Agjencia Zhurnal.mk.

Filloi debati për rishikimin e Buxhetit

Shkup, 1 korrik – Komisioni parlamentar për financë dhe buxhet sot e ka filluar debatin për rebalancin e Buxhetit. Konform Rregullores, debati duhet të përfundojë për dhjetë ditë. Janë ngritur 222 amendamente, ku 154 janë nga VMRO-DPMNE-ja opozitare.

 

Rebalanci i propozuar i Buxhetit, ku segmente kryesore janë rritja e investimeve kapitale dhe vazhdimi i mbështetjes për ekonominë e ka shpjeguar zëvendësministri i Financave, Dimitar Kovaçevski.

Me këtë rebalanc, sipas propozuesit, përparësitë deri në fund të vitit 2021 do të synojnë trajtimin e pasojave të pandemisë, duke rritur vëllimin e investimeve duke mbështetur drejtpërdrejt aktivitetet e kompanive, duke krijuar vende të reja pune përmes masave aktive të punësimit, dhe mbështetjen dhe zhvillimin e ndërmarrjeve mikro, të vogla dhe të mesme. Angazhimi për të mbështetur ekonominë me investime në projekte infrastrukturore, ridizajnimi i strukturës së financave publike përmes rritjes së pjesëmarrjes në shpenzimet kapitale, si dhe forcimin e procesit të planifikimit, kryerjen dhe raportimin për financat publike.

Të ardhurat janë projektuar në nivel prej 222.6 miliardë denarëve dhe janë për 4.7 për qind më të larta se Buxheti fillestar për vitin 2021, gjë që, sipas propozuesit, është për shkak të realizimit të mirë të të hyrave nga fillimi i vitit. Shpenzimet janë planifikuar në nivelin prej 268.8 miliardë denarë ose 8.6 për qind më shumë se buxheti fillestar. Deficiti është pozicionuar në vlerë prej 46.2 miliardë denarë, pra 6.5 për qind e PBV-së.

Deficiti është projektuar në nivel prej 46.2 miliardë denarë, ose 6.5 për qind e PBV-së. Së bashku me ripagimet nga huazimet e mëparshme në vlerë prej 43.3 miliardë denarë, ajo do të financohet nga burime të jashtme dhe vendore.

Risitë në rebalancin e programit të ri për zhvillim të gjelbër, instrumente të reja të tilla si lidhja e zhvillimit dhe lidhja e gjelbër të cilat do të synojnë ekskluzivisht për investime dhe zhvillim të gjelbër. Të dy masat për futjen e taksës mjedisore mbi karburantet dhe uljen e TVSH-së në energji elektrike janë parashikuar, për të cilat Qeveria duhet të marrë një vendim sot, dhe të fillojnë të zbatohen nga 1 korriku i vitit 2021.

Projeksioni për rritjen e BPV-së me rebalancin mbetet në 4,1 për qind.

Related posts

Kandidati për kryetar komune në Maqedoni kapet me drogë (Foto)

Redaksia

Një i mitur ka marrë lëndime të rënda nga goditja elektrike gjatë vjedhjes së telit nga nënstacioni

Redaksia

Mësimdhënësve grevistë do u paguhen vetëm kontributet, jo edhe rrogat

Xh M

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More