Agjencia Zhurnal.mk.

Hani: Të rinjtë janë pasuria më e madhe që kemi

Shkup, 1 korrik – Sekretari i Përgjithshëm i RYCO-s Z. Albert Hani mbajti një fjalim kryesor në Dialogun e Forumit të Prespës 2021 në Forumin Rinor “Zërat e Rinisë Grassroots për Afrimin e Rajonit së bashku” të organizuar në Oteshevo, në Maqedoninë e Veriut të enjten, 1 korrik 2021. Në fjalimin e tij, sekretari i përgjithshëm i RYCO tha se të rinjtë janë pasuria më e madhe që kemi në rajon dhe ceku rëndësinë për të punuar së bashku me të rinjtë për nevojat e tyre.
“Ne nuk duhet ti zhgënjejmë të rinjtë tanë duke humbur shanset dhe duke përsëritur të njëjtat gabime siç kemi bërë në të kaluarën. Ne duhet të mësojmë nga këto dhe të përqendrohemi në krijimin e një rajoni më të mirë për të gjithë. Ne nuk duhet të harrojmë se të rinjtë janë pasuria më e madhe që kemi në rajonin tonë, ”tha Hani.

Duke marrë parasysh sfidat me të cilat përballen të rinjtë në rajon duke veçuar shkallët e ulëta të përfshirjes së të rinjve në proceset e vendimmarrjes, shpresat e të rinjve për marrëdhënie më të mira rajonale, besimin e ulët të të rinjve në qeveritë dhe shoqërinë civile dhe dëshirën e tyre për të shikuar Ballkanin Perëndimor të integruar në BE, Z. Hani theksoi se koha për të siguruar një të ardhme më të mirë dhe të prosperuar për të gjithë të rinjtë tanë brenda Ballkanit Perëndimor është tani dhe se nëse nuk reagojmë tani dhe nuk i dëgjojmë zërin e të rinjëve ata do të votojnë me këmbë dhe do të largohen nga rajoni.
Në anën tjetër, Drejtori i Agjencisë së Rinisë dhe Sporteve të Maqedonisë së Veriut z. Naumce Mojsovski nënvizoi se ai është i kënaqur që ndikimi i të rinjve në Maqedoninë e Veriut po bëhet i dukshëm dhe theksoi se politikat rinore janë në fokusin e Maqedonisë së Veriut. “Kjo është për shkak të partneritetit dhe kohezionit të madh të krijuar midis OSHC-ve rinore dhe institucioneve përgjegjëse për të rinjtë,” përfundoi ai.
Znj. Françeska Muço, Përfaqësuesja e Rinisë së Shqipërisë në Bordin Drejtues të RYCO, u përqëndrua në çështjen e ikjes së trurit dhe tha se ajo duhet të trajtohet duke zhvilluar të rinjtë në mënyrë profesionale përmes rritjes së aftësive të tyre, përmirësimit të të drejtave të punës, përmirësimit të politikave të të rinjve përmes qasjes ndër-sektoriale, të rinjtë nga zonat rurale dhe rritjen e ndjenjës së tyre të pronësisë.
“RYCO është një produkt konkret në Ballkanin Perëndimor ku të rinjtë me të vërtetë po bashkëpunojnë dhe shkëmbejnë. OFAJ po mëson gjithashtu nga ajo përvojë. Nga fillimet e saj, RYCO filloi me shkëmbime rinore dhe projekte konkrete që adresojnë nevojat e të rinjve, si dhe me parimin e saj të bashkë-menaxhimit të qeverisjes, “një i dërguar special i Zyrës Rinore Franko-Gjermane (OFAJ) për Evropën Juglindore z. Frank Morawietz drejtuar.
Paneli i diskutimit “Vizioni i të Rinjve për Ardhmërinë e Rajonit të Evropës Juglindore” i moderuar nga Z. GIZ i Z. Jasmin Valjevac mori pjesë nga Sekretari i Përgjithshëm i OFAJ Z. Bütow Tobias, Përfaqësuesi i Rinisë së Shqipërisë në Bordin Drejtues të RYCO Znj. Franceska Muco, Përfaqësuese e Bashkëpunimit Rajonal Këshilli Znj. Petra Baladzic, Presidente e Forumit për Edukimin e të Rinjve Znj. Stefani Spirovska, si dhe nga Z. Nikos Bakirtzis dhe Z. Darko Kaevski.

Related posts

Musa Xhaferi: Zona 5, do të jetë lokomotiva e fitores së Frontit Europian

Xh M

VLEN: Pacienti dhe Fronti i listës së zezë, shkaktarët e rënies së besimit në gjyqësor dhe prokurori

Redaksia

Klinika e fëmijëve në Shkup përballet me mungesë infermierësh

Xh M

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy