Agjencia Zhurnal.mk.

Dhoma e mjekëve kërkon reagim urgjent të institucioneve për të mbrojtur mjekët nga reklamat e rreme

Shkup, 25 janar – Oda e mjekëve, si shoqatë profesionale e të gjithë mjekëve të mjekësisë, dënon ashpër të gjitha përpjekjet për keqpërdorim të integritetit dhe autoritetit profesional të mjekëve, përmes formave të ndryshme të reklamave për barna, mjete ndihmëse mjekësore, suplemente në procedurat e ushqyerjes dhe trajtimit që abuzojnë me identitetin dhe integritetin e tyre profesional.

“Kohët e fundit, është bërë më e shpeshtë paraqitja e reklamave të rreme dhe manipuluese për të ashtuquajturat produktet mjekësore, preparatet dhe metodat që tregtohen në internet. Në reklama dhe tekste të tilla shpesh shfaqen deklarata fiktive apo intervista mjekësh të vërtetë dhe publikohen fotot e tyre, gjë që është krejtësisht e paligjshme. Mjekët nuk japin leje për përdorimin e emrit dhe integritetit profesional për reklamimin e këtyre preparateve, prandaj kjo mund të konsiderohet vjedhje identiteti, reklamë e rreme dhe keqpërdorim i të dhënave personale për përfitime materiale”, thuhet në njoftimin e sotëm nga Oda e Mjekëve.

Nga Oda kërkojnë nga institucionet kompetente që me kohë dhe me kohë të veprojnë sipas kallëzimeve penale të parashtruara dhe t’i sanksionojnë këto raste, me çka do të mbroheshin mjekët dhe do të parandalohej përsëritja e këtyre rasteve.

“Institucionet kompetente duhet të intensifikojnë dinamikën me të cilën shqyrtojnë se kush, si dhe për çfarë qëllimi i ngarkon këto përmbajtje të dyshimta dhe sipas situatës të sanksionojë autorët. Është e papranueshme të injorohen këto raste dhe ato mbeten pa zgjidhje ligjore. U bëjmë thirrje mjekëve që të vazhdojnë të raportojnë këto raste dhe të informojnë publikisht për situatat në të cilat, pa pëlqimin dhe miratimin e tyre, dikush përfaqësohet në emër të tyre ose përdor integritetin e tyre profesional”, theksojnë nga Oda e Mjekëve.

Shtesë, nga Oda paralajmërojnë qytetarët se produkte të tilla mund të përmbajnë substanca që mund të dëmtojnë rëndë shëndetin e tyre. Edhe në rast se preparatet nuk përmbajnë substanca të dëmshme, duke u përshkruar veti medicinale që realisht nuk i posedojnë, qytetarët me qëllim mashtrohen dhe rrezikojnë shëndetin e tyre.

“Prandaj, ne do t’i këshillonim pacientët që kur vendosin të ndryshojnë terapi, të fillojnë një të re ose të përfshijnë një preparat të ri në atë ekzistues, të konsultohen me mjekun amë ose specialistin, sepse vetëm ata mund t’i ndihmojnë të marrin vendimin e duhur për shëndetin e tyre dhe në asnjë rrethanë nuk duhet të udhëhiqen nga reklamat në internet dhe përvojat e të tjerëve”, theksohet në kumtesën nga Oda e Mjekëve

Related posts

Kuvendi debaton për zgjedhjen e zëvendësministrave në Qeveri

Z.H

Maqedonia e Veriut sërish ndër të fundit në Europë për të ardhurat për frymë dhe konsumin

Xh M

Nesër pa ujë dhe rrymë disa rrugë në Shkup

D V

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More