Agjencia Zhurnal.mk.

Finance Think: Fokusi nevojitet të vendoset në efikasitetin e shpenzimeve

Shkup, 28 korrik – Fajnëns Think në komentin e tij për ribalancin e Buxhetit për vitin 2021 thotë se ai paraqet “planin më të madh që nga ekzistenca e shtetit, i cili duhet të sigurojë stimulim post -pandemik për ekonominë”, por megjithatë, sipas tyre, ribalanci tregon në vullnet të pamjaftueshëm për shkurtimin e shpenzimeve joproduktive dhe për të rritjen e shpenzimeve kapitale përtej aftësisë së institucioneve për të zbatuar projekte kapitale dhe me një vëllim dukshëm më të vogël, siç ishte rasti në periudhën parapandemike.

 

“Investimet kapitale janë faktori kryesor për stimulimin e rritjes ekonomike në planin afatgjatë, i cili nga ana tjetër do të jetë veçanërisht i rëndësishëm në periudhën postkovid. Sidoqoftë, pandemia ka shkaktuar ndryshime të rëndësishme në kapacitetin fiskal. Nga njëra anë, është rritur nevoja për shpenzime urgjente për t’u përballë me krizën, ndërsa nga ana tjetër, të ardhurat janë ulur, gjë që ka rezultuar në një rritje të deficitit buxhetor dhe borxhit publik. Në këtë drejtim, në vend që të fryhen shpenzimet kapitale, është e nevojshme të përqendrohemi në efikasitetin e shpenzimeve, por edhe në efektivitetin, në drejtim të prioritizimit dhe investimeve në projekte kapitale që do të japin efektin dhe ndikimin më të madh në rritjen ekonomike”, thonë nga Fajnans Think në koment dhe tregoni se ata tashmë kanë alarmuar në lidhje me tendencën e ribalancit të vitit të kaluar për shkurtime të kufizuara të shpenzimeve joproduktive dhe shkurtime serioze ose shpenzime të fryra tek shpenzimet kapitale.

Nga atje shtojnë se në analizën që e kanëe bërë në anën e shpenzimeve të Buxhetit në kontekstin dinamik për gjashtë vitet e fundit, me qëllim të njohjes së ngjashmërive dhe dallimeve të ribalancave ndër vite, mund të vërehet se çdo ribalancim i buxheti fillestar për periudhën e zgjedhur lëviz në maksimum +/- 1.5 për qind. Por, nga ana tjetër, secili buxhet i ri regjistron ritme të konsiderueshme të rritjes në intervalin prej 4 deri në 8.6 për qind, përveç në vitin 2021, kur buxheti është më i ulët se ribalanci i vitit të kaluar me 2.1 për qind.

“Ribalancimi i fundit është specifik për shkak të korrigjimit domethënës rritës atipik për vitet e fundit. Megjithëse luhatjet në dy vitet e fundit janë shkaktuar nga pasiguria në periudhën e krizës pandemike, megjithatë ritme të konsiderueshme të rritjes së buxhetit ekzistojnë ende përpara pandemisë. Analiza zbulon se buxheti po rritet ndjeshëm, veçanërisht në tre vitet e fundit, me ribalancime minimale para pandemisë dhe të konsiderueshme në pandemi”, theksojnë Fajnëns Think dhe potencojnë se nevojite një analizë më e hollësishme që të zbulohet natyra e ribalancave.

Në çdo ribalanc në periudhën 2016-2020, theksojnë nga Fajnëns Think, investimet kapitale vuajnë në llogari të subvencioneve/transferimeve dhe përfitimeve shoqërore që vazhdimisht rriten.

Kuvendi, sot e përfundon ditën e pestë të debatit të përgjithshëm dhe duhet ta miratojë ribalancin e Buxhetit për vitin 2021.

Related posts

Asnjë viktimë nga Kovid-19 në Tetovë

N E

Denoncim në Antikorrupsion për kurdisje tenderi! Komuna e Kërçovës: S’është kurdisje, por mospërmbushje kushtesh

D V

Arsovski: Imunizimi i fëmijëve me vaksinat pediatrike kundër Kovid-19 vetëm në prani të prindit

Z H

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More