Agjencia Zhurnal.mk.

Hulumtim: Nevojitet përfshirje më e madhe e opinionit në dialogun për ndryshim të modelit zgjedhor

Shkup, 20 shtator – Përfshirje më e madhe e opinionit në dialogun për ndryshimin e modelit zgjedhor, mbështetje për një njësi zgjedhore në tërë territorin e vendit me prag të konfirmuar të numrit minimal të votave për partitë për të fituar një vend të deputetëve, lista të hapura dhe sistem zgjedhor që kontribuon ndaj uljes së centralizimit partiak dhe fuqisë së liderëve partiakë dhe që do t’i inkurajojë deputetët të jenë më të përgjegjshëm, me çka do të forcohet llogaridhënia dhe cilësia e pushtetit legjislativ, janë pjesë e konkludimeve nga Sondazhi kombëtar debatues për sistemin zgjedhor dhe reformat në procesin zgjedhor në Maqedoninë e Veriut të Institutit për politikë evropiane – Shkup (EPI).

“Qytetarët presin që opinioni të përfshihet në diskutimet për ndryshimet në sistemin zgjedhor, për të vlerësuar sistemin aktual”, tha Simonida Kacarska nga EPI, e cila theksoi se anketa tregon se qytetarët nuk i mbështesin ndryshimet në reformat zgjedhore para zgjedhjeve të propozuara. nga partitë politike. Ndër pritshmëritë e qytetarëve është mundësia e futjes së votimit onlajn, por edhe përfaqësim më të madh gjinor.

Ekzistojnë pritje se do të ketë ndryshim, por me gjasë, sipas Kacarska, ende nuk janë përcaktuar qëndrime dhe qëndrime të qarta. Jemi të vetëdijshëm, thotë ajo, se ka mosbesim tek institucionet dhe se duhet një përfshirje më e madhe e publikut

Nëse ka ndryshime në numrin e njësive zgjedhore, rekomandimet theksojnë se institucionet shtetërore duhet të sigurojnë që qytetarët të informohen në mënyrë adekuate se çfarë do të thotë vendosja e një njësie zgjedhore, cilat janë avantazhet dhe disavantazhet e saj dhe si do të ndikojë tek zgjedhësit.

Nëse vendosen lista të hapura të kandidatëve për deputetë, siç tregohet, institucionet shtetërore duhet të përgatisin dhe të promovojnë masivisht informacion të detajuar për llojin e përzgjedhur të listave të hapura.

Në raportin nga ky projekt i EPI rekomandohet gjithashtu që për të shmangur një nivel të lartë mosbesimi në sistemin elektronik të regjistrimit aktiv të votuesve, institucionet përkatëse duhet t’i japin publikut informacion se si funksionon sistemi në përdorim, i cili ka mbikëqyrje mbi të dhe cilat janë përfitimet e regjistrimit aktiv, si në afat të shkurtër ashtu edhe në atë afatgjatë

EPI sot i prezantoi rezultatet përfundimtare krahasuese të anketës kryesore të kryer në maj 2022 dhe anketës përfundimtare të kryer pas Debatit të mbajtur më 4 dhe 5 qershor 2022, si dhe dokumentin e shkurtër të politikave publike. Hulumtimi është realizuar në kuadër të projektit “ACT – Iniciativa Qytetare Aktive” e mbështetur nga National Endowment for Democracy.

Related posts

Në Shkup Simpoziumi Ndërkombëtar për ndërtimet rezistente

D V

AUV me mbështetje të fushatës globale për shënimin e 28 Shtatorit – Ditës Botërore Kundër Tërbimit

D V

Grubi uron komunitetin boshnjak: Respektojmë vlerat identitare të njëri-tjetrit, të bashkuar hapërojmë drejt integrimit të vendit në BE

Xh M
OFERTË SPECIALE // Domain + Hosting + Uebfaqe për vetëm 400 Euro në vit!
Ofertë Speciale:
Domain + Hosting + Uebfaqe = 400euro!