Agjencia Zhurnal.mk.

Bytyqi: Interesat e përbashkëta politike me SHBA-në hapin potenciale të reja për rritjen dhe zhvillimin ekonomik të Maqedonisë së Veriut

Shkup, 28 shtator – Maqedonia e Veriut e gëzon mbështetjen e plotë të SHBA-së për politikat e saj strategjike për anëtarësimin e plotë të vendit në BE, tha zëvendëskryeministri i Qeverisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut, përgjegjës për çështje ekonomike, koordinim me resorët ekonomikë dhe investimet, Fatmir Bytyqi, si sublimat i qëndrimit të tij në SHBA, ku u takua me përfaqësues të lartë të Departamentit të Shtetit, Departamentit të Tregtisë dhe Departamentit të Financave të SHBA-së, si dhe me përfaqësues të Bankës Botërore dhe FMN-së.

Bytyqi theksoi se bashkarisht u vlerësua se integrimi evropian nuk ka të bëjë vetëm me respektimin e një sërë politikash, por ka të bëjë edhe me pranimin e një të ardhmeje që do të sjellë shumë më tepër mundësi për prosperitet dhe përparim për secilin prej nesh në Maqedoninë e Veriut.

“Në aspiratat tona evropiane që forcojnë idealet e demokracisë dhe prosperitetit, ne kemi mbështetje të fortë nga Uashingtoni, por vendimin nëse do të ndërtojmë një shtet që do të mishërojë vlerat evropiane do të duhet të merret nga deputetët në Kuvendin e Republikës. të Maqedonisë së Veriut”, deklaroi Bytyqi.

Zëvendëskryeministri Bytyqi e theksoi njohjen dhe inkurajimin e autoriteteve amerikane për diversifikimin tonë të përshpejtuar të energjisë dhe kalimin drejt burimeve të rinovueshme.

“Po aq e rëndësishme është njohja dhe inkurajimi që kemi marrë për diversifikimin tonë të përshpejtuar të energjisë dhe tranzicionin drejt burimeve të rinovueshme, duke bërë një hap përpara në përgjegjësinë mjedisore dhe duke krijuar mundësi të reja ekonomike që do të nënkuptojnë më shumë dhe punë të paguara mirë për qytetarët tanë, kosto më të ulëta të energjisë, një ekonomi më e fortë dhe më rezistente ndaj krizave energjetike. Bëhet fjalë për krijimin e një të ardhmeje ekonomike të qëndrueshme nga pikëpamja energjetike, në krijimin e së cilës jemi dhe do të mbështetemi nga Shtetet e Bashkuara dhe institucionet financiare ndërkombëtare”, tha Bytyqi.

Në takimet në SHBA, përfaqësuesit e lartë politikë të administratës amerikane konfirmuan bashkëpunimin dhe ndarjen e vlerave, interesave dhe synimeve të përbashkëta politike të skenës globale.

“Ky partneritet strategjik, i bazuar në marrëdhënie të shkëlqyera bilaterale dhe aleancë në NATO, jo vetëm që forcon pozitën gjeopolitike të Maqedonisë së Veriut, por përmes thellimit të marrëdhënieve ekonomike do të hapë burime të reja dhe të qëndrueshme të rritjes dhe zhvillimit ekonomik, progresit teknologjik dhe prosperitetit të shtet”, shtoi zëvendëskryeministri Bytyqi. 

Related posts

QMK: 1,522 thirrje në 112, gjithsej 25 zjarre në fundjavë

D V

Spasovski: Monstra që ka kryer vrasjen nuk është në Maqedoni

D V

QMK: Gjenden fëmijët që humbën në Vodno

D V