Agjencia Zhurnal.mk.

Despotovski: Për një pjesë të kapaciteteve në zonat, kemi siguruar gaz me çmim të ulët nga ai i tregut

Shkup, 14 janar – Drejtoria për Zona zhvillimore industriale teknologjike (ZZHTI) ka nënshkruar marrëveshje me furnizuesin PROMGAS për sigurimin e gazit natyror për kompanitë në zonat me të cilin një pjesë e sasive sigurohen me çmim shumë më të ulët se nga ai i tregut, konfirmoi sot drejtori i ZZHTI-së Jovan Despotovski.

“Në pjesën e gazit kemi nënshkruar marrëveshje me PROMGAS-in, sepse Drejtoria ofron gaz për përdoruesit e gazit brenda zonave, që sigurisht ka një rritje të çmimeve, por një element pozitiv është se një pjesë e sasive ofrohen në çmim shumë më i ulët se tregu, dhe një pjesë e sasive sigurohen me çmim real të tregut”, tha Despotovski në pyetje të gazetarëve në konferencën e sotme për shtyp në Qeveri.

Ajo që për momentin është angazhimi ynë, shtoi ai, është që të sigurojmë sasi sa më të mëdha, pasi sipas asaj që jemi informuar nga furnizuesi i gazit, ato janë mjaft të kufizuara.

“Nevojat e klientëve tanë po rriten, sepse kemi klientë të rinj, objekte të reja dhe synimi ynë parësor në këtë periudhë është të ofrojmë sasi më të mëdha. Për një sasi të caktuar të gazit do të thotë se për një kapacitet të caktuar shfrytëzimi kemi çmime mjaft të favorshme për gazin dhe për një sasi të caktuar shkojmë pas çmimeve reale të tregut që po ndodhin në këtë moment”, sqaroi Despotovski.

Për pjesën e energjisë elektrike, theksoi se kompanitë vetë nënshkruajnë kontrata për dallim nga gazi për të cilin Drejtoria është përgjegjëse si lëndë djegëse specifike. Ai ka theksuar se deri më tani nuk ka vërejtje nga kompanitë e zonës për çmimin e gazit apo të rrymës, sepse, siç tha, bëhet fjalë për etablimin e kompanive ndërkombëtare.

Në vijim janë bisedimet për tre investime të mëdha në pjesën e energjetikës. Për një prej tyre, priten detaje gjatë javëve në vijim, bëri të ditur Despotovski.

“Bëhet fjalë për investime shumë serioze, detaje kumtojmë si deri më tani pasi të kemi nivel të caktuar të mënyrës së arritur të marrëveshjes me investitorët, megjithatë pres që njëri prej tyre, i cili është diskutuar prej disa vitesh, të ketë detaje dhe një përgjigje konkrete tashmë në Javët e ardhshme”, deklaroi Despotovski, duke u përgjigjur në pyetje të gazetarëve pas konferencës së sotme për shtyp në Qeveri.

Bëhet fjalë për investime të mëdha të cilat, sipas Despotovskit, do të kontribuojnë në stabilizimin dhe rritjen e prodhimit të energjisë në vend.

Lidhur me produktivitetin dhe rritjen e pagave në zonat ZZHTI, Despotovski tha se nuk do të lejojnë që kompanitë që përdorin ndihmën shtetërore për zhvillimin e aftësive, produktivitetit të rriten dhe pagat të ngecin.

“Është e saktë se në pajtim me analizën që e kemi bërë, në vitin 2016 apo 2017 rritja e produktivitetit të punës është shumë më e madhe se rritja e pagave. Pas vitit 2017 situata është e kundërt, pra pagat po rriten me ritme më të shpejta se rritja e produktivitetit. Dhe nëse shikojmë të gjithë periudhën 10-vjeçare nga viti 2020, produktiviteti po rritet ndjeshëm më shpejt se pagat, që do të thotë se ne kemi ende hapësirë ​​të konsiderueshme për rritje të vetë pagave. Por, qëllimi ynë është që të arrijmë një situatë në të cilën dinamika e rritjes së produktivitetit do të ndjekë dinamikën e rritjes së pagave”, tha Despotovski.

Qëllimi i tij si drejtor i ZZHTI-së, siç tha, është që të sjellin investitorë me vlerë më të lartë të shtuar. Qëllimi është që të sjellin investitorë në pjesën e farmacisë, mjekësisë dhe teknologjisë informatike.

Related posts

Klinika për Sëmundje Infektive përgënjeshtron se në spitalin modular ka ndodhur avari

D V

Në Staravinë janë gjetur 837 bomba të pashpërthyera nga Lufta e I Botërore

Xh M

Onishçenko ende ka shtetësi maqedonase, Kovaçevski: MPB duhet të përfundojë hetimet

Xh M

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More