Agjencia Zhurnal.mk.

Delegacioni i Odës ekonomike në Kuvend, alarm për zhbllokimin e ligjeve ekonomike

Shkup, 21 tetor – Delegacioni i Odës ekonomike të Maqedonisë së Veriut, i kryesuar nga kryetari Branko Azeski, realizoi takim pune me kryetarin e Kuvendit të Republikës së Maqedonisë së Veriut, Talat Xhaferi, në pajtim me alarmin e kompanive të cilat kanë vërejtje serioze për bllokadat e zgjidhjeve ligjore në Kuvend dhe të cilat në kushte të krizës të rëndë energjetike në mënyrë shtesë e vështirësojnë punën e tyre.

Siç kumtoi Oda, në takim u theksua se përveç Ligjit për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit për ndërtesat, me të cilin subjektet do të mund të instalojnë një termocentral fotovoltaik në strukturën e çatisë së një objekti pa zgjidhje për instalim, në përputhje me nenin 74 të këtij ligji, që do të lehtësojë procesin e instalimit të fotovoltaikëve, si masë për përballimin e krizës energjetike, për biznesin prioritet për momentin është miratimi urgjent i dy zgjidhjeve të tjera ligjore, në seancën parlamentare më 25-26 tetor 2022, nëse Komisionet për politikën e jashtme për financim dhe buxhet.

Xhaferi dhe Azeski konstatuan se kontaktet me deputetët, grupet e deputetëve dhe komunitetin e biznesit duhet të jenë më të shpeshta në interes të ekonomisë dhe rrjedhimisht të zhvillimit ekonomik.

Sipas Odës, ligjet të cilat presin miratim në Kuvend kanë të bëjnë me uljen e kostove të kompanive eksportuese, gjë që ndikon drejtpërdrejt në konkurrueshmërinë e tyre në kushtet kur çmimi i lartë i energjisë elektrike i ka vënë ato në një pozicion jashtëzakonisht të pafavorshëm në rajon dhe më gjerë. dhënia e kredisë në vlerë prej 100 milionë euro me garanci shtetërore për financimin e SHA EMV – Shkup me qëllim të sigurimit të prodhimit adekuat dhe prokurimit të energjisë elektrike për nevojat e tregut vendor.

Sipas ligjit për ndërtim, urgjentisht të ratifikohet konventa pan-euro-mesdhetare duhet të ratifikohet urgjentisht për të ulur kostot e eksportit për konkurrencë më të madhe të kompanive në rajon dhe për të mbështetur likuiditetin e SHA EMV – Shkup përmes një kredie prej 100 milionë euro. në mënyrë që të sigurohet furnizim i rregullt me ​​energji elektrike, që është një problem kyç për momentin.

Oda thekson se Propozim ligji për garantimin e obligimeve të RMV-së sipas Marrëveshjes për hua për financimin e projektit për mbështetjen e likuiditetit të SHA EMV – Shkup, i cili do të përmbyllet ndërmjet BERZH dhe AD ESM – Shkup, me dhënien e për financimin e SHA EMV – Shkup në kushtet e krizës energjetike është e nevojshme një kredi deri në 100 milionë euro, me garanci shtetërore. Ky projekt do të kapërcejë vështirësitë në furnizimin me energji elektrike, që është problem kyç për momentin. Pjesa më e madhe e kredisë është e destinuar për shpenzime operative në HEC Mavrovë, HEC Tikvesh, HEC Tresca, HEC Drini i Zi dhe Drejtoria, si dhe për blerjen e energjisë elektrike nga tregtarët e licencuar të energjisë elektrike dhe blerjen nga operatori i sistemit të transmetimit të energjisë elektrike. SHA MEPSO.

Related posts

MSH: Fillon karvani i vaksinimit kundër Kovid-19 në disa komuna të vendit

Z.H

Spasovski në takimin e parë rajonal kundër krimit të organizuar në vendet e EJL-së

Z.H

Psikologu dhë ekspertët, kujdes me fëmijët për luftën në Ukrainë

Xh M

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More