Agjencia Zhurnal.mk.

Dogen City është një koncept i të jetuarit në një qytet mbi ujë

Ndërsa nivelet e detit vazhdojnë të rriten, e ardhmja e jetesës urbane mund të nënkuptojë që shumë prej nesh do të duhet të konsiderojnë të jetojnë pranë detit në një moment në 30 vitet e ardhshme. Startup japonez N-ARK mund të ketë dalë me një koncept që mund të ndihmojë.

Është një koncept i quajtur Dogen City, i cili përfaqëson një qytet të vetë-qëndrueshëm që lundron në oqean, i cili ofron një zgjidhje unike për sfidat e veprave të mbipopulluara dhe ndryshimeve klimatike. Qyteti është krijuar për të funksionuar si një “vend i zgjuar lundrues shëndetësor” në kushte paqeje, si dhe një qytet i vetë-qëndrueshëm në rast të një fatkeqësie natyrore.

Me 1.58 km në diametër dhe 4 km në perimetër, është më shumë një qytet i vogël sesa një metropol, por natyra e tij modulare do të thotë se mund të zgjerohet mjaft shpejt.

N-ARK pretendon se fokusi në kohë paqeje do të jetë në kujdesin shëndetësor, qyteti është projektuar për të akomoduar rreth 10 mijë banorë, por popullsia gjatë ditës mund të rritet në 40 mijë. Banorët mund të përdorin telemjekësinë çdo ditë duke menaxhuar dhe analizuar të dhënat për zonën e tyre të banimit nga pajisjet unazore, të analizojnë gjakun, gjenomin dhe sistemin operativ të qytetit.

Duke kombinuar të dhënat mjekësore dhe gjenomike, është e mundur të vlerësohet më saktë statusi shëndetësor dhe të merret kujdes mjekësor superior, si zbulimi i ilaçeve dhe kirurgjia robotike në distancë, raporton dailymail.

Dogen City përfshin objekte bujqësore urbane që lejojnë banorët të rritin ushqimin e tyre dhe të zvogëlojnë varësinë nga burimet e jashtme. Dizajni përfshin objekte të prodhimit të ushqimit, shkolla, spitale, laboratorë kërkimi dhe zhvillimi, stadiume, kopshte vertikale dhe parqe. Qyteti lundrues është krijuar për të gjeneruar energjinë përmes një kombinimi të burimeve të rinovueshme, duke përfshirë panelet diellore dhe turbinat e erës. Pjesë e tij janë sistemet e avancuara të menaxhimit të ujit që pastrojnë dhe riciklojnë ujërat e zeza, duke siguruar një furnizim të qëndrueshëm.

Për sa i përket transportit, Dogen City ka një rrjet automjetesh elektrike dhe drone autonome, duke minimizuar bllokimet dhe emetimet e karbonit. Paraqitja e qytetit karakterizohet nga një infrastrukturë efikase, duke përfshirë sisteme të zgjuara të transportit dhe rrjete inteligjente për të optimizuar përdorimin e burimeve dhe për të përmirësuar lidhjen.

Qëllimi i konceptit është të krijojë një mjedis urban elastik dhe të adaptueshëm, dhe dizajni i tij modular lejon zgjerimin dhe përshtatjen bazuar në nevojat në zhvillim dhe rritjen e popullsisë.

Qyteti është i pajisur me teknologji të avancuar për parandalimin dhe zbutjen e fatkeqësive, duke ofruar siguri për banorët. Ndërtesat e banimit janë të vendosura më larg nga unaza e jashtme në “gjirin” e brendshëm i cili synon të mbrojë banorët nga cunami.

Dogen City është ende në fazën konceptuale, por megjithatë ofron një vizion që nxit mendimin për të ardhmen e jetesës urbane.

Qyteti lundrues përfaqëson një qasje alternative ndaj qyteteve tradicionale me bazë tokësore duke zgjidhur sfidat e hapësirës së kufizuar, qëndrueshmërisë mjedisore dhe ndryshimeve klimatike.

Ndërsa teknologjia dhe inovacioni vazhdojnë të evoluojnë, projekte si Dogen City po i shtyjnë kufijtë e dizajnit urban dhe po frymëzojnë diskutime rreth qyteteve të së nesërmes.

N-ARK do të krijojë konsorciumin “New Ocean”, një përpjekje e përbashkët e industrisë, akademisë dhe qeverisë që integron industri, teknologji, ligje dhe rregullore të ndryshme për të realizuar konceptin Oqeani i Ri.

Related posts

Ushqime të konservuara që mund të dëmtojnë seriozisht shëndetin tuaj

Xh M

Zbulohet gjarpri më i madh në botë, 8 metër i gjatë

Xh M

E keni të vështirë të shkoni çdo ditë në punë?

D V

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy