Agjencia Zhurnal.mk.

Inflacioni 10,9 për qind, më së shumti për shkak të rritjes së çmimeve të ushqimit dhe të energjisë

Shkup, 11 gusht – Inflacioni mesatar në periudhën janar-korrik të këtij viti është 10,9 për qind, për çka pjesa më e madhe prej tre të katërtave, kanë rritjet e çmimeve të ushqimeve dhe të energjisë.

 

Nga Banka Popullore sqarojnë se dinamika e inflacionit edhe më tej kryesisht është reflektim i faktorëve në anën e ofertës, gjegjësisht në rritjen e çmimeve të importit të ushqimit dhe energjisë, duke e përfshirë edhe çmimin vendor të energjisë elektrike, i cili ndikon në ngjarjet në tregun botëror të energji. Megjithatë, duke e pasur parasysh mënyrën afatgjate të këtyre trendeve, presionet e tilla përhapen shpejt ndaj çmimeve të produkteve dhe shërbimeve të tjera dhe nxisin në mënyrë shtesë pritjet e inflacionit, që tregon në nevojën nga udhëheqja e politika të brendshme të kujdesshme.

Megjithatë, ndryshimi mujor i çmimeve të konsumit tregon një ngadalësim të caktuar, dhe një pjesë e madhe e rritjes mujore i detyrohet edhe vendimit të miratuar për ndryshime në çmimin e rregulluar të energjisë elektrike. Në të njëjtën kohë, dinamika vjetore e inflacionit bazë ka mbetur e qëndrueshme. Gjithashtu, të dhënat dhe pritjet më të fundit në tregjet botërore tregojnë për një lehtësim gradual të presioneve të çmimeve, pra pritjet për çmimet e ushqimeve janë rishikuar në rënie, ndërkohë që çmimet e naftës pritet të stabilizohen në fund të vitit 2022 dhe më pas të ulen. Megjithatë, rreziqet nga ana e ofertës, veçanërisht në lidhje me lëvizjet e ardhshme të çmimeve të energjisë dhe ushqimeve, janë ende të theksuara për shkak të zhvillimeve ushtarake në Ukrainë, kështu që pasiguria lidhur me efektet e transmetuara në inflacionin e brendshëm mbetet e lartë.

Sipas të dhënave të Entit shtetëror për statistikë, shpenzimet e jetesës në korrik të këtij viti në krahasim me korrikun e vitit të kaluar janë rritur për 16 për qind, ndërsa çmimet me pakicë shënojnë rritje prej 14 për qind.

Në krahasim me qershorin e këtij viti, megjithatë, shpenzimet e jetesës janë rritur për 1,9, ndërsa çmimet me pakicë për 2,5 për qind. 

Related posts

Penov pranon ftesën për të qenë pjesë e kabinetit të Kovaçevskit

Xh M

Ministri Osmani në takim me kryepeshkopin e Vatikanit, Poll Riçard Galager

Xh M

Mbi 20 zjarrfikës shuan zjarr në një objekt në Pallçishtë të poshtme të Tetovës

Z.H

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More