Agjencia Zhurnal.mk.

Bytyqi: Nga varësia, në ndërvarësi është çelësi i stabilitetit energjetik për rajonin

Shkup, 17 nëntor – Zëvendëskryeministri për Çështje ekonomike, koordinim të resorëve ekonomikë dhe investime, Fatmir Bytyqi, sot mbajti fjalim në panelin e Konferencës për investime në burimet e ripërtëritshme të energjisë në vendet e Ballkanit Perëndimor, organizuar nga presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq dhe Ambasada e Mbretërisë së Norvegjisë. Panel diskutimi iu kushtua mundësive të investimit në vendet e Ballkanit Perëndimor nga investitorët norvegjezë.

 

Në fillim të panelit, Bytyqi theksoi se Maqedonia e Veriut ka kushte të shkëlqyera klimatike për burimet e ripërtëritshme të energjisë sepse kemi më shumë se 260 ditë me diell për fotovoltaikë, por në të njëjtën kohë kushte të mira për parqe me erë, duke vazhduar se përveç këtyre të kushteve të para parave, kusht tjetër i rëndësishëm është kuadri ligjor.

“Në këtë drejtim, me krenari mund të them se Maqedonia e Veriut ofron një kornizë ligjore të përcaktuar qartë për investime në burime të rinovueshme në vend dhe është në përputhje me legjislacionin e BE-së, tha Bitici.

“Në këtë drejtim, me krenari mund të them se Maqedonia e Veriut ofron një kornizë ligjore të përcaktuar qartë për investime në burime të rinovueshme në vend dhe është në përputhje me legjislacionin e BE-së, tha Bytyqi.

Duke shtuar se kemi një treg të liberalizuar të energjisë, për të ashtuquajturit konsumatorë të mëdhenj, por investitorët mund të eksportojnë energji edhe në tregje të tjera. Ne kemi lidhje të mira në rrjet me fqinjët tanë dhe në të njëjtën kohë po investojmë në rritjen e kapaciteteve të rrjetit.

“Procedurat janë vendosur dhe ne punojmë çdo ditë për zgjidhje dhe qasje të reja për të thjeshtuar sa më shumë. Roli i Qeverisë është të krijojë një mjedis të favorshëm për investime dhe për këtë mendoj se po bëjmë maksimumin. Si Qeveri dhe si vend që është në rrugën e integrimit në BE, ne i kemi hapur rrugën aktiviteteve të ndryshimeve klimatike duke miratuar legjislacionin evropian të klimës, si dhe Marrëveshjen e Parisit, ku angazhohemi për përmbushjen e detyrimeve tona. Ndërkohë ne si vend po investojmë në burime të rinovueshme nëpërmjet PPP-ve apo investimeve të shtetit të pastër, për të qenë shembull dhe për të qenë të parët që do të fillojmë kalimin nga prodhimi i energjisë nga lëndët djegëse fosile, kryesisht qymyri, tek energjia e gjelbër dhe neutrale karboni, shtoi Bytyqi.

Bytaqi theksoi se Maqedonia e Veriut ofron mbështetje në realizimin e investimeve, si dhe krijimin e parashikueshmërisë dhe rrjedhimisht besimit të investitorëve, se investimi i tyre është i sigurt në vendin tonë. “Sepse ajo është me të vërtetë.” Këtë e kemi dëshmuar tashmë dhe këtë e vërteton numri i madh i investitorëve të huaj që vijnë në vendin tonë, qëndrojnë dhe vazhdojnë të investojnë, tha Bytyqi.

Në fjalimin e tij, zëvendëskryeministri theksoi varësinë reciproke që duhet ta ushqejmë dhe thellojmë.

“Deri tani kemi folur për varësinë, nga cilat burime jemi të varur për furnizim me energji. Në të ardhmen duhet të flasim dhe të punojmë drejt ndërvarësisë, bashkëpunimit, i cili natyrisht çon në diversifikim dhe stabilitet në furnizim. Kjo është kyçe për zhvillimin e ardhshëm dhe ndoshta rajoni ynë duhet të fillojë të punojë drejt një komuniteti rajonal energjetik, përfundoi zëvendëskryeministri Bytyqi.

Related posts

Në Gostivar problem me aparatet për leximin e shenjave nga gishti

D V

Me 200.000 euro është pajisur laboratori për siguri të ushqimit në Universitetin e Tetovës

D V

Lëvizja BESA zgjodhi kandidatin për komunën e Tearcës

D V

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More