Agjencia Zhurnal.mk.

Hapet Qendra për ndihmë të parë psikologjike dhe mbështetje psikosociale

Shkup, 9 korrik – Kryqi i Kuq i Republikës së Maqedonisë së Veriut sot e ka hapur Qendër për ndihmë të parë dhe mbështetje psikosociale.

 

Qëllimi i punës së Qendrës për mbështetje psikosociale të Kryqit të kuq do të zbatohen aktivitete të qëndrueshme për ndërtimin e kapaciteteve qytetare dhe kombëtare për të siguruar ndihmën e parë mbështetje psikologjike dhe psikosociale për grupe të ndryshme të synuara. Qendra do të synojë krijimin dhe zhvillimin e metodave të reja bazuar në bashkëpunimin e fortë ndërministror midis institucioneve, familjeve, shkollave, profesionistëve shëndetësorë, të cilat do të kontribuojnë në një përgjigje më gjithëpërfshirëse në fushën e sigurimit të mbështetjes psikosociale për njerëzit e prekur nga kriza.

Sait Saiti, sekretar i përgjithshëm i Kryqit të Kuq, theksoi se pandemia Kovid-19 dhe pasojat e saj patjetër që kërkuan sigurimin e ndihmës së parë psikologjike dhe mbështetjen e plotë psikosociale.

“Në vitin 2020, sipas raportit të Organizatës Botërore të Shëndetësisë, pritet që përqindja e sëmundjeve mendore të rritet me 40 përqind. Çdo vit, njerëzit në Evropë vuajnë nga çrregullime të trurit si depresioni, ankthi, pagjumësia ose çmenduria. Zhvillimi dhe pasojat e tij pa dyshim nënvizuan nevojën për përpjekje shtesë për të mbështetur dhe kujdesur për ruajtjen e shëndetit mendor. Që nga 2014, sëmundja mendore në Maqedoninë e Veriut përbënte 2.6 përqind të sëmundshmërisë së përgjithshme të spitalit”, tha ai.

Sipas ministrit të Shëndetësisë, Venko Filipçe, tani duhet të punojmë me fëmijët që kanë ndryshuar mënyrën e tyre të jetës dhe kanë një problem sepse miqësia e tyre ka mbaruar dhe ata do të duhet të shoqërohen përsëri.

Kjo, theksoi ai, kërkon qasje ndryshe, njerëz të cilët do të jenë të pranishëm në terren të gatshëm dhe të edukuar për t’i njohur ato probleme në mënyrë që t’u ndihmohet.

“Një studim i kryer nga Universiteti i Harvardit me disa universitete të tjera në SHBA tregoi se gjendja e shëndetit mendor nuk është akoma siç duhet, gjegjësisht se kriza ka lënë pasoja për të gjithë elementët e shënuar tek pjesëmarrësit, pjesëmarrës në atë studim si probleme, në shëndetin mendor në fushën e ankthit, frikës, sulmeve të panikut, ende zgjat. Kjo do të thotë që pas përfundimit të krizës duhet të punojmë shumë intensivisht. Askush nuk e priste atë krizë shëndetësore dhe një nga tiparet më të mëdha ishte se ne duhej të ndaheshim, e cila është krejtësisht e kundërta e diçkaje që na mëson evolucioni. Dhe evolucioni na mëson socializimin, zgjidhjen e problemeve së bashku dhe tani kemi një situatë në të cilën duhet të ndahemi veçanërisht kur dikush diagnostikohet ose vendoset në izolim, dhe përveç gjithçkaje është edhe frika që nuk mund të ndahet dhe të komunikojmë atë që është një problem tjetër shtesë”, tha ministri Filipçe.

Ministri informoi se me kolegët nga Serbia dhe UNICEF ata filluan një projekt të përbashkët për ngritjen e nivelit të njohurive dhe trajnimit të psikologëve në shkolla, psikiatërve në njohjen e sfidave psikologjike tek më të rinjtë.

Enver Huseini, zëvendësministër i Punës dhe Politikës Sociale, porositi se ndihma e parë psikologjike është më e rëndësishme se çdo ndihmë materiale. Ai theksoi se MPPS mbështet këtë iniciativë për Qendrën dhe është në dispozicion të Kryqit të Kuq për këtë çështje.

Elizabeta Gjorgievska, gruaja e presidentit, tha se është krenare për vullnetarizmin e saj në linjën SOS për ndihmë psikosociale në vitin 2020, ku me një psikolog dhe vullnetarë të Kryqit të Kuq çdo të enjte ajo u përgjigjej thirrjeve të qytetarëve që kërkonin ndihmë.

Related posts

Maqedoni, nga gushti deri në shtator janë infektuar mbi 40 mijë persona me coronavirus

D V

6 të shëruar dhe 15 të infektuar me covid në Maqedoni

Z H

Maqedonia e Veriut me nivel më të ulët të korrupsionit mes vendeve të Ballkanit Perëndimor

Redaksia

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More