Agjencia Zhurnal.mk.

Dy mure në Shkup do të mund të shfrytëzohen për piktura, grafite dhe tekste të ndryshme

Shkup, 22 korrik – Qyteti i Shkupit, në kuadër të kandaturës për Kryeqytet evropian për Kulturë për vitin 2028, cakton dy mure të ligjshme për shfrytëzim të lirë nga artistët e rrugës për të shkruar dhe vizatuar grafite, piktura murale, tekste dhe të ngjashme. Ato janë muri në rrugën “Vojvoda Vasil Çakalarov” (“Adolf Ciborovski”) pas “Replek” dhe muret në të dy anët e bulevardit “Goce Delçev” nën ish-shtëpinë e mallrave “Most”, sot Universiteti i Evropës Juglindore.

 

Siç kumtoi sot ekipi i Shkupit 2028 – Kandidat për Kryeqytet evropian të kulturës, muret e ligjshme do të shënohen me borde që konfirmojnë lirinë dhe sigurinë për përdorimin e tyre për shprehje krijuese nga artistët e rrugës.

Muret e ligjshme do të përcaktohen dhe do të përdoren falas për t’u përdorur në 26 korrik 2021, në Ditën e Solidaritetit, si një përkujtim i tërmetit katastrofik në Shkup. Me atë rast, ekipi i Shkupit 2028 – Kandidat për Kryeqytetin Evropian të Kulturës, i cili është nismëtar i idesë për përcaktimin e mureve ligjore në Shkup, organizon një aksion të vizatimit të mbishkrimeve në murin ligjor në rrugën “Vojvoda Vasil Çakalarov” në “Solidaritet”. Siç është njoftuar, do të marrin pjesë shtatë artistë vendas të rrugës: Ertunc Sali, Davor Keshçec, Marko Vujisiq, Dragan Kitanovski – Drazh, Dejan Davcevski, Blazhe Atanaskov dhe Ermal Kryeziu.

Aksioni i vizatimit të mbishkrimeve do të zhvillohet këtë fundjavë, në 24 dhe 25 Korrik. Aksioni është organizuar në partneritet me Qendrën Kulturore Rinore.

Ekipi i Shkupit 2028 në fillim të vitit 2021, me sugjerim të artistëve të rrugës nga Qyteti, nisi iniciativën për emërimin e “Murit Ligjor” të parë në Shkup. Qyteti i Shkupit e pranoi nismën. Kështu, siç u tha, Qyteti brenda kandidaturës për Kryeqytetin Evropian të Kulturës në një mënyrë tjetër tregon se mbështet kulturën urbane dhe artin e rrugës dhe ofron shprehje të larmishme kulturore në vende të ndryshme në qytet.

Të gjithë të interesuarit në këtë link mund ta shikojnë hartën e mureve të ligjshme

https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1wl0baZguMuBNGlRo3sM37jt7m0DBeWlp&ll=41.99949613004777%2C21.407880850000012&z=15

Related posts

Seancë e Komisionit kuvendor për transport, lidhje dhe ekologji

D V

Me një projekt evropian do të sigurohen pajisje për zjarrfikësit nga Juglindja e Maqedonisë

D V

Dimitrievski: Askush nuk mund të më kthejë në një parti prej të cilës nuk jam larguar

Z H

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More