Agjencia Zhurnal.mk.

Ekspertët vlerëson se mesazhet e ambasadorit Kopp janë tejet shqetësuese

Shkup, 21 tetor – Ai që jep para për reforma ka të drejtë të kërkojë llogari dhe nëse fondet janë shpenzuar me qëllim, kështu e komentojnë disa ekspertë deklaratën e djeshme eksplicite të ambasadorit holandez ku pyeti se ku shkojnë paratë e taksapaguesve europianë?

Holanda, e cila konsiderohet si një nga financuesit dhe donatorët më të mëdhenj të Maqedonisë, veçanërisht për reformat strategjike, nuk është hera e parë që dërgon një mesazh të tillë, i cili ka ndezur qarqet gjyqësore dhe politike, përcjell FLAKA.

Këshilli Gjyqësor sot thotë: Sasho Georgiev – Kryetar i Këshillit Gjyqësor

“Në lidhje me deklaratën e ambasadorit Dirk Jan Kopp për qëndrimin e tij për gjyqësorin, jemi në masë të madhe dakord me qëndrimet e shprehura për disa situata ku në vitet e kaluara ka pasur mbështetje për reformat në drejtësi. Sa i përket parave të investuara, presim që ambasadori të tregojë konkretisht se ku janë investuar paratë, sepse Këshilli Gjyqësor ka qenë i përfshirë në një projekt për transparencë dhe llogaridhënie dhe besojmë se në atë pjesë kemi rezultate të dukshme dhe progres të dukshëm”.

Profesori Kallajxhiev, nga ana tjetër, thotë se vazhdimisht flasim për reforma, janë të përfshirë edhe financierë të huaj, dhe besimi në sistemin e drejtësisë është i ulët.

“Ata presin rezultate sepse kanë investuar kështu që nuk jam i befasuar që ndoshta e shohin këtë në kontekstin më të gjerë të gjithçkaje që ka ndodhur rreth PSP-së, ju e dini se ata kanë investuar shumë në PSP dhe ata u zhgënjyen kur u rrëzua më parë, mendoj se i prek ata sepse njerëzit investuan në PSP në kuptimin e krijimit të një shteti juridik, siç shpresonte revolucioni shumëngjyrësh, dhe në fakt LSDM e përdori PSP-në dhe gjithë atë valë për ta larguar më lehtë VMRO-DPMNE-në nga pushteti, dhe më pas se, ai projekt ishte thjesht sikur të mos ishte i tyre të angazhoheshin dhe të ishin konsistent, dhe këtu nuk e dimë si shkoi”.

Breshëria e kritikave ndaj drejtësisë u intensifikua me kolapsin dhe rënien e një sërë çështjesh të profilit të lartë të ish-PSP-së. Objekti i fundit i tillë që u amortizua ishte “Objektivi” i përgjimeve të paligjshme, i cili ishte bazë për të gjitha objektet e tjera. Këto ditë një numër i madh i ish-zyrtarëve të akuzuar janë shpallur të pafajshëm për shkak të vjetërsimit të lëndëve.

Për Kodin penal nuk e ka fajin qeveria, por puna e gjyqtarëve. Personi i parë në gjykatën penale tha – po veprojnë sipas ndryshimeve ligjore të bëra nga qeveria.

“Sipas mendimit tim, PSP-ja mori përsipër shumë raste, ai lloj institucioni i posaçëm që kishte një afat kohor të paracaktuar që më vonë depërtoi, synonte të godiste majat e elitës politike të shtetit të atëhershëm të kapur dhe duke mos u marrë me gjithçka që del si krim dhe prej andej humbën fokusin dhe kështu arritëm në këtë situatë ku objekti kryesor për të cilin ishin formuar të dështonte”.

Gjyqësori do të jetë një nga hallkat më të ndjeshme në negociatat e anëtarësimit në BE.

Me ndryshimet në kodin penal, në periudhën e ardhshme pritet të dalin jashtë përdorimit edhe disa lëndë të tjera. Lëndët e fundit që u rrënuan me kodin penal ishin Qyteti i Diellit dhe rasti i përgjimit të paligjshëm, ku të akuzuarit Janakieski dhe Mijallkov shpëtuan, ndërsa avokatët e tyre janë duke shqyrtuar të gjitha bazat e mundshme mbi të cilat klientët e tyre duhet të marrin kompensim nga paratë publike.

Related posts

Babai i Vanjës në gjykatë – kërkohet paraburgim!

Xh M

Babai i Vanjës sillet para Gjykatës Themelore Penale

Xh M

Liderët vendosën, zgjedhje të dyfishta më 8 maj

Xh M