Agjencia Zhurnal.mk.

Inflacioni në Eurozonë gjatë gushtit theu një rekord historik

Në muajin gusht, çmimet e konsumit në eurozonë u rritën me 9.1 për qind nga viti në vit – inflacioni në rajon u përshpejtua në krahasim me 8.9 për qind në korrik.

 

Këtë e dëshmojnë të dhënat e përditësuara të Eurostat-it.

Sipas të dhënave të Entit Statistikor të BE-së, ky tregues është maksimumi që nga fillimi i përllogaritjes së të dhënave.

Kështu, inflacioni tejkalon objektivin e Bankës Qendrore Evropiane prej 2 për qind me 4.5 herë.

Të dhënat e Eurostat-it treguan se çmimet e energjisë u rritën me 38.6 për qind krahasuar me gushtin e vitit 2021.

Por ritmi i rritjes u ngadalësua krahasuar me rritjen prej 39.6 për qind një muaj më parë.

Në të njëjtën kohë, produktet ushqimore, alkooli dhe duhani u rritën me 10,6 për qind (me 9,8 për qind në korrik), mallrat industriale – me 5,1 për qind (me 4,5 për qind në korrik).

Dhe shërbimet u rritën me 3.8 për qind (me 3.7 për qind në korrik).

Banka Qendrore Evropiane rriti tre norma bazë të interesit me 75 pikë bazë.

Udhëheqja e Bankës Qendrore Evropiane përballet me një rrezik në rritje se do t’i duhet të rrisë normën bazë të interesit në 2 për qind ose më shumë për të zbutur inflacionin e lartë rekord në eurozonë, pavarësisht nga një recesion i mundshëm.

Indeksi i rritjes së çmimeve të konsumit në Eurozonë në gusht 2022 në raport me gushtin 2021 mund të arrijë një rekord prej 9.1 për qind.

Në korrik, Banka Qendrore Evropiane rriti tre normat bazë të interesit me 50 pikë bazë për herë të parë në 11 vjet.

Related posts

Biden emëron Thomas Knids ambasador të SHBA-së në Izrael

Redaksia

Përfundon takimi Ukrainë-Rusi, ka përafrim qëndrimesh

Xh M

Çfarë dimë për figurat kryesore në strukturën udhëheqëse të Talebanëve?

Redaksia

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More