Agjencia Zhurnal.mk.

FMN-ja ul parashikimet për rritjen ekonomike në botë

Fondi Monetar Ndërkombëtar (FMN) tha se e ka ulur parashikimin e rritjes ekonomike globale për këtë vit në 5.9 për qind. Në këtë ka ndikuar pasiguria për përfundimin e pandemisë së koronavirusit. Më parë FMN-ja kishte parashikuar rritje ekonomike prej 6 për qind.

 

Sipas kësaj organizate me seli në Uashington të Shteteve të Bashkuara, në këtë ulje të parashikimit kanë ndikuar edhe ndërprerjet e zinxhirit të furnizimit që u përkeqësuan nëpër qendrat prodhuese të Azisë, si dhe pabarazitë në shkallën e vaksinimit midis vendeve të pasura dhe të varfra.

“Rimëkëmbja globale vazhdon, por hovi i saj është dobësuar”, tha Gita Gopinath, drejtoreshë e hulumtimeve në FMN. Gati 60 për qind e popullsisë në ekonomitë e zhvilluara është plotësisht e vaksinuar, krahasuar me vetëm rreth 4 për qind në vendet më të varfra.

Gopinath paralajmëroi për një hendek të rrezikshëm në rritjen ekonomike midis ekonomive të zhvilluara dhe atyre me të ardhura më të ulëta.

Fondi pret që deri në vitin e ardhshëm prodhimi i përgjithshëm nga ekonomitë e zhvilluara të kompensojë humbjet që pësuan gjatë pandemisë ndërsa kthimi në gjendjen e para-pandemisë të arrihet deri në vitin 2024.

Fondi tani pret që ekonomia më e madhe në botë, Shtetet e Bashkuara, të ketë rritje 6 për qind në 2021. Në muajin korrik parashikimi ishte për 7 për qind.

Ekonomia më e madhe e Evropës, Gjermania, parashikohet të ketë rritje prej 3.1 për qind, duke mbetur pas Francës dhe Italisë, ku parashikohet rreth 6 për qind.

Related posts

Në Sofje janë ndarë çmimet e sivjetshme ballkanike në industrinë e turizmit 2021

Z H

Maqedonia e Veriut mesatarisht e gatshme në fushën e bujqësisë dhe zhvillimit rural, vlerëson KE

Z H

EFSE e theksoi Bankën popullore si lidere në rajon në mbështetjen e zhvillimit të sektorit fintek

Z H

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More