Agjencia Zhurnal.mk.

Çmimi i qumështit arriti deri në 95 denarë! “Bitolsko” në Shkup kushton 87, e në Kosovë 66 denarë

Shkup, 21 shtator – Kështu duken raftet në disa dyqane në fillim të javës, para shtrenjtimit të qumështit. Shitësit thonë se nuk kanë qumësht as në magazinë.

 

Por, tre ditë më vonë, qumështi u bë me çmim të ri. Në rastin konkret, çmimi i qumështit të importuar është 95 denarë, kurse qumështi nga prodhuesit vendas mund të blihet edhe për 87 denarë. Qumështi “Bitolsko”, nëpër dyqanet e Shkupit kushton 87, kurse në Kosovë 66 denarë. Po ta analizonim lëvizjen e çmimit të qumështit, do të dukej kështu:

BLEGTOR QUMËSHTORE DYQAN
27 DENARË ? 87 DENARË

Kjo do të thotë se çmimi blerës i qumështit është më i lartë për trefish se çmimi në dyqan. Prandaj parashtrohet pyetja se si është e mundur që kostot të rriten vetëm për përpunuesit dhe dyqanet, e jo edhe për blegtorët? Çmimi blerës shënon rritje për 30%, kurse harxhimet për 200%, thotë blegtori Stevanço Jordanovski.

Herën e fundit kur biseduam me Jordanovskin për çmimin e qumështit, çmimi lëvizte nga 24 deri 27 denarë. Duke marrë parasysh rritjen e vazhdueshme të çmimit të qumështit në markete, përsëri e kontaktuam që të pyesim nëse është rritur çmimi i blerjes, sipas të cilit e shesin blegtorët.

“Nuk ka ndryshim të çmimit të blerjes, edhe nëse ka, ky ndryshim është minimal, 0,5 denarë ndoshta, por në shumë pak raste.

-Siç thashë herën e fundit, nga 24 deri 27 denarë”, tha blegtori Stevanço Jordanovski.

ÇMIMI I QUMËSHTIT SIPAS NUMBEO-s

KOSOVA – 0.98 EURO – 60 DENARË

SERBIA – 116 DINARË – 61 DENARË

SHQIPËRIA – 149 LEKË – 79 DENARË

BULLGARIA – 2.76 LEVË – 87 DENARË

MAQEDONIA – 87 DENARË (PRODUKTI VENDAS, 95 DENARË QUMËSHTI I IMPORTUAR)

Nga përpunuesit e qumështit nuk morëm përgjigje se sa ua shesin qumështin marketeve dhe sa kushton përpunimi dhe procesi i prodhimtarisë, Jordanovski thotë se për shkak të çmimeve të këtilla inkurajuese, ka rrezik për shuarjen e blegtorisë. Do të rritet importi me çka do të rriten edhe çmimet. Sipas të dhënave të Entit për Statistikë, Maqedonia ka importuar 26 milionë litra qumësht me vlerë prej 37 milionë eurove.

Related posts

Osmani i përgjigjet Mickoskit: Për gjuhën maqedonase kam luftuar njëjtë si për gjuhën shqipe

D V

Takimi i ministrit Shaqiri me kryetarin e Këshillit Nacional për arsim të lartë dhe hulumtime shkencore Serafimovski

D V

Sali u takua me ambasadorët e Sapnjës dhe të Francës, Lozana Garsija dhe Bomgartner

D V

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More