Agjencia Zhurnal.mk.

Debati për vazhdimin e krizës energjetike vazhdon nesër

Shkup, 22 shtator – Në Komisionin parlamentar për mbrojtje dhe siguri ka përfunduar pjesa e sotme e debatit për propozim-vendimet për vazhdimin e gjendjes së krizës në sektorin energjetik, i cili, sipas njoftimeve, do të vazhdojë nesër.

 

Komisioni për të dytën ditë debatoi propozimin për vendimin për shtyrjen e afatit për ekzistimin e gjendjes së krizës në të gjithë territorin e vendit për shkak të mungesës së energjisë elektrike dhe gjendjes së tregjeve të energjisë elektrike dhe për ekzistencën e gjendje krize në zonën e qytetit të Shkupit, për shkak të mungesës së energjisë termike, mundësisë për shfrytëzimin e lëndëve djegëse alternative dhe gjendjes së tregut të energjisë termike. Me vendimet e propozuara duhet shpallur gjendje krize në periudhën nga 1 tetori i këtij viti deri më 30 prill të vitit pasardhës. Kjo do të mundësojë vazhdimin e situatës së krizës në sektorin e energjisë, e cila me vendim të Qeverisë ka hyrë në fuqi prej 1 të këtij muaji.

Sipas deputetëve të opozitës VMRO-DPMNE, arsyeja e gjendjes së keqe me energjinë elektrike në vend është puna jofamiljare dhe reduktimi i prodhimit të energjisë elektrike.

“Ju i referoheni faktit që ne kemi çmime shumë të larta në bursat botërore për megavat orë, por kemi kushte për prodhim vendor nga kapacitetet prodhuese vendase, të cilat nëse do të ishin përdorur nuk do të kishim nevojë të importonim energji elektrike dhe blerje skandaloze, theksoi deputeti i VMRO-DPMNE-së, Dejanço Eftimov.

Sipas tij, një situatë stabile mund të arrihet vetëm duke shfrytëzuar kapacitetet dhe përgjegjësinë e autoriteteve.

“As nuk kanë arritur ndonjë plan për tejkalimin e kësaj krize dhe as nuk kemi ndonjë plan tjetër përveç konvertimit të mjeteve, për të cilin nuk marrim një raport të detajuar se ku janë shpenzuar këto mjete. Vjedhet një sasi e madhe energjie, që do të thotë se sistemi nuk funksionon në Maqedoni, vlerësoi Eftimov.

Marija Georgievska nga LSDM-ja theksoi qasjen e gabuar, përkatësisht, siç tha ajo, paraqitjen e njëanshme të të dhënave të publikuara përmes Eurostat-it pa përmendur faktorë të tjerë që kanë ndikim në çmim.

Deputeti Eftimov në kundërpërgjigje ka përsëritur qëndrimin se në vitet e kaluara është dashur të rritet prodhimi vendor në vend që të zvogëlohet, për çka tha se vendi aktualisht është i varur nga importi.

Zëvendëskryeministri për Çështje Ekonomike, Fatmir Bytyqi, menjëherë para përfundimit të debatit është shprehur i zhgënjyer nga diskutimet mes anëtarëve të Komisionit në dy ditët e fundit.

“Mendoj se diskutimi i këtyre dy ditëve nuk është i përshtatshëm për një legjislaturë, është e papërshtatshme t’i drejtosh kritika të tilla njerëzve që nuk janë të pranishëm, sepse duhet të diskutojmë se si të përballemi me krizën energjetike, jo nëse dikush është i aftë apo jo”, tha Bytyqi

Related posts

Gazsjellës mes Maqedonisë dhe Greqisë

D V

Visar Ganiu u garanton banorëve të Seravës: 2mln euro investime në modernizimin e infrastrukturës nëntokësore

Redaksia

MPB: Deputeti Apasiev imunitetin parlamentar e ka në Kuvend, jashtë saj është i barabartë para ligjit si të gjithë qytetarët tjerë

R Zh

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More