Agjencia Zhurnal.mk.

Hapet vendkalimi i përkohshëm kufitar Strezimir-Restelicë

Shkup, 18 korrik – Vendkalimi i përkohshëm kufitar Strezimir – Restelicë në kufirin Maqedonia e Veriut – Kosovë prej sot edhe zyrtarisht është hapur për qytetarët e të dy vendeve, në prani të ministrit të Punëve të Brendshme, Oliver Spasovski, Zv/ministri Nazim Bushi dhe ministri i Punëve të Mbrendshme i Kosovës Xhelal Sveçla dhe zëvendëskryeministres së Kosovës Emilia Rexhepi.

 

Vendkalimi që gjendet në malin Korab, në kufirin e Maqedonisë së Veriut-Shqipërisë-Kosovës, do të punojë deri më 1 shtator të këtij viti nga ora 08:00 deri në ora 20:00.
Për kalimin e kufirit do të vlejnë të njëjtat rregulla si në vendkalimet e tjera kufitare, gjegjësisht pasaportë të vlefshme (pasaportë ose letërnjoftim).

Ministria e Punëve të Brendshme informon se vendkalimi është i rëndësishëm për zhvillimin e turizmit të komunave në të dy anët e kufirit, si dhe për ndërlidhjen e banorëve të komunave do të plotësojë nevojat e qytetarëve që jetojnë në Komunën e Mavrovës dhe Rostushe, Maqedonia e Veriut dhe Komuna e Dragashit, Republika e Kosovës dhe do të përdoren më së shumti nga banorët e fshatrave Rostuse, Velebrdo dhe роirovnica – nga pala maqedonase dhe fshati Restelica, nga ana e Kosovës.

“Hapja e sotme e vendkalimit të përkohshëm të kufirit Strezimir – Restelicë është një tjetër kontribut i yni i përbashkët në emër të qëllimeve të përbashkëta – kufijtë që do të jenë të sigurt dhe të hapur për qytetarët. Ky vendkalim kufitar, megjithëse në qëllimin dhe karakterin e tij është praktikisht i tipit lokal, është ende në interes të banorëve të rajoneve kufitare, për tranzitimin e tyre të qetë në të dy anët e kufirit, pavarësisht nëse është ekonomik, privat apo tjetër arsyet”, theksoi Spasovski.

Duke marrë parasysh që vendkalimi, si rregull, operon në periudhën e verës, ai theksoi, gjatë operacionit njëmujor në vitin 2019, u regjistruan pothuajse 1,900 kalime, që është një numër i respektueshëm për një kalim të tillë të përkohshëm të kufirit.

Zëvendëskryeministrja e Republikës së Kosovës, Emilija Rexhepi, theksoi se hapja e këtij vendkalimi kufitar është me rëndësi të jashtëzakonshme për popullatën lokale në këtë rajon dhe i shprehu mirënjohje të madhe ministrit Spasovski për kontributin e tij në afrimin e dy komunave përmes hapja e këtij vendkalimi kufitar.

Maqedonia e Veriut dhe Kosova aktualisht kanë dy vendkalime kufitare – Bllacë dhe Jazhincë (Glloboçicë).

Vendkalimi kufitar Strezimir – Restilicë, i cili nuk funksionoi fare për një kohë të gjatë, u hap në të njëjtën periudhë në 2018, pastaj në vitin e ardhshëm 2019, ndërsa vitin e kaluar për shkak të pandemisë nuk ishte i hapur. Si i përkohshëm, zyrtarisht filloi të funksionojë në gusht 2003 dhe u përdor nga marsi deri në tetor nga ora 07:00 e mëngjesit deri në 19:00 pasdite.

Shoqatat e maqedonasve nga rajoni I Gorës kërkojnë që në vendkalim të ketë regjim të vazhdueshëm kufitar, që do të thotë të jetë I hapur 24 orë dhe të mund të kalojë secili.

Related posts

Kyçyk: Vitin e ardhshëm do të organizojmë gara për histori me nxënës nga Maqedonia dhe Bullgaria

Z H

Komisioni për Transport dhe Lidhje do të organizojë debat për ndërtim ilegal

Z H

Osmani pati bisedë telefonike me Pandor

D V

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More