas ligjit të taksave, ai fitoi aq pak, saqë deklaroi edhe një kredi tatimore prej 4,000 dollarësh për fëmijët e tij.

Shmangia e taksave nga ana e tij është edhe më e habitshme nëse analizoni nga viti 2006 deri në vitin 2018, periudhë për të cilën ProPublica ka të dhëna të plota. Pasuria e Bezos u rrit me 127 miliardë dollarë, sipas Forbes, por ai raportoi një total prej 6.5 miliardë dollarësh në të ardhura. 1.4 miliardë dollarët që ai pagoi për taksa federale personale është një shifër shumë e madhe – megjithatë kjo shumë arrin në një normë të vërtetë taksash prej 1,1% krahasuar me sasinë me të cilën u rrit pasuria e tij.

Zbulimet e siguruara nga të dhënat e IRS vijnë në një çast tepër të rëndësishëm. Pabarazia e pasurisë është bërë një nga çështjet përcaktuese të epokës sonë. Presidenti dhe Kongresi po konsiderojnë rritjen më ambicioze të taksave në dekada për ata me të ardhura të larta. Por debati amerikan është mbizotëruar nga ai mbi ndryshimet në rritje, të tilla si nëse norma e lartë e taksave duhet të jetë 39.6% në vend të 37%.

Të dhënat e ProPublica tregojnë se ndërsa disa amerikanë të pasur, të tillë si menaxherët e fondeve mbrojtëse, do të paguanin më shumë taksa sipas propozimeve aktuale të administratës Biden, shumica dërrmuese e 25 më të pasurve do të shihnin shumë pak ndryshim.

ProPublica i siguroi të dhënat e taksave pasi botuam një sërë artikujsh që shqyrtonin me kujdes IRS-në. Artikujt zbuluan se si vite shkurtimesh buxheti kanë penguar aftësinë e agjencisë për të zbatuar ligjin dhe se si korporatat më të mëdha dhe të pasurit kanë përfituar nga dobësia e IRS. Ata gjithashtu treguan se si njerëzit në rajone të varfra tani kanë më shumë gjasa të auditohen sesa ata në zona të pasura.

ProPublica nuk po zbulon se si i siguroi të dhënat, të cilat na u dhanë në formë të papërpunuar, pa kushte ose përfundime. Gazetarët e ProPublica kaluan muaj të tërë duke përpunuar dhe analizuar materialin për ta shndërruar atë në një bazë të dhënash të përdorshme.

Më pas verifikuam informacionet duke i krahasuar elementet e tij me dhjetëra detaje taksash tashmë publike (në dokumente gjykate, deklarata financiare politikanësh dhe lajme) si dhe duke i verifikuar me individë, informacionet tatimore të të cilëve janë në këto të dhëna. Çdo personi, informacionet tatimore të të cilit përshkruhen në këtë analizë, iu kërkua të jepte një koment. Ata që u përgjigjën, përfshirë BuffettBloomberg dhe Icahn, të gjithë thanë se kishin paguar taksat që kishin detyrë të paguanin.

Një zëdhënës i Soros tha në një deklaratë: “Midis vitit 2016 dhe 2018, George Soros humbi para në investimet e tij, prandaj ai nuk u desh të paguante taksa federale ato vite. Zoti Soros ka mbështetur prej kohësh taksat më të larta për amerikanët e pasur.” Përfaqësuesit personalë dhe të korporatave të Bezos nuk pranuan pyetje të hollësishme në lidhje me këtë çështje. ProPublica u përpoq të arrijë Scott përmes avokatit të saj të divorcit, një përfaqësuesi personal dhe anëtarëve të familjes, por ajo nuk u përgjigj. Musk iu përgjigj një pyetjeje fillestare me thjesht një pikëpyetje: “?”.Pasi i dërguam pyetje më të hollësishme, ai nuk u përgjigj.

Një nga miliarderët e përmendur në këtë artikull kundërshtoi, duke argumentuar se publikimi i informacioneve mbi taksat personale është shkelje e privatësisë. Ne kemi arritur në përfundimin se interesi publik për ta ditur këtë informacion në këtë çast të rëndësishëm është më i madh sesa shqetësimi i ligjshëm.

Pasojat e lejimit të njerëzve të pasur që të luajnë me sistemin e taksave kanë qenë të mëdha. Buxhetet federale, përveç shpenzimeve ushtarake, kanë qenë të kufizuara për dekada. Rrugë dhe ura janë shkatërruar, shërbimet sociale kanë mbetur pa para dhe aftësia paguese e Sigurimeve Shoqërore dhe atyre mjekësore është në pikëpyetje.

Ekziston një problem edhe më i madh sesa cilat programe financohen ose jo: Taksat janë një lloj sakrifice kolektive. Askujt nuk i pëlqen t’ia japë qeverisë paratë e fituara me vështirësi. Por sistemi funksionon vetëm për sa kohë që ai perceptohet se është i drejtë.

Analiza jonë e të dhënave tatimore për 25 amerikanët më të pasur përcakton se sa i padrejtë është bërë sistemi.

Deri në fund të vitit 2018, këta të 25 kishin një vlerë totale prej 1.1 trilionë dollarë.

Duke pasur parasysh këtë shumë, do të duheshin 14.3 milionë amerikanë të zakonshëm për ta barazuar këtë sasi pasurie.

Fatura e taksave federale të paguara nga 25 më të pasurit në vitin 2018 ishte 1.9 miliardë dollarë.

Fatura për rrogëtarët e thjeshtë ishte 143 miliardë dollarë.

Related posts

Gati dy të tretat e fëmijëve të Ukrainës janë larguar nga shtëpitë e tyre, thotë UNICEF

D V

OBSH-ja e shqetësuar me “cunamin” e rasteve me Omicron dhe Delta

D V

Plasin polemikat në Poloni, macja shtëpiake shpallet ‘specie aliene pushtuese’

Xh M

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More