Agjencia Zhurnal.mk.

Euronews për Ballkanin Perëndimor: Kryqëzim i qytetërimeve

Nëse mund të udhëtonit prapa në kohë, cilën periudhë do të dëshironit të shihni? Epokën e bronzit? Kohët mesjetare. Apo ndoshta do të preferonit të qëndronit në të tashmen.

Rrugët e Kryqëzimit të Qytetërimeve, të cilat përshkojnë vendet e Ballkanit Perëndimor, ofrojnë një mori periudhash të ndryshme për t’u shijuar.

Ndryshe nga rrugët e tjera atje, ato të Kryqëzimit të Qytetërimeve janë konceptuale dhe bazohen në identitetin e rajonit, shkruan euronews.

Ato bashkojnë historinë dhe trashëgiminë në pesë rrëfime kryesore, kështu që vizitorët dhe vendasit ashtu mund t’i hedhin një vështrim më të plotë dhe shpërblyes në një nga zonat më të ndryshme të botës.

Kjo temë ju kthen në rrënjët antike të rajonit. Ju lejon të shihni dhe vlerësoni gjurmët e lëna pas epokës së bronzit, periudhës greke, romake dhe bizantine, transmeton Telegrafi.

Malet mbrojtëse që karakterizojnë këtë rajon i kanë mbajtur të sigurt mbetjet e këtyre civilizimeve antike, duke sjellë së bashku legjendën dhe historinë për të treguar historinë.

Në këtë rrugë përfshihen Apollonia, Butrint dhe Antigonea në Shqipëri, Daorson/Stolac në Bosnjë dhe Hercegovinë, Ulpiana në Kosovë, Doclea, Risan dhe Budva në Mal të Zi, Heraclea Lyncestis, Stobi dhe Kokino në Republikën e Maqedonisë së Veriut dhe Gamzigrad, Viminacium , Lustiniana Prima/Cariçin Grad dhe Lepenski Vir në Serbi.

Rilindja Kulturore Ballkanike

Kjo kohë i takon periudhës mesjetare të Ballkanin Perëndimor.

Ndikuar nga Kisha Katolike dhe Ortodokse, rajoni është gjithashtu i mbushur me fortesa që kur u gjend në mes të konfliktit kur Perandoria Romake u nda.

Itinerari është caktuar për të treguar sesi këto kisha ndikuan në formimin e shteteve sllave dhe shqiptare mesjetare dhe rënien e tyre nën Perandorinë Osmane.

Vendet në këtë rrugë përfshijnë Beratin, Gjirokastrën dhe Krujën në Shqipëri, Jajce dhe Travnik në Bosnjë dhe Hercegovinë, Prizren, Vushtri, në Kosovë, Kotor, Bar dhe Svač në Mal të Zi, Ohër dhe Shkup në Republikën e Veriut Maqedonia dhe Baç, Stari Ras dhe Smederevo në Serbi.

Një tjetër që duhet parë është ëndrra e perandorëve. Ajo përshkruan trashëgiminë kulturore austro-hungareze të Ballkanit Perëndimor. Itinerari e ka marrë emrin nga fakti se rajoni ishte për shumë perandorë dhe perandori një qëllim ose ëndërr dhe ata donin ta pushtonin atë. Ajo u konsiderua gjithashtu jetike për zgjerimin.

Monarkia e Hapsburgut, një parakursor i perandorisë Austro-Hungareze, arriti në brigjet e lumenjve Sava dhe Danub nga fillimi i shekullit të 18-të. Ata u përpoqën të krijonin një prani të përhershme në rajon, por ata patën sukses vetëm pas vitit 1878.

Rrugët e ‘Kryqëzimit të Qytetërimeve’ çojnë vërtet në një zbulim të thellë të Ballkanit Perëndimor.

Related posts

Presidenti në largim i Shri Lankës dorëzon zyrtarisht dorëheqjen

Xh M

Zgjedhjet në Francë, Macron humbet shumicën absolute

Xh M

Biden: Rusia e përgatitur për ta sulmuar Ukrainën

D V

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More