Agjencia Zhurnal.mk.

Dimitrov: Çështja e gjuhës mbronë dhe vlerat që promovon BE-ja

Shkup, 1 korrik – E drejta e patjetërsueshme e çdo populli është e drejta e vetëvendosjes dhe për të zgjedhur gjuhën që flet.

Kjo është e drejtë e njerëzve që jetojnë këtu dhe jo e një shteti tjetër ose ndonjë organizate ndërkombëtare. Dhe çështja e gjuhës dhe kjo luftë e jona nuk është vetëm një mbrojtje e identitetit maqedonas, por një luftë për ruajtjen e identitetit evropian dhe vlerave që duhet të udhëhiqen nga BE. Këtë e theksoi zëvendëskryeministri për Çështjet Evropiane Nikolla Dimitrov në fjalimin Dialogu Prespa Forum “Ballkani Perëndimor: Pjesa që mungon që Evropa të jetë e plotë” që prej sot mbahet në Ohër.

Dimitrov para pjesëmarrësve në panelin dedikuar aderimit në BE, me titull: “Rruga drejt BE-së: çka të presim kur presim?” theksoi se Maqedonia e Veriut arriti ta zgjidhë kontestin afatgjatë për emrin pikërisht sepse Greqia njohu dhe pranoi të drejtën e qytetarëve te vetëvendosja. Por tani vendi në rrugën e integrimit të tij evropian po përballet me një problem që, siç shpjegoi ai, deri më tani është trajtuar si çështje e natyrës teknike.

Sipas tij, çështja për gjuhën dhe kjo lufta jonë nuk është vetëm mbrojtje e identitetit maqedonas, por luftë për të ruajtur identitetin evropian, pikërisht vlerat për të cilat BE-ja duhet t’i udhëheqë.
“BE-ja nuk është vetëm një gjigant ekonomik, por një shembull kryesor në rrëfimin e vlerave.

Përmes Traktatit të Lisbonës, vendet anëtare të Unionit janë zotuar të mbrojnë dhe ushqejnë diversitetin gjuhësor dhe kulturor të kontinentit, kështu që nuk është evropiane që ne tani të përballemi me një pengesë që deri më tani është trajtuar si çështje e natyra teknike”, tha ai.

Me këtë rast, Dimitrov theksoi se është e natyrshme që kjo pjesë e Evropës të jetë pjesë e BE-së, pasi që këtu i përket gjeografikisht, ekonomikisht, historikisht, politikisht.

“Kriza e refugjatëve dhe shfaqja e të ashtuquajturave “Ruta ballkanike” ishte shembull i qartë se rajoni është një pjesë integrale e sigurisë Evropiane dhe BE. Problemi më i madh që BE ka me rajonin sot është humbja e besimit dhe besimit të njerëzve të Ballkanit Perëndimor në deklaratat dhe vendimet e bëra nga udhëheqësit evropianë. Është një rajon që është në oborrin e shtëpisë, jo në kufijtë e BE-së, i cili i jep peshë shtesë problemit me të cilin përballet Bashkimi, dhe dështimi i të cilit për të zgjidhur në planin afatgjatë do të nënkuptojë forca në rajon që besojnë në vlerat Evropiane”, tha ai.

Zëvendëskryeministri Dimitrov është planifikuar të ketë fjalim në hapjen zyrtare të Forumit të Prespës për dialog “Rruga drejt Prespës”si dhe në sesionin plenar në kuadër të tubimit në Ohër të caktuar për nesër.

Related posts

AUV me mbështetje të fushatës globale për shënimin e 28 Shtatorit – Ditës Botërore Kundër Tërbimit

D V

Grubi uron komunitetin boshnjak: Respektojmë vlerat identitare të njëri-tjetrit, të bashkuar hapërojmë drejt integrimit të vendit në BE

Xh M

Boçvarski: Infrastrukrura moderne dhe cilësore është e pamundur pa bashkëpunim dhe mbështetje nga komuniteti profesional dhe akademik

D V
OFERTË SPECIALE // Domain + Hosting + Uebfaqe për vetëm 400 Euro në vit!
Ofertë Speciale:
Domain + Hosting + Uebfaqe = 400euro!