Agjencia Zhurnal.mk.

EFSE e theksoi Bankën popullore si lidere në rajon në mbështetjen e zhvillimit të sektorit fintek

Shkup, 29 korrik – Banka popullore është lidere në rajonin e Ballkanit Perëndimor në aktivitetet për të mbështetur zhvillimin e sektorit fintek. Maqedonia e Veriut është i vetmi vend në rajon, banka qendrore e të cilit ka hartuar ekosistemin fintek. Vendet e tjera në rajon janë në fazën e aktiviteteve fillestare – në nivelin e trajnimeve dhe punëtorive, ndryshimet dhe vendosjen e rregulloreve fintek. Maqedonia e Veriut është i vetmi vend në të cilin Banka qendrore ka filluar përgatitjen e një strategjie të veçantë kombëtare për të mbështetur sektorin fintek.

 

Këto janë disa nga konstaimet e paraqitura në ngjarjen virtuale ku rezultatet e Anketës dhe Studimit për fizibiliti për zhvillimin e sektorit fintek, të paraqitura nga Banka Kombëtare, me mbështetjen e Fondit Evropian për Evropën Juglindore – EFSE.

Në ngjarje, siç njofton nga Banka popullore, ma marrë pjesë guvernatorja, Anita Angellovska-Bezhoska dhe një pjesë e ekipit të Bankës popullore, përfaqësues të EFSE, bashkëpunëtori i jashtëm i cili përgatiti Studimin për fizibiliti dhe disa nga të anketuarit nga Anketa. Në Sondazh morën pjesë, përfaqësuesit e bankave, kompanitë që ofrojnë shërbime financiare, kompanitë alternative të financimit, inkubatorët, përshpejtuesit dhe partnerët mbështetës të biznesit të vogël, rregullatorët, institucionet shtetërore dhe ministritë.

Kur është fjala për të anketuarit nga grupi i rregullatorëve, shumica e tyre, ose një 76 për qind solide, besojnë se rregullorja aktuale duhet të përshtatet me kompanitë e reja inovative, ndërsa 71 për qind e të anketuarve nga grupi i inkubatorëve, përshpejtuesve dhe investitorëve të mundshëm besoj se shteti duhet të inkurajojë investimet në kompanitë e mundshme të fintek.

Në fjalën e saj, guvernatorja e Bankës popullore theksoi se zbatimi i zgjidhjeve inovative në sferën financiare mund të sjellë përfitime të mëdha për qytetarët dhe kompanitë, sistemin financiar dhe ekonominë e përgjithshme. Zgjidhjet-fintek do të mundësonin hyrjet e reja dhe modelet e biznesit për të hyrë në treg, për të rritur konkurrencën, për të rritur efikasitetin dhe për të transformuar shërbimet financiare.

Në ngjarje, gjithashtu u prezantuan edhe aktivitetet e Grupit të punës për sektorin fintek në kuadër të Bankës popullore e cila krijoi të ashtuquajturin Porta e inovacionit, si një platformë për komunikimin e Bankës popullore me komunitetin inovativ të biznesit (sektori fintek) dhe institucionet e tjera përkatëse.

Related posts

Në Gostivar deri në orën 9 jehona në votime 2.19, në Vrapçishtë 1.58, në Mavrovë dhe Rostushë 3,43 për qind

D V

Shtetasi i Azerbajxhanit arrestohet në Aeroportin e Shkupit

Xh M

Paraburgimi i Zekirit, LSDM: Secili duhet të bartë përgjegjësi për vete

Xh M

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More