Agjencia Zhurnal.mk.

Carovska në Çair: Modelin për mësim me prani fizike do ta mbajmë me përgjegjësi të lartë personale dhe kolektive

Shkup, 31 gusht – Besoj se modeli i për mësim që do të zbatojmë nga nesër, me prani fizike për të gjithë nxënësit me situata dhe raste të përcaktuara saktësisht që mund të jenë përjashtime, me përgjegjësi të lartë personale dhe kolektive do të jetë i qëndrueshëm dhe nuk do të lejojmë që shkollat të jenë vende transmetimi të sëmundjes ngjitëse, siç nuk e lejuam vitin e kaluar kur ata punuan me 40% të numrit të përgjithshëm të nxënësve që ndoqën mësimet në klasë. Këtë e deklaroi ministrja e Arsimit dhe Shkencës Milla Carovska gjatë vizitës së sotme në shkollën fillore “Liria” në komunën e Çairit, ku së bashku me përfaqësuesen e UNICEF -it në Maqedoninë e Veriut, Partizia Di Giovanni, zëvendëskryeministrin e parë Artan Grubi dhe kryetarin e komunës Visar Ganiu inspektoi kushtet dhe gatishmërinë e shkollës për pranimin e nxënësve nga nesër.

 

“Një ditë para fillimit të vitit të ri shkollor, ne përfundojmë aktivitetet përgatitore për një fillim të qetë dhe për kthimin e të gjithë nxënësve në bankat e shkollës më në fund pas një viti e gjysmë të tërë pas pandemisë së shkaktuar nga virusi Covid 19. gatishmëria e institucioneve të sistemit, komunave isshtë në një nivel jashtëzakonisht të lartë në vetë shkollat, dhe në të njëjtën kohë përgjegjësia personale dhe kolektive është rritur ndjeshëm, kështu që unë besoj se plani dhe protokollet që u miratuan 2 muaj më parë dhe i dorëzuar shkollave, do të respektohet plotësisht, në interes të nxënësve, të mësimdhënësve dhe në interes të shëndetit publik në përgjithësi, “tha Carovska.

Carovska theksoi se me vizitën e sotme në Çair ishte e bindur se shkollat në këtë komunë janë plotësisht të përgatitura për vitin e ri shkollor.

“Menaxhmentet kanë prokuruar të gjitha mjetet e nevojshme mësimore për mësimin cilësore në përputhje me udhëzimet e MASH, janë siguruar mjete dezinfektuese, higjiena personale dhe mësim i sigurt, tekstet shkollore shpërndahen në kohën e duhur nga Shërbimi Pedagogjik dhe nga nesër tashmë në dispozicion për nxënësit”, tha Carovska, duke shtuar se pret që nesër mësimi të fillojë kudo siç është planifikuar dhe, siç tha , të mundësojë përfundimisht normalizimin e procesit arsimor cilësia e të cilës dhe sa është i rëndësishëm për krijimin e gjeneratave të reja më të përgatitura .

Zëvendëskryeministri i parë Artan Grubi shprehu mbështetjen e plotë për reformën në arsim.

“Unë e di që ka kritika, e di që ka mendime të ndryshme, por e gjithë kjo kontribuon në zgjidhje edhe më të suksesshme, sepse ne i pranojmë disa nga kritikat dhe vërejtjet. “Ajo që mungonte ishte guximi për të ndërmarrë një reformë themelore të arsimit për të cilën ne kemi shumë nevojë.”tha Grubi.

Përfaqësuesja e UNICEF -it Patricia Di Giovanni vuri në dukje se vitin e kaluar në vend mungoi për 52 javë mësimi me prani fizike në klasa , ndërsa në Evropë vetëm 24 javë dhe duhet të kompensohet e humbura dhe shkollat duhet të jenë të hapura për nxënësit.

“Të gjitha rekomandimet që u dhanë tashmë janë aplikuar në shkollat në vend dhe do të zbatohen. Mendoj se ne jemi gati. Edhe pse mësimi digjital dhe mësimi online është një mjet shumë i mirë për mësim, kurrë nuk ishte menduar të bëhej mjeti i vetëm i të mësuarit. Jam e vetëdijshme se prindërit janë të shqetësuar se fëmijët e tyre do të jenë në gjendje të zbatojnë të gjitha masat. UNICEF kreu një studim vitin e kaluar që zbuloi se 88 për qind e prindërve thanë se mësimi në klasë ishte kryer në përputhje me rregulloret. ” Është vështirë, por na takon neve të rriturve të japim një shembull për fëmijët në zbatimin e masave parandaluese”, tha Di Gjovani.

Related posts

Sot takohen Zaev dhe Gashi, a do të arrihet marrëveshja për bashkëpunim në Qeveri?

Z H

Një sektë po i mashtron fëmijët në Shkup, publikohet fotografia e udhëheqësit të saj (Foto)

I Z

Qeveria nuk zbulon se cila kompani mbikëqyri ndërtimin e spitaleve modulare

D V

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More